Oltchim: intre Jaf-land si Stupid-land - partea II-a (Opinii)

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 07:14
3311 citiri
Oltchim: intre Jaf-land si Stupid-land - partea II-a (Opinii)
Foto: Arhiva

Privatizarea Oltchim si fenomenul Dan Diaconescu reprezinta, combinate, dovada suprema ca sistemul economic din Romania si cel politic asociat lui nu s-au schimbat in mod esential dupa 1989 si ca niciun guvern aflat in functie de atunci nu a indraznit sa le deranjeze macar cu o intrebare, daramite sa le "reformeze".

Oltchim, o intreprindere-mamut fanion pentru "obsesiile petrochimice" ale regimului comunist, a fost infiintata in 1966 si a devenit, dupa 1989, un caz emblematic pentru criza "intreprinderilor de stat", care, prin pierderile colosale cumulate, risca astazi sa scufunde economia Romaniei, si asa fragila, in abis.

Oltchim: intre Jaf-land si Stupid-land - partea I (Opinii)

Ce nu stim sigur, dar putem intui

De ce statul roman accepta, la o licitatie publica de o asemenea importanta, o persoana fizica ale carei firme au datorii, inclusiv la bugetul de stat, de milioane de euro?

Situatia sa fiscala (pentru a nu mai vorbi de cea juridica) nu ridica niciunui oficial al statului implicat in procesul de privatizare vreun semn de intrebare? Sau oficialii implicati considera ca, odata ce s-a declarat "persoana fizica", respectivul a devenit brusc onorabil?

Daca "afacerile" unde Dan Diaconescu este actionar nu si-au platit datoriide milioane de euro, sunt doar doua explicatii: fie nu exista banii, fie nu exista vointa. In primul caz vorbim de faliment, in al doilea caz de evaziune.

Asadar, de ce face statul roman afaceri cu el? De unde ar gasi 45 de milioane pentru a plati ce a licitat?

De ce o afacere privata (OTV), inglodata pana la urechi in datorii, publice si private, nu este executata silit de statul pe al carui teritoriu se afla in treaba? De ce o astfel de rusine audio-vizuala, unica in Europa, nu este scoasa imediat din priza, in conditiile in care exista motive legale mai mult decat solide?

Cum se explica extraordinara coincidenta, confirmata public de ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, ca statul roman pregatea pentru Oltchim un ajutor de 45 de milioane de euro din fondul de urgenta aflat la dispozitia prim-ministrului, exact suma licitata apoi de Dan Diaconescu?

Si, daca tot suntem in zona "dosarelor X", cum se explica "avertizarea" patronului OTV ca nu va vira statului roman cele 45 de milioane de euro licitate pentru pachetul majoritar de actiuni de la Oltchim decat daca statul va retransmite banii combinatului sub forma de ajutor? Si de ce reprezentantii statului par timorati in a clarifica aceasta chestiune?

OK, de acord, majoritatea creierelor au emigrat din Romania, dar sa lamurim totusi: daca statul roman vinde Oltchim unui "persoane fizice", nu este treaba acesteia sa-l (re)capitalizeze, sa-l ajute, sa-l scoata pe piete, pe banii ei? Si nu este dreptul statului roman sa pastreze toti banii din vanzarea respectiva pentru nevoile sale curente?

Cetateanul Dan Diaconescu actioneaza ca un cumparator care semneaza un precontract de cumparare a unui apartament, la un pret agreat in prealabil, apoi ii cere proprietarului, inainte de finalizarea tranzactiei, sa-i puna termopane, gresie, faianta si eventual sa-l si mobileze, din banii lui, avertizand ca altfel nu va finaliza tranzactia.

Cat de limitati ar trebui sa fie (tele)spectatorii acestei povesti de prost gust, pentru a nu-si da seama ca se afla in fata uverturii alegerilor din 9 decembrie?

Si, la finalul listei de intrebari, chiar cred regizorii acestei farse cu privatizarea Oltchim ca FMI si Comisia Europeana sunt populate de redusi mintal, incapabili sa inteleaga manevra? Daca "da", este grav: se pare ca unii la Bucuresti pur si simplu nu se astampara de la joaca cu focul, desi tocmai si-au ars degetele in vara.

Romania, de la "stupid people" la "baietii destepti"

Oricine rezista o jumatate de ora in fata OTV, fara sa fi fost in prealabil "virusat" de televiziunile "de stiri" din Romania, isi va pune o mare intrebare: al cui este baiatul asta? Urmarind putin personajul este evident ca Dan Diaconescu nu-si putea acumula averea privata (atentie, a nu se confunda cu actionariatul, majoritar sau nu, la companiile falite) prin "merite personale".

Raspunsul il vom avea pe 10 decembrie, cand PP-DD, prin vocea "marelui lider", va anunta cui se alatura pentru a forma majoritatea parlamentara. Aici se afla marea miza a "spectacolului Oltchim". Atunci va fi clar cine sunt "investitorii" misteriosi din spatele cetateanului Dan Diaconescu, pe care refuza astazi sa-i numeasca.

PP-DD este un balon de sapun, cu un "program" politic absolut fantezist si inaplicabil. Sa remarcam insa ca strategii din spatele lui, oricine ar fi ei, sunt mai inteligenti decat strategii "opozitiei de dreapta".

Dan Diaconescu, un mega-bogatas dubios, nu se jeneaza sa-si faca campanie electorala strigand impotriva "ciocoilor", utilizeaza un desantat discurs populist, "de stanga", si are succes.

Cand vedem intentiile de vot pentru PP-DD exprimate in numere cu doua cifre, nu putem sa nu ne amintim de un vechi kominternist, convertit la batranete la democratie, care prin 1990 utiliza cu cinism expresia de "stupid people". Stia el ce spunea, pentru ca in tinerete contribuise personal la prostirea lor.

Dan Diaconescu este pe cale sa reuseasca cu populismul acolo unde Vadim Tudor a esuat cu "nationalismul" si George Becali cu "crestinismul". Papusarii din spatele "politicii" romanesti pot fi mandri: in sfarsit au gasit omul.

Iar salariatii de la Oltchim ar trebui sa stie ca se pregateste sacrificarea lor pe altarul alegerilor din 9 decembrie si nimanui nu-i pasa, de fapt, de soarta lor.

Iar poporul votant, intre doua instructaje la televiziunile "de stiri", ar face bine sa-si lege centurile de siguranta. Cu un sistem politic in care Dan Diaconescu va ajunge arbitru suprem, cu siguranta se va intra intr-o zona de turbulente majore.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Dan Diaconescu Oltchim, #privatizare Oltchim Diaconescu , #Dan Diaconescu