Oltchim, in agonie: Privatizarea, cea mai buna solutie?

Marti, 11 Septembrie 2012, ora 07:14
3086 citiri
Oltchim, in agonie: Privatizarea, cea mai buna solutie?
Foto: Arhiva

Statul trebuie sa privatizeze Oltchim pana la 18 septembrie, potrivit acordului cu Fondul Monetar International (FMI), insa acest proces are multe neajunsuri si nu va rezolva adevaratele probleme ale combinatului, sustin analistii.

Compania are peste 3.300 de angajati si o cifra de afaceri, in 2011, de aproape 400 de milioane de euro. Cu toate acestea, datoriile au depasit 710 milioane de euro, in ultimii 5 ani.

Guvernul Romaniei trebuie sa privatizeze Oltchim pana pe 18 septembrie, altfel combinatul va intra in lichidare, conform intelegerii cu FMI. In plus, daca privatizarea esueaza, Comisia Europeana ar putea sa redeschida dosarul impotriva tarii noastre, privind acordarea de ajutoare de stat ilegale la Oltchim.

Statul a anuntat ca va vinde actiunile pe care le are la aceasta companie, impreuna cu creantele AVAS si Electrica.

"Nu stiu in ce masura privatizarea este realizabila, avand in vedere ca nu este o perioada favorabila vanzarilor, piata in general este slaba, asa incat probabil ca accesul va fi favorizat unor companii care se afla deja in Romania si care vizau deja aceste privatizari", a precizat Mircea Cosea, pentru Ziare.com.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiuni, compania PCC SE din Germania 18,3%, fondul de investitii din Cipru Nachbar Services 14,02%, iar persoane fizice si persoane juridice detin impreuna restul de aproape 13% din actiuni.

Initial, s-a propus conversia creantei AVAS in actiuni, adica practic o majorare de capital la Oltchim si stergerea datoriei la stat. Insa, prin acest proces, Ministerul Economiei ar fi obtinut peste 95% din actiunile companiei. Acest lucru ar insemna ca actionarii minoritari sa piarda controlul asupra Oltchim, lucru cu care ei nu au fost niciodata de acord.

Decizia privind conversia poate fi luata numai cu doua treimi din voturile Adunarii Generale a Actionarilor, lucru practic imposibil, daca actionarii minoritari, care detin impreuna 32% din companie, se opun.

In consecinta, statul a ales o cale de mijloc, adica vanzarea pachetului majoritar detinut de stat prin procedura colectiva, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei, adica 56% din datoriile companiei.

Privatizarea Oltchim se face prost - analisti

Claudiu Cazacu de la X-Trade Brokers explica aceasta modalitate atipica de privatizare.

"Metoda e aleasa pentru a satisface cerintele actionarilor minoritari semnificativi, evitand o actiune in justitie impotriva operatiunii de majorare de capital, care ar fi diluat interesele minoritare", a precizat brokerul, pentru Ziare.com.

In plus, analistul Mircea Cosea sustine ca momentul ales pentru privatizarea Oltchim este unul neinspirat.

"Personal, nu cred ca ar trebui sa facem acest lucru in acest moment, cred ca ar trebui sa incerce o restructurare si sa treaca la un management privat, sa foloseasca aceste doua cai, pe care si FMI ni le-a sugerat", a declarat analistul.

De ce ar trebui amanata privatizarea Oltchim

Mircea Cosea considera ca Romania nu a dovedit pana acum ca are suficient profesionalism pentru ca sa poata face o privatizare in conditii bune si ca statul ar trebui sa ramana in continuare cu o anumita parte a proprietatii.

"Toate statele din Europa incearca sa isi consolideze proprietatea statului, devenind singurul capabil sa protejeze categoriile defavorizate, astfel incat eu cred ca ar fi mult mai indicata o amanare si o pregatire mai serioasa a privatizarii", a adaugat Mircea Cosea.

El avertizeaza ca, daca Oltchim se va privatiza in aceasta perioada, atunci ofertele vor veni din partea unor companii care au deja afaceri in Romania si care nu se afla in topul firmelor de profil.

De altfel, Claudiu Cazacu a descris tipologia firmelor care ar dori cumpararea combinatului de la Ramnicu Valcea.

"Oltchim poate fi interesant pentru un investitor capabil sa injecteze capital masiv in companie. Compania are nevoie de un management profesionist si de sustinere financiara pe un timp indelungat, ceea ce pare greu de realizat in afara de acceptarea ofertei unui jucator din domeniu", a spus Claudiu Cazacu.

Intrarea in insolventa, o solutie?

Daca tinta de privatizare se va rata, atunci FMI ar putea sugera statului roman sa ceara intrarea in insolventa a Oltchim, insa acest lucru nu este de dorit, considera analistii.

"Aceasta ar fi o solutie sub-optimala in contextul de fata. Preluarea companiei si repornirea activitatii ar fi cel mai bun scenariu, chiar daca pretul primit ar fi scazut", a mentionat Claudiu Cazacu.

Analistul Mircea Cosea considera ca Guvernul nu va reusi sa duca la capat procesul de privatizare.

"Intr-adevar, compania ar putea intra in insolventa, vad ca este o practica foarte la moda in Romania. Insa nu cred ca se va intampla nimic, pentru ca Guvernul se va spala pe maini si va sustine ca a incercat, dar nu a reusit. Problema va fi dificila pentru salariati, deoarece Oltchim va avea mari probleme financiare, va fi un somaj prelungit. Este grav, pentru ca oamenii din regiune traiesc din Oltchim si din lateralele ei", a completat analistul Mircea Cosea.

Care este problema companiilor de stat

Cosea avertizeaza ca majoritatea companiilor de stat nu au avut profit si nu au iesit in castig, din cauza clientelismului politic.

"Oltchim este o societate care, la fel ca multe altele, a fost afectata de clientelismul politic si de favorurile pe care puterile politice le-au acordat celor care au avut in folosinta Oltchim, nu a existat niciun fel de modernizare sau ridicare calitatii produselor, iar, in general, in momentul de fata, toate aceste companii de stat nu au avut in sistemul politic actual decat rolul de a furniza fonduri pentru partide si campanii electorale. Pentru politicieni, acest gen de companii au fost, inca din 1990, niste vaci de muls bani si era greu de presupus ca Oltchim va iesi astfel in castig", a spus analistul.

El a identificat problema Romaniei, precizand ca structura economiei este una total gresita si inadecvata actualelor relatii pe care le are tara noastra cu UE.

"Noi nu avem capacitatea de a crea in tara atata valoare adaugata, pe care sa o capitalizam intern, astfel incat sa se reduca dependenta de creditele si imprumuturile din exterior. E o problema de eficienta din punct de vedere a resurselor interne ale tarii. Trebuie sa avem o noua conceptie de dezvoltare", a recomandat analistul.

Etapele privatizarii Oltchim

Guvernul Romaniei are ca termen data de 18 septembrie pentru privatizarea companiei, asa cum a stabilit cu Fondul Monetar International. Insa Oltchim se afla in pragul falimentului, asa cum se arata intr-un memorandum al Guvernului.

"Societatea ramane expusa riscului iminent de faliment, situatie in care orice actionar care nu este si creditor si-ar pierde in totalitate investitia in actiuni, fara sa poata in vreun fel sa participe la luarea deciziilor care i-ar afecta investitia", se arata in document.

In plus, salariatii Oltchim protesteaza fata de neplata salariilor, sperand ca societatea in care lucreaza sa nu fie lichidata.

Noi proteste la Oltchim Ramnicu Valcea. Angajatii cer demisia liderului sindical

Pe 13 septembrie, Guvernul trebuie sa depuna ofertele de cumparare si documentatiile de participare, urmand ca pe 18 septembrie sa aiba loc desfasurarea licitatiei/licitatiilor si desemnarea castigatorului/castigatorilor, iar dupa aceea sa trimita documentele oficiale catre FMI.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#situatie privatizare Oltchim, #privatizare combinat Oltchim, #salariati Oltchim, #privatizare Oltchim , #combinat
Comentarii