Avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, a declarat miercuri, la sosirea la Ministerul Economiei, ca au fost propuse mai multe clauze la contractul de privatizare a Oltchim si ca nu exclude posibilitatea sa fie ceruta o negociere televizata, daca autoritatile nu au "o pozitie corecta".
"In cursul zilei de marti, am facut doua seturi de propuneri, in sensul ca pana in ora 14:00 am trimis primul set de propuneri si am informat autoritatea ca urmeaza sa mai facem un set de propuneri pana la sfarsitul zilei. Ne-am tinut de promisiune, le-am inaintat, i-am lasat sa le analizeze.
Acum urmeaza sa ne asezam la masa si sa analizam, sa agream clauzele pe care le-am propus. Sunt destul de multe propuneri. Nu sunt mandatat sa le fac publice in momentul acesta, datorita faptului ca este incorect ca sa informez intai presa, pana in momentul in care am luat contact cu pozitia autoritatii. Adica nu as vrea sa negociez contractul prin presa. In ipoteza in care ei nu o sa aibe o pozitie corecta, informam presa si nu excludem posibilitatea ca sa cerem o negociere televizata", a spus Fenechiu.
"Un contract de acest gen nu se poate semna la modul ca eu ma duc la negocieri si spun ca sunt pregatit astazi sa semnez. Da, suntem pregatiti sa negociem. Eu nu pot sa stabilesc cand se semneaza contractul, deci eu negociez in raport de instructiunile pe care le-am primit de la clientul meu, il informez si cu ce a fost de acord autoritatea, cu ce nu a fost de acord autoritatea, decizia o ia clientul meu.
Cand am vorbit de profesionalism, m-am referit la intreaga psihoza care s-a generat luni. Veniti sa semnati marti? Veniti sa semnati miercuri? Nu, nu am venit sa semnez. Luni cand ne-am prezentat aici, autoritatile nu aveau nimic decat draftul din caietul de sarcini. Se discuta de o persoana juridica si nu era introdusa nicio clauza. Cand am plecat, am obtinut o varianta de draft la prima pauza. La sfarsitul negocierilor, luni, am primit o varianta de draft complexa care ne-a fost trimisa la ora 23:00 pe email", a adaugat Fenechiu.
Acesta a mentionat ca lui Diaconescu nu i s-a cerut sa faca dovada sumelor de bani pe care le avea in cont.
"La momentul organizarii licitatiei pentru vanzarea pachetului de actiuni, conditia era aceea ca cineva sa faca o oferta si sa dea niste declaratii. Declaratiile respective atestau faptul ca plata o va face din sume proprii, ale lui Diaconescu sau din sume atrase sau imprumutate.
Nu i s-a cerut sa depuna o scrisoare de garantie bancara, sa faca dovada sumelor de bani pe care le avea in cont. Nu pot face comentarii in numele domnului Dan Diaconescu pentru ca nu este corect", a precizat Fenechiu.
Avocatul lui Dan Diaconescu a amintit si de cererea inregistrata la Tribunalul Valcea.
"In momentul in care am cumparat caietul de sarcini, am inregistrat pe rolul Tribunalului Valcea o cerere prin care am solicitat anularea partiala a datoriei catre AVAS, in speta am solicitat sa fie exclusa din datoria catre AVAS, o suma de peste 100 de milioane de lei, care reprezinta dobanzi.
Am aratat marti ca potrivit Legii 88/1997 nu se pot percepe dobanzi la creantele consolidate ale AVAS. In situatia asta, sunt 2.000 de societati comerciale. Am aratat ca sunt probleme procedurale, ca in raport de articolul 127 din Legea 31, statul este intr-un conflict de interese.
Nu poti tu stat sa iti muti banii dintr-un buzunar in altul, sa vina sa ti-i plateasca Diaconescu. Adica practic AGA a hotarat ca sa mai datoram inca 100 de milioane in plus pe care va veni Diaconescu sa ii plateasca. Nu se poate", a mentionat avocatul lui Diaconescu.
Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru actiunile detinute de stat la Oltchim, acesta oferind cel mai mare pret, de 203,149 milioane lei. Statul detine 54,8% din actiunile Oltchim.
Premierul Victor Ponta a declarat marti ca, in cazul in care Dan Diaconescu nu va putea sa plateasca pretul oferit pentru preluarea actiunilor detinute de stat la Oltchim, atunci privatizarea va fi reluata intr-o perioada de sase luni.