Combinatul petrochimic Oltchim Ramnicu Valcea a primit trei scrisori de intentie pentru privatizare din partea unei companii din China si a doua din Romania, au declarat, miercuri, reprezentantii companiei, in cadrul unei conferinte de presa.
"Compania chineza Junlun nu si-a pierdut interesul pentru a achizitiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului si ce se intampla aici. Insa au nevoie de un investitor care, credem noi, inca nu a luat o decizie finala.
Pe de alta parte, partea chineza prefera sa nu se faca publice prea multe aspecte inainte de a se intampla ceva concret pe aceasta tema. Insa interesul inca exista si vor veni in luna martie intr-o vizita la Valcea", a declarat Niculae Balan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firma care, impreuna cu Rominsolv, asigura administrarea judiciara a combinatului.
In plus, mai exista alte doua firme romanesti interesate de preluarea combinatului, a adaugat Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv. El a refuzat sa dea vreun nume, insa a precizat ca este vorba despre un consortiu de companii si de o firma de pe piata de capital.
"In afara de acesti investitori, care au trimis scrisori de intentie, nu s-a mai aratat nimeni interesat sa preia Oltchim. Doar cei trei", a mai spus Piperea.
Pe langa compania chineza Junlun Petroleum, anii trecuti si-au manifestat dorinta de a participa la privatizarea Oltchim fondul de investitii SIF Transilvania, compania Chimcomplex, detinuta de omul de afaceri Stefan Vuza, dar si compania petroliera de stat din Azerbaidjan, SOCAR.
Veste buna pentru angajatii de la Oltchim
Oltchim, pe profit
Combinatul petrochimic Oltchim estimeaza ca va finaliza anul 2016 cu un profit net fiscalizat de 110 milioane de euro, fiind pentru prima data in 10 ani cand compania ar ajunge pe plus cu intreaga activitate, a precizat Piperea.
Combinatul va creste capacitatea de functionare de la 30% in prezent la 35% si va incepe productia si comercializarea unui produs nou, un plastifiant folosit in prelucrarea PVC-ului, dupa ce va retehnologiza o instalatie de pe platforma valceana.
Compania precizeaza ca, in 2015, a inregistrat cel mai bun indicator EBITDA din 2008 pana in prezent, respectiv 9,6 milioane de euro, fata de rezultatul negativ de 9,1 milioane lei din 2014. Cifra de afaceri a crescut cu 18%, ajungand la 167 de milioane de euro. Investitiile de anul trecut s-au ridicat la 3,8 milioane de euro, fiind realizate din surse proprii.
Pentru anul 2016, combinatul estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri de 168 milioane de euro (crestere cu 0,5%) si un profit operational EBITDA de 12,2 milioane de euro (crestere cu 27%).
Oltchim se afla in insolventa din luna ianuarie 2013.
Repornirea Oltchimului e necesara - Motivul are legatura cu exporturile
Privatizare sau nu?
Oficialii companiei au aratat ca asteapta consolidarea rezultatelor financiare ale companiei si raspunsul Comisiei Europene cu privire la un posibil ajutor de stat pentru a transfera activele viabile ale combinatului, contractele si angajatii intr-o noua companie care sa nu fie grevata de datorii.
"Transferul efectiv si toate actele ne costa acum intre 800.000 si 1.000.000 de euro si preferam sa alocam pentru investitii acesti bani si sa asteptam consolidarea rezultatelor", a mai spus Piperea.
Noua companie ar urma sa fie vanduta unui investitor privat. Intrebat de ce este preferata privatizarea, din moment ce Oltchim ar putea fi eficientizat si ar putea functiona pe profit, Piperea a precizat ca doar un investitor privat poate atrage credite de la banci pentru continuarea activitatii la aceleasi standarde.
"Ne-am dori ca noua companie viabila, acel Oltchim 2, sa contina si instalatiile de pe platforma Arpechim de la Pitesti. Acum avem costuri de 5-6 milioane de euro pe an pentru conservarea lor, insa pe masura ce timpul trece cresc sansele ca aceste instalatii sa se degradeze", a adaugat Piperea.
Disponibilizari la Oltchim: Cati oameni vor fi trimisi acasa
El a mai aratat ca Oltchim are la dispozitie patru ani pentru a iesi din insolventa, incepand cu luna aprilie 2015, cand a fost aprobat planul de restructurare.
"In acest plan de restructurare este inclusa si privatizarea combinatului", a declarat, la randul sau, Bogdan Stanescu, administratorul special al Oltchim, prezent la conferinta.
De la intrarea in insolventa, compania a disponibilizat 1.200 de salariati, pe care insa spera sa-i reangajeze odata cu relansarea productiei. In prezent, in cadrul combinatului lucreaza 1.936 de angajati.
Trei sferturi din productia combinatului merge la export, in tari precum Italia, Germania, Spania, Polonia, Turcia, Ungaria si Ucraina.
SA TRAITI !
P.S.... Vezi tot