Concedieri in masa la Oltchim si Arpechim - sute de oameni vor fi dati afara

Miercuri, 08 Mai 2013, ora 12:04
5440 citiri
Concedieri in masa la Oltchim si Arpechim - sute de oameni vor fi dati afara
Foto: Arhiva

Disponibilizarile la Oltchim si Arpechim vor incepe saptamana viitoare, cand 900 de angajati ai celor doua combinate vor fi concediati.

Anuntul a fost facut, miercuri, de administratorul judiciar al companiei de la Ramnicu-Valcea, avocatul Gheorghe Piperea, informeaza Digi 24.

Acesta a precizat ca viitorul proprietar al Oltchim are sarcina de a duce productia la 65%, de la 27%, cat este in prezent, iar liderul sindical, Corneliu Cernev, a sustinut ca Oltchim poate functiona si cu 2.000 de angajati, la aceasta capacitate.

In plus, un potential investitor se afla deja in vizita la combinat, pentru a discuta cu Piperea.

"Este vorba de fondul de investitii israelian Fortissimo Capital; noi nu am avut o discutie cu dansii", a precizat Corneliu Cernev, la acelasi post de televiziune.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul oficial, compania gestioneaza active in valoare de 500 milioane de dolari si a investit pana in prezent in industrie si IT, in special in companii israeliene care aveau nevoie de o infuzie de capital.

Ce se intampla cu salariatii concediati

Liderul sindical de la Oltchim a mentionat ca salariatii care vor fi concediati vor beneficia de somaj, de un ajutor de pana la 15 milioane, precum si de plati compensatorii, conform contractului colectiv de munca, adica 6, 12 sau 18 salarii, in functie de vechime.

"Nu e o veste imbucuratoare, dar multi salariatii doresc sa beneficieze de aceste compensatii banesti. Insa salariatii care ramana in combinat trebuie sa aiba activitate si sa lucreze efectiv", a adaugat Cernev.

Marian Dumitru, liderul sindical de la Arpechim a precizat ca nu a primit aceasta veste in mod oficial si ca nu va sustine disponibilizarile, atat vreme cat nu exista un plan concret in acest sens.

In plus, el a cerut administratorului judiciar sa includa in discutiile cu potentialii investitori si cresterea productiei la Arpechim, avand in vedere ca pana acum nu s-a pus aceasta problema.

Combinatul Oltchim a inregistrat anul trecut pierderi de 567,525 milioane lei. Cifra de afaceri a combinatului a fost de 762,068 milioane lei, iar veniturile totale de 780,325 milioane lei.

Guvernul a aprobat, in 23 ianuarie 2013, Memorandumul cu privire la intrarea in insolventa a SC Oltchim SA.

#disponibilizari Oltchim, #concedieri anagajti Oltchim, #concedieri Oltchim , #combinat