Esecul privatizarii Oltchim a fost comentat si in presa straina, publicatia Financial Times publicand un comentariu legat de acest subiect controversat.
"Sa apari pe treptele Ministerului de Economie cu bancnote in valoare de 3 milioane de euro, suma retrasa dintr-un cont personal, este o cascadorie impresionanta chiar si dupa standardele din Romania", comenteaza editorul Financial Times pe blogul oficial al publicatiei.
Jurnalistul mai noteaza ca aceasta miscare neobisnuita a lui Dan Diaconescu nu a dus la salvarea ofertei sale pentru cumpararea combinatului petrochimic Oltchim, o companie de stat ingropata in datorii.
"Insa nu este un pas inapoi pentru Diaconescu, un jurnalist energic, cu aspect tineresc, ce a ajuns mogul in media si politica", mai scrie FT.
Dar pentru programul de privatizare al Romaniei, situatia reprezinta un nou esec, in conditiile in care Oltchim va atarna greu in bugetul public, destul de presat de cheltuieli.
Diaconescu, care detine televiziunea OTV, l-a atacat pe premierul Victor Ponta intr-un interviu acordat vineri, acuzandu-l pe acesta ca i-a subminat incercarea de preluare a Oltchim si spunandu-i ca va fi foarte impresionat de urmatorii pasi pe care avea sa-i faca, adica scoaterea de la banca a sacilor cu bani promisi si aducerea acestora la Ministerul Economiei.
Cele trei milioane de euro ar putea fi suficiente pentru plata salariilor angajatilor de la Oltchim, dar sunt mult sub oferta facuta de mogulul media, cu care acesta a surclasat celelalte doua oferte de la licitatie, oferind un pret peste valoarea de piata a achizitiei, mai scrie FT.
Dan Diaconescu a depus o oferta de 45 miliarde de euro pentru pachetul de 54,8% din actiunile companiei, detinute de stat.
Oltchim, inca o privatizare controversata si confuza in Romania - Financial Times (Video)
Implicarea omului de afaceri in privatizarea Oltchim s-a dovedit una extrem de prost planificata sau o incercare de a creste in sondaje, in conditiile in care partidul lui Diaconescu va candida la alegerile parlamentare din decembrie, cel mai probabil impotriva USL.
Potrivit publicatiei citate, Fondul Monetar International (FMI) incurajeaza Romania sa privatizeze multe companii de stat, printre care Tarom, Posta Romana si CFR Marfa, insa acest program ar putea fi ingreunat de circul de la Oltchim.
Cu toate acestea, succesul vanzarii uzinelor Dacia catre Renault arata ca tara poate face si lucruri bune din privatizare, conchide jurnalistul FT.