Privatizarile din Romania si-au castigat reputatia unor actiuni controversate si confuze, noteaza Financial Times.
Cea mai recenta dintre ele este vanzarea combinatului chimic Oltchim, care dispune de toate caracteristicile: o firma cu pierderi, presiune externa pentru incheierea rapida a intelegerii, un magnat controversat, un management defectuos al statului si indoieli serioase legate de viitorul combinatului.
Firma, care are pierderi de 700 milioane de euro, este vanduta, ca parte a procesului de privatizare propus de Fondul Monetar International (FMI), care sprijina economia romaneasca, conform blogului Financial Times.
Pe 21 septembrie, magnatul media Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru 54,8% din actiunile Oltchim, detinute de stat. Omul de afaceri, care este seful postului de televiziune OTV, a venit cu o oferta de 203 milioane de lei, destul de indoielnica, mult mai mare comparativ cu competitorii sai, compania germana PCC SE, actionar minoritar la Oltchim, si Stefan Vuza, care are afaceri in industrie.
Privatizarea Oltchim Dan Diaconescu: Accesul presei la negocieri, refuzat LIVE
Insa pentru multi romani, lipsa de experienta in domeniul petrochimic a lui Dan Diaconescu si ambitiile sale politice reprezinta o dovada clara ca oferta este una intriganta. Povestea privatizarii a luat, insa, o intorsatura dramatica, dupa ce premierul Victor Ponta a precizat ca DD nu are banii necesari.
Daca acest scenariu se dovedeste a fi unul adevarat, licitatia s-ar putea relua dupa cateva luni, perioada in care statul ar fi nevoit sa isi extinda imprumutul de urgenta pentru plata salariilor. Combinatul si-a oprit productia in august, din cauza datoriilor uriase.
Diaconescu are timp pana la finalul zilei de luni pentru a plati suma respectiva.
Consultantul financiar Ronnie Smith sugereaza ca exista trei scenarii pentru oferta lui Diaconescu: aceasta nu a fost pregatita adecvat, omul de afaceri a fost abandonat de catre un coinvestitor strain sau oferta sa este pur si simplu "teatru politic"., pentru ca partidul sau, PP-DD, sa creasca in sondaje, avand in vedere ca alegerile parlamentare vor avea loc in decembrie.
Insa Diaconescu isi sustine oferta, acuzandu-l pe premierul roman ca actioneaza impotriva lui.
Potrivit Financial Times, patronul OTV ar putea avea banii, insa majoritatea politicienilor romani sustine exact contrariul.
In alta ordine de idei, acest scandal a daunat programului de privatizare din Romania, care are ca scop strangerea de fonduri, ce urmeaza a fi folositi pentru reducerea datoriilor guvernamentale.
"Sunt toate detaliile unei privatizari exotice", sustine Mihai Caruntu, de la BCR, cea mai mare banca din Romania, citat de cotidianul britanic.
"Privatizarea Oltchim este doar una din provocarile cheie ale autoritatilor romane care nu pot fi amanate pana dupa alegerile din decembrie: gasirea de solutii sustenabile pentru companii strategice de stat aflate pe pierdere, precum CFR Marfa, Tarom sau Posta Romana. Procesul ambiguu de privatizare de la Oltchim atrage atentia asupra posibilitatii ca procesul de privatizari conventi cu FMI si UE sa fie complicat de administrat", a afirmat specialistul BCR.
Financial Times sublinieaza ca acest scandal va dauna celorlalte privatizari si ca investitori interesati de companii precum Tarom si CFR Marfa ar trebui sa studieze cu atentie exemplul Oltchim.
... Vezi tot