Privatizarea Oltchim - O noua zi de negocieri, niciun rezultat

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 23:56
8584 citiri
Privatizarea Oltchim - O noua zi de negocieri, niciun rezultat
Foto: Digi24

Negocierile pentru Oltchim s-au incheiat si vineri fara niciun rezultat, Dan Diaconescu declarand la iesirea din Ministerul Economiei ca "noi vrem sa salvam combinatul, dar guvernantii nu vor sa ne ia banii si nu vor sa redeschisa acest combinat".

El a mai spus ca la fel cum guvernul i-a dat lui termen 10 zile, si el acorda guvernului 48 de ore sa gaseasca o solutie prin care, luni dimineata, el, Dan Diaconescu, sa plateasca salariile la Oltchim.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE, desfasurarea negocierilor pentru Oltchim:

- Negocierile purtate vineri seara la Ministerul Economiei intre Dan Diaconescu si reprezentantii guvernului s-au impotmolit dupa aproape cinci ore. Patronul OTV a iesit spund ca are banii necesari, dar guvernul "refuza sa ii ia", si a cerut demisia intregului Executiv.

"Lucrurile, in opinia mea, s-au clarificat incepand din acest moment pentru toti, lucrurile sunt extem de limpezi. Noi vrem sa salvam combinatul, vrem sa dam banii. Cei de la guvenrn nu vor sa ne ia banii si nu vor sa redeschida acest combinat", a sustinut Diaconescu.

Negocierile pentru Oltchim s-au blocat: Diaconescu cere demisia guvernului

- Negocierile pentru cumpararea actiunilor Oltchim, dintre Dan Diaconescu si reprezentantii OPSPI, vor fi reluate luni, la ora 9.00, a declarat vineri, pentru Agerpres, Remus Vulpescu, seful OPSPI.

- Avocatul Daniel Fenechiu a declarat la Realitatea TV ca Dan Diaconescu s-a prezentat la minister cu documente care sa ateste ca "detine nu doar suma necesara, ci o suma mult mai mare".

"A facut dovada faptului ca dispune de mult mai multi bani decat suma necesara", a mai spus Fenechiu, anuntand ca "toate detaliile privind sursele financiare vor face obiectul unei declaratii" pe care Dan Diaconescu o va da la finalul negocierilor din aceasta seara.

- Dan Diaconescu, la intrarea in Ministerul Economiei:

"Mergem sa negociem. Toata lumea vorbeste de 10 zile, nu stim daca sunt 10 zile lucratoare sau nu, urmeaza sa vedem.

Noi vrem aceleasi conditii pe care le-au avut si investitorii indieni de la Sidex. Sper ca lucrurile sunt clare, desi ceilalti parteneri au incalcat toate clauzele de confidentialitate. Sper ca nu mai are nimeni dubii in legatura cu banii. Banii au fost si inainte de licitatie. Sa vedem daca si domnul Ponta vrea acesti bani".

- Daniel Fenechiu, la Romania TV:

"Cum sa semneze contractul, cand trei chestiuni importante nu sunt rezolvate. Noi am plecat de la minister, ca sa ne intoarcem cu domnul Diaconescu si sa discutam.

Este o gluma, este o forma pasiva de dezinformare. Cat timp nu s-a rezolvat problema cu Arpechim, cu datoriile si alte lucruri, nu se semneaza.

Este un show pe care guvernantii inteleg ca vor sa-l joace. De data asta nu mai este Dan Diaconescu.

Contractul avea 42 de pagini, fara anexe, in momentul cand am plecat. Textul era cu corecturi pe margine. Sa fim seriosi.

S-a dus la Eximbank datorita faptului ca domnul Vulpescu a avut nevoie de niste clarificari si el si-a dorit sa le clarifice. Inteleg ca are discutii la nivel inalt la Eximbank, cu un director, director general. Cum iese de acolo, mergem la Ministerul Economiei. O sa va explice dansul ce-a cautat pe la banci. Probabil ca s-a dus in legatura cu niste relatii si raporturi financiare.

Semnarea contractului inainte de discutarea celor trei probleme este o gluma. De dimineata am spus ca mai sunt inca trei probleme pe masa, sa le clarificam: 1. conditiile concrete in care poate fi cumparata Arpechim; 2. clauzele din protectia SC Oltchim in raport de creantele statului, unde am agreat o concluzie, dar nu ne intelegem pe detalii; 3. propunerile facute de sindicat, pe care ni le-am insusit".

- Negocierile s-au incheiat.

- Reprezentantii Ministerului Economiei au pregatit contractul pentru a fi semnat de catre Dan Diaconescu, relateaza Romania TV.

- Surse guvernamentale, citate de Romania TV, spun ca Dan Diaconescu nu are banii promisi pentru Oltchim. De asemenea, acestea au confirmat faptul ca toate guvernele au primit, de-a lungul timpului, cele 190 de rapoarte de la SRI.

- Senatorul PNL Varujan Vosganian este de parere ca privatizarea Oltchim este "un spectacol mediatic intristator pentru Romania". "Modul in care s-a procedat este nefiresc, o privatizare impudica", a spus fostul ministru de Finante.

"Putem discuta de viitorul proces de privatizare a Oltchim pentru ca acesta a avut efect anecdotic. A fost un simulacru de proces de privatizare", a conchis Vosganian.

- Dan Diaconescu:

"Mai avem sa platim banii guvernului. Guvernul trebuie sa faca ceea ce trebuie facuta, sa nu asasineze toata economia nationala. Puteam sa platim de o saptamana banii.

Pentru mine nu se inchid bancile. Mai sunt trei zile".

- Presedintele PP-DD a spus ca spera sa semneze contractul vineri.

- Dan Diaconescu a declarat ca are banii si o sa-i arate lui Victor Ponta.

- Dan Diaconescu se indreapta spre Ministerul Economiei, unde au loc negocierile. Potrivit Romania TV, in drum a intrat intr-o banca.

- Negocierile au fost intrerupte, vineri la pranz. Avocatii lui Dan Diaconescu urmeaza sa revina la sediul Ministerului Economiei in cursul dupa-amiezii, posibil insotiti de presedintele PP-DD.

"Am intrerupt negocierile pentru a discuta cu Dan Diaconescu. Vom reveni la ora 16.00, este posibil sa vina si Dan Diaconescu la negocieri", a declarat avocatul Daniel Fenechiu.

El a precizat ca nu s-a ajuns, inca, la nici un acord concret.

- "Este chestiune total aiurea, din punctul meu de vedere, dar da bine pe televiziune", a spus Teodor Melescanu, seful SIE, despre declaratiile lui Dan Diaconescu, privind faptul ca ar fi fost urmarit in strainate de SIE.

"Toate societatile erau pregatite, unele chiar erau create pentru licitatie, deci nu existau probleme din punctul de vedere al legislatiei romane", a adaugat acesta.

"Noi nu ne ocupam de privatizari. SIE este un serviciu de spionaj, de informatii. Daca se cere sa verificam bonitatea firmelor, o facem, bineinteles, dar nu este tema noastra de baza. TISE nu s-a retras decat din motive de natura economica", a mai spus Melescanu.

- "Aproximativ 190 de rapoarte au fost facute in timpului anilor, astfel incat situatia de acolo a fost foarte bine cunoascuta", a spus George Maior, seful SRI. "Este dificil sa faci public un raport, fara sa-l desecretizezi si este dificil sa faci acest lucru. Misiunea SRI este de a transmite informatii".

- Cristiana Chiriac, fost vicepresedinte AVAS, la B1 TV:

"Nu este neaparat o procedura normala (cu SRI - n.red.), ci doar daca exista nereguli sau abateri de la procedurile legale. Exista o sectiune speciala in SRI care se ocupa cu asa ceva.

De fiecare data, in experienta mea, cand existau situatii de genul acesta, eu eram informata privind abaterile de la lege.

Nu am cunostinta de cate rapoarte a intocmit pentru societatea Oltchim. In 2007 si 2008, Ministerul Economiei a fost dizolvat si tot portofoliul a fost transferat la AVAS. In perioada aceasta, eu nu am primit nici un raport de la SRI. Daca au fost trimise premierului, eu nu am informatii".

- Constantin Roibu, fost director Oltchim, la B1 TV:

"Nu ma ingrijoreaza rapoartele SRI. Inclusiv noi, conducerea societatii, am facut diverse demersuri catre SRI si SIE, prin intermediul Ministerului Economiei, a comisiei din Parlament care supravegheaza serviciile, si am aratat problemele pe care le avem cu actionarii minoritari, implicit ceea ce urmaresc. Este foarte bine ca se implica, astfel lucrurile o sa iasa la iveala si o sa se vada ca nu exista nici o legatura intre conducere si partile care negociaza. Nu suntem in legatura nici cu Dan Diaconescu, nici ca as fi implicat intr-o posibila viitoare privatizare".

- Seful Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a trimis, de-a lungul timpului, 190 de rapoarte despre Oltchim, catre factorii decidenti. El a lasat sa se inteleaga ca, daca nu s-au luat decizii, direct raspunzatori sunt ministerele si parchetele.

De asemenea, seful Serviciului de Informatii Externe, Teodor Melescanu, a declarat ca institutia are autorizarea sa verifice bonitatea unei companii.

- Daniel Fenechiu, avocat Dan Diaconescu:

"Vom negocia memorandumul care reprezinta garantia noastra ca nu cumparam azi si maine se cere insolventa Oltchim.

In problema Arpechim, nu ne dorim ca statul sa ne faca favoruri. Ne dorim sa ne spuna foarte clar care este pretul la care OMV vinde si in ce conditii. Trebuie sa stim foarte clar: vinde OMV sau nu? Vreau sa vad negru pe alb.

Revendicarile sindicatelor s-a negociat ca nu pot fi incluse in contract, pentru ca nu sunt una din partile contractului. Dar Dan Diaconescu le vrea in contract.

Seful OPSPI si presedintele comisiei de analiza a scris in dosar ca banii vor fi directionati catre Oltchim. Acum scrie in contract ca: 'in contextul in care se vor indeplini conditionalitatile impuse de Comisia Europeana...'. Una se spune, asta este in contract.

Domnul Ponta nu face declaratii ca eu sa le dezmint. Este o tara libera. Pot sa confirm ca partea prezentata face parte dintr-un document trimis catre Eximbank. Solicitati aceasta informatie de la Eximbank, de la oficiu, pentru ca face parte din confidentialitatea contractului. Nu discutam despre un e-mail intre doua persoane, ci despre un document mai complex".

- Mihai Diculoiu, lider sindical Oltchim:

"Eu nu mai am nicio incredere in Ministerul Economiei. Discutam de toate prevederile contractului. 80% din prevederile contractului sunt stabilite, urmeaza sa se mai negocieze. Problemele mele sunt rezolvate in totalitate.

Pentru mine este important sa se finalizeze procesul de privatizare, sa vina cele 45 de milioane de euro si sa se reia activitate.

Este logic sa vii alaturi de viitorul investitor, actionar majoritar, atata timp cat tu trebuie sa rezolvi cateva probleme care vizeaza realizarea integrata a functionarii cu rafinaria Arpechim, reluarea activitatii.

Aceste proteste, pe de o parte, nu rezolva nimic. Noi intervenim foarte responsabil. Pe celalalta parte, se incalca aceste principii ale dialogului social".

- Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog social, la Romania TV:

"Eu sper ca ziua de luni sa se incheie cu semnarea contractului. Daca nu, lucrurile pot sa duca in alta zona.

Domnul ministru (Daniel Chitoiu - n.red.) raspunde de aceasta privatizare si trebuie analizata. A fost o privatizare absolut corecta si logica. Noi am preluat aceasta obligatie a Romaniei.

Pe langa banii cu care trebuie sa vina Dan Diaconescu luni, are nevoie si de bani pentru repornirea combinatului. Parerea mea este ca dansul nu are bani pentru repornirea combinatului, circa 70 - 75 de milioane, necesari in urmatoarea saptamana".

- Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, i-a cerut directorului general interimar, Radu Olaru, sa ii desfaca contractul de munca lui Constantin Roibu, fostul director al companiei. Acesta si-a dat demisia dupa ce a ocupat functia de conducere timp de 21 de ani, insa a ramas drept inginire. Ministrul a aflat ca Roibu ar fi amemintat angajatii, cerandu-le sa nu mai protesteze.

Totusi, Radu Olaru a spus ca el nu are autoritatea sa ii desfaca acestuia contractul de munca.

- Angajatii au spus ca vor protesta si in weekend, dupa ce au fost anuntati ca nu vor primii banii pe luna august vineri, asa cum sperau. Banii exista in conturile companiei, insa sunt blocati.

- Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog social, a declarat ca un ministru ar putea raspunde cu functia daca privatizarea Oltchim va esua.

- Reprezentantii Fortei Civice spun ca Guvernul Ponta nu a respectat procedura de privatizare intocmita de consultantul PriceWaterhouseCoopers.

- Scrisoarea de intentie a Romaniei catre FMI va intra, vineri, in discutia boardului Fondului Monetar International (FMI). Unul din subiectele pricipale ar putea fi Oltchim, avand in vedere ca FMI a cerut privatizarea sa pana la data de 18 septembrie.

Boardul FMI va discuta vineri situatia acordului cu Romania

- Directorul Oltchim a precizat ca a fost informat gresit si ca bancile nu au blocat, de fapt, conturile companiei.

- Sute de angajati ai Oltchim se afla pe platforma combinatului, protestand fata de intarzierea procesului de vanzare, nereluarea activitatii si neplata salariilor.

- Potrivit lui Victor Ponta, Dan Diaconescu nu ar dispune de suma de 46 de milioane de euro intr-un cont HSBC, dupa cum aparuse o informatie joi. "Este o informatie falsa, nu a depus dovada ca are banii", a spus Ponta.

Conducerea Oltchim negociaza cu bancile creditoare rescadentarea imprumuturilor

"Trebuie sa respectam legea. Astazi avem 1,2 milioane de lei. Nu avem cum sa dam tot avansul pe luna august, care are valoarea de 2,5 milioane. Suntem in discutii cu bancile, daca reusim sa deblocam banii, vom face platile", a declarat directorul Oltchim, Radu Olaru.

Ce se va intampla cu Oltchim

Combinatul chimic are, in prezent, datorii de 700 de milioane de euro, dintre care aproximativ 400 de milioane de euro catre Electrica si AVAS.

Avocatul Daniel Fenechiu a precizat, joi, ca incearca sa obtina promisiunea Ministerului Economiei ca nici una dintre institutii nu va cere insolventa Oltchim, imediat dupa semnarea contractului. "Din momentul semnarii contractului, timp de un an de zile vrem sa nu avem probleme cu firmele de stat detinute de Ministerul Economiei", a declarat el.

Tot joi, Stefan Vuza ar fi depus o noua oferta pentru achizitia creantei Electrica, potrivit avocatului. Initial, omul de afaceri oferise putin peste 202 milioane de lei pentru aceasta creanta, la licitatia de vineri, dar suma a fost mai mica decat minimum cerut de Electrica.

Dan Diaconescu are termen pana luni, 1 octombrie, sa semneze contractul si, in acelasi timp, sa efectueze plata de 203,1 milioane de lei, suma cu care a castigat licitatia de vanzare a pachetului de 54,8 la suta din actiuni, detinut de stat.

Daca presedintele PP-DD nu semneaza, vor fi doua consecinte. Una, pentru combinat: potrivit autoritatilor, acesta va fi pus sub administrare speciala, timp de cel putin sase luni, urmand, dupa aceasta perioada, sa fie organizat un nou proces de privatizare. A doua, pentru Dan Diaconescu: daca nu plateste suma promisa, acesta va raspunde penal. De altfel, premierul Victor Ponta a sesizat deja Directia Nationala Anticoruptie in cazul Oltchim.

Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
#Dan Diaconescu privatizare Oltchim, #negocieri privatizare Oltchim, #proteste Oltchim , #Dan Diaconescu