Ministrul Economiei: Oltchim, intr-o situatie jenanta! A ajuns sa cerseasca bani, dar nimeni nu-i da

Vineri, 29 Noiembrie 2013, ora 15:01
1885 citiri
Ministrul Economiei: Oltchim, intr-o situatie jenanta! A ajuns sa cerseasca bani, dar nimeni nu-i da
Foto: Arhiva

Ministrul Economiei, Andrei Gerea, a precizat, vineri, ca Oltchim se afla intr-o situatie jenanta, pentru ca nicio banca nu vrea sa ii acorde un credit in valoare de 15 milioane de euro pentru redeschiderea unei sectii de productie.

"Oltchim cu disperare cauta finantare, pentru deschiderea unei sectii care l-ar aduce pe break-even (egalizarea cheltuielilor cu veniturile - n.red.), dar nimeni nu vrea sa ii dea. Toti vor sa finanteze numai companii cu profituri grase si cifre de afaceri de milioane. Dar, iertati-ma, acele companii nu au nevoie de finantare", a afirmat Gerea intr-o conferinta privind rolul bancilor in restructurarea companiilor, potrivit Mediafax.

El a spus ca in aceasta situatie se afla si alte companii de stat si ca "este evident" ca Oltchim este profitabila si ca ar putea reveni pe piata "cu un management interesant".

"Eu cred ca bancile pot face diferenta intre firmele care, chiar daca au pierderi, se pot reorganiza, si cele care profita de cadrul legislativ pentru a mai trage o teapa statului, finantatorilor samd", a continuat Gerea.

Totusi, el nu da vina nici pe banci, nici pe BNR pentru aceasta situatie, insa face apel la institutiile creditoare sa fie atente la ce se intampla cu economia Romaniei.

"Nu vreau sa ajungem in situatia magarului lui Nastratin Hogea, care a murit de foame pentru ca stapanul nu i-a mai dat mancare", a mai spus Gerea.

Oltchim a intrat in insolventa la inceputul anului. Statul, care detine prin Ministerul Economiei 54,7% din actiunile Oltchim si a esuat anul trecut in incercarea de a privatiza combinatul chimic.

O noua incercare de vanzare a Oltchim este programata pentru luna februarie a anului viitor, ofertele angajante putand fi depuse pana la 17 ianuarie.

Ponta culege roadele? Doua companii din China, interesate de cumpararea Oltchim (Video)

Premierul Victor Ponta a anuntat recent ca doua companii chineze sunt interesante de preluarea combinatului. In plus, o societate din Rusia ar putea participa la privatizare.

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
#Oltchim situatie jenenta, #Oltchim credit banci, #bani Oltchim, #finantare Oltchim, #Gerea situatie Oltchim, #probleme Oltchim , #combinat