De ce nu s-a putut acorda o garantie de stat Oltchimului - Explicatia MFP

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 17:11
1910 citiri

Acordarea unei garantii de stat de 40 milioane euro companiei Oltchim Ramnicu Valcea era inoperabila din cauza legislatiei interne si celei europene si ar fi decredibilizat Romania in fata partenerilor financiari internationali, sustine Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Precizarile oficialilor vizeaza afirmatiile senatorului Dan Radu Rusanu, privind neasumarea responsabiliatii politice de catre MFP pentru acordarea unei garantii de stat in valoare de 40 milioane euro, care ar fi condus la evitarea esecului privatizarii Oltchim.

Rusanu: Dan Diaconescu nu va fi proprietar la Oltchim. Guvernul a gresit

MFP precizeaza ca nu a acordat aceasta garantie "nu din lipsa asumarii responsabilitatii politice", ci dimpotriva, ca "efect al respectarii limitelor responsabilitatii juridice date de legislatia interna si cea europeana, precum si al obiectivului consolidarii credibilitatii Romaniei fata de angajamentele asumate in raport cu partenerii externi CE, FMI si BM, care faciliteaza accesul la finantarea de pe pietele intenationale de capital, asigurand functionarea normala a economiei si institutiilor statului".

"In conformitate cu normele europene, pentru acordarea unei garantii de stat este necesara notificarea Comisiei Europene (CE) de catre Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA), deoarece exista riscul distorsionarii competitiei de pe piata unica europeana, constituind, in acelasi timp, ajutor de stat. Din consultarea expertilor CE a rezultat ca perioada minima de analiza a cererii de garantie este de 5-6 luni, iar probabilitatea primirii unui raspuns negativ este foarte ridicata. Acordarea garantiei si implicit a ajutorului de stat fara acordul CE ar fi condus la recuperarea, pe baza deciziei forului european, a intregii sume de la decidentii nationali, care ar fi incalcat, astfel, cadrul legislativ european si national", se arata in comunicatul MFP.

Mai mult, in ipoteza acordarii garantiei (care conform legislatiei, nu ar fi putut acoperi decat 80% din valoarea creditului solicitat) si a contractarii pe baza acesteia a imprumutului mentionat, Oltchim, companie aflata in situatia foarte dificila prezentata mai sus, ar fi putut genera necesitatea acoperirii ratelor scadente aferente creditului de catre MFP, iar rambursarea de catre MFP a ratelor scadente ale creditului ar fi determinat un deficit bugetar suplimentar, care ar fi pus in pericol respectarea tintei de 2,2% din PIB convenita, pentru acest an, cu partenerii externi, se spune in comunicat.

Privatizarea Oltchim face parte din setul de reforme privind ajustarea sectoriala, asumat in cadrul acordului negociat in februarie 2011 de catre Romania cu CE, FMI, BM si valabil pe perioada martie 2011 - martie 2013.

Indeplinirea conditiilor acestui acord faciliteaza accesul Romaniei la finantarea externa strict necesara mentinerii stabilitatii economico-financiare a tarii, inclusiv onorarea platii salariilor, pensiilor si datoriilor scadente ale statului.

Termenul prevazut initial pentru privatizarea Oltchim era luna aprilie 2012. Din negocierile derulate la inceputul lunii mai, in conditiile nerealizarii privatizarii la termenul asumat de precedentul guvern, s-a negociat un nou termen, respectiv, pentru finele lunii septembrie, de natura sa dovedeasca partenerilor externi ai Romaniei seriozitate in respectarea angajamentelor asumate fata de acestia, inclusiv in domeniul reformelor structurale.

Care este situatia Oltchim

Analiza indicatorilor economico-financiari ai societatii Oltchim SA reflecta inregistrarea, an de an, de o maniera cronica, de pierderi financiare, care la sfarsitul anului 2011 cumulau 1,571 miliarde lei (aproximativ 350 milioane euro).

In afara acestor pierderi foarte mari, Oltchim inregistra la 31 decembrie 2011 datorii substantiale, respectiv: 581 milioane lei credite bancare, 1.368 milioane lei furnizori (din care 291,8 milioane lei restante), datorii fiscale de 37,8 milioane lei, precum si 552,7 milioane lei fata de alti creditori.

Prezentand o situatie financiara extrem de nefavorabila, care a condus si la inregistrarea unor capitaluri proprii negative, Oltchim nu era eligibila, in cursul anului 2012, pentru a primi credite de la banci, avand in vedere cerintele prevazute de normele prudentiale bancare.

Pe fondul unei nevoi de finantare in crestere la nivelul societatii mentionate, a fost luata in calcul, pe parcursul ultimelor doua luni, solutia acordarii unei garantii de stat pentru facilitarea contractarii unui credit bancar in valoare de 40 milioane euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Finante garantie stat Oltchim, #acordare garantie stat Oltchim, #Finante combinat Oltchim , #Dan Diaconescu