Buffettul de Caracal (Opinii)

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 07:49
7721 citiri
Buffettul de Caracal (Opinii)

Dupa eliberarea tarii de sub jugul unic proletar, s-a dat liber la somnul natiunii. Obosit de vrafuirea cincinalelor multilaterale si omnipotente, romanul a tras la standurile de schimb al directiei de rulare. Prilej de popas, clevetire, plus alegere de noi piloti.

Devotat principiului indus de fosta ocarmuire ("are cine sa gandeasca pentru mine") omul nou a scos dopul sticlei cu duhuri izbavitoare. Astfel, din flacon au iesit tot genul de aratari, una mai charismatica decat alta.

Numitorul comun a fost pezevenchiul grizonat. Adica, insul matur la infatisare, cu alura de intelept altruist, numai potrivit sa-si astearna inima si mintea la picioarele poporului care l-a zamislit. Nu mai enumar intreaga suita de cavaleri cruciati, ca nu "se" merita.

Ma voi opri insa la unul relativ proaspat. Anume, la prim-soprana capodoperei "Barbierul din Caracal". Nimeni altul decat Dan Diaconescu, Salvatore (era sa scriu Riina) della patria. Cacealmaua la care a recurs videogazetarul din orasul celor 7 minuni are drept scop marirea ariei de veneratie, prin atasarea la extaz a celor ce nu s-au lasat inca fascinati de sarmul lui.

Pana la un punct, obiectiv atins. Toate elodiile, toti ciumacii, ghicitoarele in mazare, hold up-istii de aprozar insumati si ridicati la cub n-au reusit ani intregi sa egaleze ratingul obtinut de catre acest demiurg celest, divin desemnat sa scoata poporul din marasm. Domnului cu pricina ii lipsea tichia de margaritar. Sau, altfel spus, la ce foloseste o coroana daca nu detii puterea.

La o adica, pentru unii, frontiera cu narcisismul e aproape insesizabila. Dupa ce a stat stramb si a judecat asisderea, Dan Diaconescu a scos din sertarele bufetului mintii mutarea Oltchim. Se afla, din cate se aude, in stand by Taromul, Posta Romana, CFR s.a.m.d.

Patronul oglinzilor televizate face echilibristica pe un balansoar la ale carui capete asteapta ridicolul si datul din colt in colt. Excursiile de tip shuttle pe la Nisa, Viena ori ambasada USA fac parte din recuzita unui cabotin obisnuit aproape maladiv cu aplauzele publicului nepretentios.

Imi vin in minte secventele de vodevil cu DD in rol principal. Atunci cand idolul le arata sustinatorilor sai mainile incatusate. O duduie stirba si cu basma agita o pancarta pe care se desluseau chinuit cuvintele: "Free. Domnu' Dan 'an' libertate" (sic).

Cam pe aceasta scara se gaseste tara in performantele ei democratice. La care au pus umarul pionierii politici postdecembristi. Obiective strategice cu zeci de mii de angajati au ajuns pe mana unor pehlivani emailati. "Meritul" celor din urma este acela ca au adulmecat cand trebuia fleica pesin, beneficiind de naivitatea unor mase vulnerabile la elementare cotcarii.

Iar potlogarului de profesie nu-i trebuie mai mult de 24 h pentru a cloci o pungasie. Suita intreaga de malversatiuni a vizat mize colosale, insumand zeci si sute de milioane in valuta. Cifrele i-ar fi putut starni, poate, si interesul multimilardarului Warren Buffett.

Cel adevarat, din tara yankeilor. Diferenta consta in legile si regulile economice. Net superioare si diferite in Lumea Noua. Fata de cele existente si aplicate la Caracal, de pilda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dan Diaconescu Oltchim, #privatizare Oltchim Dan Diaconescu , #Dan Diaconescu