Deficitele companiilor de stat si presiunea lor asupra cetateanului - Analiza

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 09:41
2885 citiri
Deficitele companiilor de stat si presiunea lor asupra cetateanului - Analiza
Foto: Arhiva

Sub presiunea FMI, a Bancii Mondiale, a Comisiei Europene, a scrisorilor de intentie si a angajamentelor pe care guvernele si le-au luat fata de finantatori, a inceput o adevarata campanie de privatizari, reformari si modernizari in companiile de stat.

Modul cum se fac toate acestea comporta o alta discutie. Deocamdata sa ne uitam cat ne costa supravietuirea acestor colosi in economia romaneasca si din ce au trait si inca mai traiasc ei astazi.

Marile intreprinderi de stat au supravietuit prin neplata sistematica a taxelor si impozitelor catre stat. De pilda, Oltchim a acumulat datorii de circa 400 de milioane de euro catre bugetele statului, pe langa cele 300 de milioane de euro datorate creditorilor privati.

Rezultatul a fost ca sanatatea, pensiile, protectia sociala sau sprijinirea somerilor au necesitat transferuri de la bugetul de stat.

Mai mult, datoriile sunt in continua crestere, ceea ce inseamna ca masurile luate nu avut efect si va fi necesara privatizarea acestor mari companii ramase sub controlul statului.

Alaturi de Oltchim, se afla Compania Nationala de Cai Ferate (CFR), cu datorii de aproape 2,5 miliarde lei (peste 500 de milioane de euro), din care 1,5 miliarde lei sunt dobanzi si penalitati (ceea ce spune totul despre acumularea istorica de deficite, desi Fiscul reclama, oarecum paradoxal, 161 milioane lei impozit pe venit).

Compania Nationala a Huilei (CNH), aflata sub administrare speciala, are si ea o datorie de circa 1,75 miliarde lei (din care aproape 1,3 miliarde lei dobanzi si penalitati si, din nou, 158 milioane lei impozit pe venit). Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa (CFR Marfa) are datorii in valoare de aproape 350 milioane de lei si lista ar putea continua.

Pentru a va putea forma o imagine asupra impactului economic al acestor datorii, precizam ca, din datele publicate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) la mijlocul acestui an, rezulta o datorie catre stat a primilor cinci restantieri la plata impozitelor echivalenta cu aproape 1% din PIB (5.762 milioane lei, in crestere cu peste 10% fata de primul trimestru al anului).

Dar nu numai firmele de stat au mari probleme cu plata impozitelor, desi constituie patru cincimi din primii 25 de datornici la stat.

Pe locul trei in acest top figureaza agentul economic privat Galaxy Tobacco, cu o restanta de 986 de milioane lei, in pofida faptului ca a beneficiat de inlesniri la plata.

O firma binecunoscuta precum European Food are si ea o datorie scadenta catre stat de 188 milioane lei, iar impotriva ei s-a initiat procedura de executare silita.

Citeste mai multe despre "Deficitele companiilor de stat si presiunea lor asupra cetateanului" pe site-ul Curs de Guvernare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#privatizare Oltchim, #privatizare CFR Marfa, #datorii buget companii stat , #Dan Diaconescu