Privatizarea Oltchim: Cele doua zile in care se va decide viitorul a 3.500 de persoane

Luni, 17 Septembrie 2012, ora 11:12
6649 citiri
Privatizarea Oltchim: Cele doua zile in care se va decide viitorul a 3.500 de persoane
Foto: Arhiva

Companiile interesate de achizitia Oltchim vor participa, luni, la deschiderea plicurilor cu oferte, la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in timp ce ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, se va intalni cu angajatii combinatului chimic, in incercarea de a dezamorsa situatia.

Verificarea si analizarea documentelor de participare la licitatie se va face pana marti, la ora 11.00, cand se va intocmi si afisa, la sediul OPSPI, lista ofertantilor acceptati.

Licitatia cu oferta in plic urmata, daca va fi cazul, de negociere sau de licitatie cu strigare, va fi organizata tot la sediul OPSPI, marti, la ora 12.00, urmand ca, ulterior, sa aflam cine este noul proprietar al combinatului chimic.

Oltchim, o gaura neagra?

Privatizarea Oltchim Ramnicu-Valcea a fost ceruta de creditorii Romaniei - Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana. In acest moment, compania nu mai are resurse financiare nici macar pentru a-si plati salariatii, iar discutiile cu bancile, de saptamana trecuta, in vederea sprijinirii companiei, nu par sa fi dus la nici un rezultat.

Combinatul chimic are nevoie, in fiecare luna, de aproximativ 40 de milioane de euro pentru a functiona.

Insa, din cauza datoriilor, distribuitorul de energie Electrica a anuntat compania ca, incepand cu data de 15 septembrie, opreste furnizarea de electricitate.

Oltchim Ramnicu-Valcea are, in prezent, datorii de 2,6 miliarde de lei, in timp ce pierderile sale din ultimii ani se ridica la 1,2 miliarde de lei.

Potrivit lui Remus Vulpescu, seful OPSPI, pierderile combinatului se ridica la 7 milioane de euro pe luna, din care 3 milioane de euro reprezinta doar salariile.

Statul roman este actionarul majoritar, controland 54,6 la suta din capitalul social al companiei. Recent, Vulpescu a declarat ca statul nu este prea mult interesat de pretul la care se va vinde acest pachet de actiuni, ci de achizitia companiei de catre un investitor care sa o redreseze.

"Daca am vinde combinatul la fier vechi, atunci m-ar interesa pretul. Vreau sa gasim un investitor dispus sa preia Oltchim in situatia dificila in care se afla, un investitor care sa reporneasca combinatul", a spus seful OPSPI.

Al doilea cel mai important actionar al Oltchim este grupul german PCC, care detine un pachet de 18,31 la suta din actiuni. Potrivit salariatilor, insa, grupul german ar urmari inchiderea combinatului, pentru a nu mai avea concurenta. Cei 3.500 de angajati ai combinatului se afla in greva de cateva saptamani, in timp ce 15 dintre ei sunt in greva foamei.

De altfel, si Guvernul isi doreste cat mai multe oferte pentru Oltchim, nu doar din partea PCC. Saptamana trecuta, ministrul Economiei a declarat ca s-au cumparat 12 caiete de sarcini in vederea participarii la licitatie. Printre companiile vehiculate a fi interesate de achizitia Oltchim se numara si compania de stat din Rusia Gazprom.

Ce presupune procesul de privatizare

Potrivit anuntului de privatizare publicat de Ministerul Economiei, pretul de oferta al actiunilor este de 0,1 lei/titlu, reprezentand 18.810.097,6 lei pentru pachetul oferit la vanzare. Procedura de licitatie permite adjudecarea la un pret superior, egal sau inferior pretului de oferta.

Luni, pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), pretul actiunilor Oltchim (OLT) era in crestere 2,11 la suta, in jurul orei 10.30, tranzactiile desfasurandu-se la pretul de 0,7250 lei/unitate.

Viitorul actionar majoritar al combinatului va avea optiunea de a decide cumpararea, de catre Oltchim sau alta entitate, a activelor Arpechim Pitesti aferente activitatii de rafinare, detinute de OMV Petrom. Grupul austriac mai are o rafinarie, la Petrobrazi, in schimb negocierile ar putea fi dure, deoarece OMV Petrom s-ar putea sa nu-si doreasca un eventual concurent. Incepand cu 2008, Petrom a redus treptat productia la Arpechim, ajungand sa o inchida de tot.

Pentru a participa la licitatie, companiile interesate trebuiau sa depuna o garantie in valoare de 564.303 lei. De asemenea, pentru a participa la procedurile de vanzare ale creantei AVAS si creantei Electrica, este necesara depunerea unei alte garantii de participare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#privatizare Oltchim, #analiza oferte Oltchim, #proteste angajati Oltchim , #combinat