Dan Diaconescu, patronul OTV, a pierdut contractul pentru privatizarea Oltchim, pentru ca nu a semnat documentele oficiale in timp util si nu a dovedit ca are banii necesari, asa cum ceruse Guvernul. Anuntul oficial a fost facut luni seara de ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
Diaconescu nu a platit suma de 203,1 milioane de lei pentru cumpararea pachetului de 54,8 la suta din Oltchim, sustinand ca guvernantii nu au acceptat conditiile sale.
Luni a fost data limita pentru semnarea contractului si efectuarea platii, insa presedintele PP-DD sustine ca ar trebui sa poata negocia pana in februarie 2013.
Diaconescu declarase ca va plati banii cash, deoarece "domnul Ponta dorea sa vada banii", astfel ca luni seara s-a prezentat la Ministerul Economiei cu sapte pungi cu bani, pentru salariile muncitorior de la Oltchim.
Intre timp, la Ramnicu Valcea, sute de salariati protesteaza, din nou, fata de intarzierea salariilor si a rezolvarii situatiei combinatiei.
Ziare.com a prezentat in format LIVE TEXT rezultatul negocierilor pentru privatizarea Oltchim:
Antonescu, despre privatizarea Oltchim: Guvernul a facut ce trebuia sa faca
- Dan Diaconescu a catalogat finalul discutiilor pentru privatizarea Oltchim drept "o escrocherie facuta de guvernantii in functie".
"Aveam dreptul in seara asta (luni seara - n. red.), pana la 23:59, sa negociem contractul si sa semnam. Au calcat in picioare inclusiv oferta. Dupa ce a venit masina cu banii mei personali, domnul Ponta a ordonat subalternilor sa anuleze orice fel de licitatie.
Dan Diaconescu: Depun plangere penala impotriva lui Ponta si Vulpescu.
Domnul Ponta ar tebui sa isi dea demisia indata. Domnul Ponta e un mare mincinos, minte cum respira. A creat un castel de nisip, evitand sa spuna adevarul. A anulat licitatia pentru ca nu vroia sa o castigam noi", a declarat patronul OTV.
- Acesta a sustinut ca va depune plangere penala impotriva premierului Victor Ponta si a sefului OPSPI, Remus Vulpescu.
"Vom face cateva plangeri maine dimineata (marti dimineata - n. red.), la prima ora, la Parchetul General, impotriva domnului Ponta si domnului Vulpescu. Cum il mai puteti crede ca chiar a vrut sa vanda combinatul unui grup de romani? Guvernantii au fugit ca soarecii de pe o corabie care se scufunda", a declarat Dan Diaconescu, la iesirea din Ministerul Economiei, in jurul orei 21:00.
- "Domnul Ponta va infunda puscaria!", a spus Dan Diaconescu, la iesirea din sediul Ministerului Economiei.
"Au calcat in picioare orice fel de reguli", a completat omul de afaceri, care sustine ca banii pentru salariile angajatilor Oltchim il asteapta in continuare pe premierul Victor Ponta.
Informatii difuzate de Romania TV vorbesc despre suma de 1,8 milioane de euro, bani pe care Dan Diaconescu i-ar fi imprumutat de fapt.
Jandarmeria si mai multe firme de paza au refuzat sa se implice in protejarea transportului de bani.
Premierul Victor Ponta:
- OPSPI va sesiza organele statului privind tentativa de inselare a institutiilor statului comisa de Dan Diaconescu.
- Seful Guvernului a aratat ca va fi organizata o noua licitatie pentru privatizarea combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, urmand ca aceasta sa fie organizata in 2013.
- Ponta sustine ca "circul" trebuie sa se termine si da vina pe guvernul MRU pentru esuarea privatizarii Oltchim.
Ponta: DD va fi cercetat penal. A doua privatizare a Oltchim, in 2013
- "Conditiile au fost de natura sa faciliteze accesul la licitatie a unei persoane care nu are capacitatea financiara si dorinta de a participa efectiv la privatizare, ci interese politice si de imagine, care s-au desfasurat in detrimentul angajatilor de la Oltchim, in detrimentul statului roman", spune Ponta.
- Premierul a reiterat faptul ca Dan Diaconescu a promis ca va semna contractul de privatizare in 10 zile si ca va plati 45 de milioane de euro, nu "banii de salarii".
Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat oficial ca nu s-a semnat contractul cu Dan Diaconescu, iar privatizarea s-a anulat, deoarece termenul prevazut de guvern a expirat.
Privatizarea Oltchim Dan Diaconescu: Dau statul in judecata daca sunt eliminat de la negocieri
- Dan Diaconescu si avocatul sau au fost primiti la Ministerul Economiei, pentru o noua runda de discutii cu oficialii guvernamentali. Pungile cu bani aduse cu el de Diaconescu au ramas in doua masini aflate in fata ministerului, sub paza.
- "Nu noi am inchis combinatul de la Oltchim. Am venit sa le aducem banii.
Banii nostri sunt destinati muncitorilor de acolo. Sper ca domnul Chitoiu sa dea un raspuns pozitiv in seara asta, ca sa plecam cu banii spre Ramnicu Valcea, sa gasim o solutie legala", a declarat Dan Diaconescu, in fata Ministerului Economiei.
"Trebuia sa fim primiti in parcarea ministerului pentru ca noi am castigat licitatia. Asta-seara ni s-a spus ca nu mai avem voie nici cu masinile in parcare", a mai spus acesta.
"Conturile de la Oltchim sub blocate, nu putem sa le viram in gauri negre. Domnul Ponta spunea ca nu am bani, iata ca am gasit bani fara sa semnez contractul de privatizare. Guvernantii vor doar sa anuleze licitatia, pentru a inchide combinatul", a mai precizat Dan Diaconescu, in fata intrarii in Ministerul Economiei.
- Paznicii ministerului nu l-au mai lasat pe Diaconescu sa intre cu masina in parcare, de aceasta data.
- Dan Diaconescu a ajuns cu banii in fata Ministerului Economiei, alaturi de partenerii sai, avocati si angajati ai firmelor de paza care le asigura protectie, insa nu este primit de oficialii ministerului.
- Dan Diaconescu a iesit din banca cu 7 saci cu bani. "Sunt bani suficienti ca angajatii de la Oltchim sa treaca peste aceasta perioada tulbure", a declarat acesta.
Diaconescu nu a precizat cati bani sunt in pungile de gunoi, inchise la culoare, pe care le-a scos din banca. Mai mult, acesta nu a spus unde merge cu banii.
- Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a iesit de la Guvern, unde a avut discutii despre Oltchim cu premierul Victor Ponta si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
- Mihai Diculoiu, liderul sindical Oltchim, la Digi24:
"Mi-a cerut Dan Diaconescu sa merg cu el la banca. Nu mai conteaza de ce. Important este ce se intampla cu societatea. In momentul de fata, societatea are nevoie de credit ca sa platim salariile. Sunt necesare credite si din alte surse financiare, unde trebuie sa se implice ministerul, astfel incat sa se reia activitatea.
Eu nu pot sa ma pronunt in nici un fel, decizia este la mana Consiliului de administratie, cu precizarea ca presedintele este un secretar de stat. Cel mai important este sa se respecte legislatia in domeniul financiar.
Din punctul de vedere al salariatilor, este oportun orice credit care are prioritate plata salariilor.
Noi am cerut acea suma de 40 de milioane de euro, dar, pana in momentul de fata, nu pot sa va spun care este motivul pentru care nu am putut sa accesam acest credit.
Am participat de la inceputul negocierilor, din dorinta ca societatea sa poata functiona in continuare si sa avem o protectie sociala. Am cerut clauze asiguratorii din partea vanzatorului, ca Oltchim sa nu poate fi declarat in insolventa, am mai cerut care sunt conditiile pentru preluarea Arpechim.
- Deputatul PSD, Viorel Hrebenciuc, se afla, de asemenea, la Palatul Victoria.
- Aurelian Pavelescu, presedintele PNTCD, este de parere ca Guvernul Ponta ar fi incercat sa favorizeze investitorul polonez PCC in cazul privatizarii Oltchim, dar a fost impiedicat se oferta lui Dan Diaconescu.
"Daca nu venea Dan Diaconescu, vindeau Oltchim pe 3 milioane de euro, in conditiile in care celelalte oferte au fost absolut neserioase. Cred ca e posibil sa fi fost o intelegere intre Guvern si PCC, cum a avut Tariceanu in 2007, cand a micsorat capitalul detinut de stat, iar PCC si l-a crescut astfel (...) exista suspiciunea unei intelegeri intre PCC si partidele membre USL", a acuzat Pavelescu.
De asemenea, presedintele PNTCD a spus ca Guvernul a dat dovada de incompetenta in procesul de privatizare.
Pavelescu: Guvernul s-a inteles cu PCC pentru Oltchim. Privatizarea si insolventa, blocate
- Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, discuta despre Oltchim cu premierul Victor Ponta, la sediul Guvernului. Cei doi s-au mai intalnit si luni dimineata, pe aceeasi tema.
- Daniel Fenechiu, la Romania TV:
"Banuiesc ca va scoate banii necesari ca sa faca platile acestor salarii. Ce ne-a spus a fost ca va scoate banii ca sa plateasca salariile".
- Diaconescu ar avea doar 1,5 milioane de euro, potrivit unor surse citate de Romania TV. El se afla la o banca din Bucuresti, pentru a scoate 3 milioane de euro, pentru salariile angajatilor Oltchim.
- "Eu iau bani de acasa si ii duc catre popor, in timp ce actuala clasa politica ia bani de la popor si ii duce acasa. Noi vom lua banii si vom astepta decizia guvernului. Am vorbit cu secretara domnului ministru de Externe, dansul era intr-o sedinta. Sa speram ca ne acorda protectie", a spus Diaconescu, la intrarea intr-o banca din Bucuresti.
- Dan Diaconescu:
"Termenul in vederea gasirii unei solutii juridice pentru plata salariilor a expirat. Mergem la banca. Noi suntem oameni seriosi, scoatem banii din banca si asteptam decizia ministerului, cum putem da banii.
Pentru fondul necesar pentru salarii timp de o luna nu am primit inca statul de plata de combinat. Sunt cativa saci.
Domnul Vulpescu a parasit cladirea si nu prea mai avem cu cine sa negociem. Noi vrem sa semnam astazi. Ne intoarcem cu banii aici. Trebuie sa aratam muncitorilor de la Oltchim ca banii lor sunt pe mainile guvernantilor.
Inteleg ca domnul Chitoiu a spus ca daca avem nevoie de ajutorul Jandarmeriei, ne va ajuta in acest transfer de bani".
Privatizarea Oltchim Dan Diaconescu: Dau statul in judecata daca sunt eliminat de la negocieri
- Firma olandeza care garanta ca Dan Diaconescu are bani intr-un cont HSBC nu exista, nefiind inregistrata la Registrul Comertului din Olanda, potrivit Romania TV.
- O firma fictiva s-ar afla in spatele lui Dan Diaconescu, potrivit unor surse citate de Romania TV. De asemenea, sursele spun ca presedintele PP-DD ar vrea sa retraga acte din oferta pentru Oltchim.
Dan Diaconescu, dupa discutia cu Daniel Chitoiu
- "Daca noi nu am fi participat la licitatie, in acest moment, Oltchim era la fier vechi".
- "Orice s-ar intampla de acum incolo, tot noi vom salva Oltchimul".
- "Dupa ce am prezentat banii, am fost acuzat ca de unde sunt banii. Daca sunt din droguri? M-as fi bucurat sa-l intrebati si pe Mittal de unde are banii. Muncesc zi si noapte, nu dorm cum doarme domnul Antonescu, nu stau ca domnul Basescu".
- "Domnul ministru ne-a spus sa actionam in judecata pe cine banuim noi ca au dat in presa informatia despre contul HSBC".
- "E varianta ca noi sa fim scosi din licitatie. In acest caz, statul vrea sa scoata din nou la licitatie in ianuarie. L-am avertizat ca aceste grupuri din strainate nu vor veni, pentru ca ele fac parte, intr-un fel sau altul, din proiectul nostru.
Eu am spus ca sunt gata sa platesc salariile pana in luna decembrie. Intre timp, impreuna, eu si managerul pe care l-am gasit deja, sa gasim o solutie pentru deschiderea combinatului.
Sper ca celebra companie visata de guvern va veni in Romania ca manager".
- "Va inchipuiti ca voi semna acest contract fara sa am banii. Fiti mai logici, daca tot ma acuzati".
- "Noi nu suntem singuri ca vom semna contractul. Dar banii pentru garantie vor fi pierduti, banii pe care ii donez, vor fi pierduti. In acest moment noi putem semna contractul sau nu. Daca nu-l semnam, vom pierde garantia si fondul de salariu.
Ati platit vreodata vreo suma inainte de a semna contractul respectiv".
- "Daca guvernantii nu vor dori sa introduca clauza Arpechim in contract - Petrom nu va raspunde la telefonul meu, ci al guvernantilor. Negocierea Erste pentru BCR a durat un an si jumatate. Noi suntem gata sa-i platim 45 de milioane de euro acum, dar nu semnam acest contract, in aceasta forma".
- "Eu vreau ca sumele sa fie considerate donatii, sa intre astazi in conturile muncitorilor. Problema este sa gasim o cale legala, ca sa nu fiu acuzat de mita electorala, de spaga".
- "Noi am vrut sa semnam din prima zi, dar negocierea de abia astazi incepe. Noi am ascultat muzica si am discutat despre procesul verbal din sedinta".
- "Eu sper ca noi sa ne dam mana cu cei de la USL si, evident, cu cei de la PDL, si sa se rezolvam situatia. Eu pun ce bani am, pe care ii pot pierde, guvernantii pun niste bani. Eu cred ca se va putea deschide combinatul".
- "In oferta care a ajuns in presa am spus ca vom plati la data semnarii".
- "Documente: data semanarii contractului nu exista. Data finalizarii : nu se spune nicaieri de zece zile, lucratoare sau nu. La modalitatea de plata, se scrie ca va fi odata cu finalizarea, la 14 februarie 2013.
Se vorbeste despre sintagma 'negociere'. Mintiti daca spuneti ca nu trebuie negociat. Guvernul ne roaga sa negociem contractul. Negocierea este imperativa, trebuie sa negociezi.
Felul in care se poate face plata pentru Oltchim: cumparatorul are posibilitatea de la semnare - sa spunem ca am semna astazi - si in fiecare zi pana la momentul platii integrale, a eventualelor penalitati de intarziere, sa obtina fondurile.
Cel care liciteaza si care castiga trebuie sa achite caietul de sarcini, sa achite garantia si apoi are la dispozitie sase luni".
- "Data 14 februarie 2013: data la care noi am fi putut semnat acest contract si am fi putut plati. Dar noi vrem binele combinatului. Am propus domnului ministru ca noi si dansii sa ajutam la redeschiderea combinatului. Eu poate voi fi proprietar, cand voi semna".
- "Lucruri in premiera: cinci documente foarte importante. Am impresia ca adevarata negociere de abia acum incepe. Noi am tinut ca dansul sa participe la negociere. Ne-a explicat ca nu poate. Noi vrem sa semnam si, dupa ce semnam, vom plati. Un om care e gata sa faca o donatie de cateva milioane de euro, evident ca are si restul de bani".
- "Am discutat cu domnul ministru mai multe variante: ca eu sa dau un fel de credit catre combinat, un avans pentru viitoarea marfa sau ca eu sa fac o donatie. Ramane ca juristii sa se pronunte".
- "Domnul Chitoiu mi-a prezentat scuze din partea sa si a domnului prim-ministru Victor Ponta in legatura cu acuzatiile privind banii".
- Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu:
"Domnul Diaconescu este in discutii cu domnul Chitoiu de o ora. Negocierile sunt usor suspendate. Dansii urmeaza sa ne dea un raspuns cu privire la mandatul pe care il are domnul Vulpescu si echipa sa, pentru ca, daca nu au mandat sa negocieze ce am cerut noi, inseamna ca am pierdut timpul de cateva zile.
Banuiesc ca discutia pe care o are cu ministru a influentat sensul intarzierii.
O sa continuam dupa ce iese domnul Diaconescu de la domnul ministru. Ne apropiem de momentul cand trebuie scrise anumite lucruri. Termenul maxim pentru plata este februarie.
Nu trebuie sa se plateasca astazi banii. Nu stiu cine a inventat-o. Negociem pana ajungem la un acord in legatura cu datele contractuale. Se semneaza maine, poimaine sau raspoimaine".
- Constantin Roibu, fost director Oltchim, la Romania TV:
"6,4 milioane de euro pe luna, restante la salarii".
"Daca vorbim de instalatiile de la Ramnicu Valcea, capitalul de lucru este de 40 de milioane de euro pe luna. Se ajunge la o cifra de afaceri anuala de vreo 600 de milioane de euro. Daca se pornesc si instalatiile de petrochimie, capitalul de lucru este de vreo 70 de milioane de euro pe luna.
Sumele de sute de milioane sunt valabile daca s-ar porni si rafinaria din Pitesti.
N-am avut, din pacate, sprijinul actionarilor. In 2008, s-a ramas fara materii prime, prin oprirea petrochimiei, in luna noiembrie. Functionandu-se la 40 la suta din capacitate, normal ca s-au produs pierderi in fiecare an.
Am cerut de mai multe ori sa se faca majorare de capital, fara acordul Comisiei Europene, pentru ca era posibil. Am cumparat petrochimia de la Pitesti. A demisiona si a lasa angajatii si a lasa actionarii minoritari, care au facut o gramada de presiuni pentru inchiderea combinatului, ar fi fost o lasitate din partea mea.
Am avut dreptate, am obtinut aprobarea de la Comisia Europeana. Dar nu am avut sustinerea actionarilor.
Singurul politician care recunoaste, si caruia ii multumesc, este Mircea Diaconu. El a spus ca am fost la toata lumea, la toate comisiile si la toate partidele din Parlament pentru a obtine sprijinul pentru combinat".
- Un echipaj de jandarmi a fost mobilizat la Ministerul Economiei, ca masura de precautie, in cazul in care lucrurile ar putea scapa de sub control.
- Dan Diaconescu se indreapta catre o banca.
- Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, la Romania TV:
"Nu pot sa evaluez care este strategia (daca nu se semneaza luni contractul - n.red.). Va fi o intalnire a echipei de avocati, cu consultantii si cu Dan Diaconescu si se vor lua deciziile de rigoare. Doar cand se ajunge la o solutie agreata de Dan Diaconescu se va face publica.
Suntem intr-o pauza tehnica. Discutia lui Dan Diaconescu cu domnul ministru este una intre investitor si ministru.
Sunt niste probleme tehnice, nu avem Internet, sursele de alimentare cu energie electrica".
- Corneliu Cernev, liderul angajatilor:
"Am facut aceste proteste pentru a fi prezenti in opinia publica. Ne bucuram ca s-a discutat acest subiect pe toate fetele. Ne dorim, in continuare, ca acest aspect sa fie mediatizat, dar ne dorim, in acelasi timp, o rezolvare a problemelor noastre, anume capital de munca si reluarea activitatii.
Miercuri, in sedinta de guvern, se va discuta despre Oltchim".
"A fost si o discutie de acordare de ajutoare. Nu s-a demarat nimic, au fost doar niste promisiuni pentru linistirea spiritelor.
"Eu sunt sceptic. Salariatii au pareri impartite. Daca vor veni acesti bani, sa fie bagati in cont, dati pe card, in mod normal, nu cu sacii".
Daca se va face o administrare eficienta a banilor, vor fi capital de lucru in continuare. Este nevoie si de un program de restructurare a capacitatii, pentru ca nu putem tine 3.200 de angajati, cand lucram la 65% din capacitate. Se poate dimensiona capacitatea in functie de instalatiile care functioneaza".
- Mariana Campeanu, ministrul Muncii:
"Ajutorul de urgenta se va da intr-o perioada de criza. Acum suntem intr-un proces de desfasurare legal. Probabil ca va fi o administrare sociala, care va incerca sa redreseze activitatea de acolo".
Ministrul Muncii: Ajutorul promis celor de la Oltchim nu va fi dat decat intr-o situatie de criza
- Dan Diaconescu:
"Noi vrem sa semnam un contract. Atata timp cat il semnam, il vom si plati, in termen de 15 zile de la data semnarii. In contract nu apare evidentiat nimic, nici macar dobanda la imprumutul pe care ni l-ar oferi. Nu apare nimic din caietul de sarcini. Dati-ne voie sa-i suspectam pe acesti oameni de rea-vointa, de fals si de uz de fals.
De o saptamana, noi incercam sa gasim solutii, sa le dam banii si ei nu vor sa ne ia banii.
Acesti oameni va mint ca ne spun noua, ca ne asigura pe noi ca ne vor vinde Arpechim. Este o mare minciuna.
Banii ii dam cand domnul Ponta, domnul Chitoiu si domnul Vulpescu o sa ne dea o solutie legala ca sa ajunga la Oltchim".
"Tot ceea ce am incercat sa negociem de o saptamana, nu am putut. La fiecare tema, guvernantii au venit cu alta tema. Trag de timp. Este un siretlic, la care se dedau escrocii, dar nu am crezut ca guvernul de poate deda la asa ceva.
Vom face inca o incercare, vom cere domnului Ponta o solutie legala ca sa platim salariile".
"Am iesit din mijlocul negocierilor pentru a va face urmatorul anunt: am incercat sa negociem cu actualul guvern felul in care vom putea plati salariile in avans, ca sa dovedim ca suntem alaturi de muncitorii de la Oltchim. Am cerut sa discutam despre ceea ce Oltchim are nevoie: Arpechim, AVAS, Electrica. Nimic din toate astea nu s-a intamplat. Ne-am dat seama ca vanzatorul nostru este ostil. Am cerut OPSPI sa primeasca presa, ca sa puteti transmite in direct tot ceea ce se intampla acolo, ca sa vedeti batjocura, ca sa vedeti felul in care ei vor sa ne ia mana toata, fara nici un fel de contract. Domnul Vulpescu a respins aceasta cerere. Este cea mai buna proba ca are ceva de ascuns".
- Vasile Blaga, presedintele PDL:
"In loc sa vorbim de deschiderea anului universitar, vorbim de Elodia guvernamentala: regizor, Ponta, vedeta Dan Diaconescu.
Vasile Blaga: Scandalul Oltchim a fost inventat de Ponta
De fiecare data cand este pus in dificultate, domnul Ponta inventeaza cate un scandal. Acest om care minte si cand respira si, din pacate, respira prea des, a inventat si acest scandal".
- Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a plecat de la Guvern, unde a fost convocat de premierul Victor Ponta. La discutii a fost prezent si ministrul delegat pentru Dialog social, Liviu Pop.
- Un om de afaceri, Eugen Anca, a declarat, pentru Libertatea, ca Dan Diaconescu i-ar fi cerut ajutorul, deoarece nu are banii pentru combinat. Anca a confirmat ca i-a obtinut un credit punte de 91 de milioane de dolari, insa documentul de creditare a fost facut public, incalcandu-se conditia de confidentialitate, acesta devenind nul.
- Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a fost convocat la Guvern, pentru a discuta despre Oltchim.
- Dan Diaconescu, la intrare in Ministerul Economiei:
"Am luat angajamentul de a plati salariile de la Oltchim, pana cand negocierile se vor incheia. Aceste salarii sa fie constituite fie ca o donatie sau un credit.
Am depus in conturile ministerului o suma egala cu 2 milioane de lei vechi de fiecare muncitor. Este garantia depusa pentru licitatie. Eu intreb: de ce zice domnul Ponta ca nu are bani pentru salariile muncitorilor? De aici vedeti reaua credinta a guvernantilor, pe care nu-i intereseaza viata muncitorilor de la Oltchim.
Nimeni nu a semnat vreodata vreun contract si sa plateasca inainte.
Dupa adjudecarea licitatiei, trebuia sa se plateasca pana in luna februarie 2013 si sa se negocieze in cazul Arpechim, al creantelor si a creditului guvernamental.
Noi semnam ca vom da 45 de milioane de euro, sa semneze si ei ca banii vor ajunge la Oltchim nu la panselute sau la posetele amantelor lor si sa semneze ca Electrica sau AVAS nu cer insolventa.
Noi am cerut demisia domnului Ponta.
Vrem sa stipulam in contract ca acest combinat nu se va inchide si nu se va transforma in fier vechi. Guvernantii, de 5 zile, in loc sa negocieze, se ocupa de altceva, nu vor sa auda de Arpechim sau altceva, ne intreaba doar de bani.
In 22 august, domnul Ponta a inchis cu de la sine un combinat, pe care sustine ca ar putea sa-l deschida de maine daca eu renunt. Daca are acesti bani, de ce nu l-a deschis pe 23 august sau macar azi dimineata? Nu sunt interesati decat de a-si pastra ciolanul, de a fura din banul public. Daca ar dori binele oamenilor, ar semna acest contract, pe care chiar ei il propun in caietul de sarcini.
Nimeni nu trebuie sa semneze sub amenintare si santaj. O sa vedeti cu ochii dumneavoastra bani cash. Vor veni bani aici, la OPSPI, in jur de ora 12.00. Salariile in avans pe sase luni de zile voi plati. Nu cred ca mai intalniti pe altcineva care sa aiba buna credinta si sa dea banii in avans fara nici un fel de hartie semnata".
- Mihai Diculoiu, liderul sindical de la Oltchim, a spus ca, in contract, ar trebui incluse cateva clauze, cum ar fi: garantarea locurilor de munca si achizitia Arpechim.
Diculoiu: Oltchim si Arpechim ar trebui privatizate impreuna
- Liderul de sindicat al Oltchim, Mihai Diculoiu, a prezentat, luni dimineata, conditiile in care Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, trebuie sa dea banii.
De unde ar putea veni banii
Dan Diaconescu are de platit, luni, suma de 203,1 milioane de lei, suma pe care a oferit-o in timpul licitatiei de pe 21 septembrie.
Vineri seara, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, i-a cerut sa ateste existenta banilor printr-un extras de cont original si autentificat.
In timpul weekend-ului, patronul OTV s-a intalnit cu reprezentantii unor investitori si cu persoane care ar urma sa administreze combinatul chimic, potrivit spuselor sale. Acestia l-ar fi sfatuit sa nu semneze contractul luni, in conditiile cerute de OPSPI.
Potrivit Libertatea, un om de afaceri, Eugen Anca, ar fi in spatele lui Dan Diaconescu. Acesta din urma l-ar fi contactat in urma cu o saptamana, spunand ca nu are destui bani pentru a efectua plata.
In cazul in care patronul OTV nu efectueaza plata si nu semneaza contractul, exista si un plan B, al guvernului, care ar putea sa treaca Oltchim in administrare speciala, iar salariile ar urma sa fie platite prin intermediul unui ajutor de salvgardare. Totusi, acesta ar putea fi oferit de abia in noiembrie, deoarece ar fi nevoie de acordul Comisiei Europene.
Are tupeu cu caru!
Dacă și scoate banii, atunci, a dat lovitura. Nu amărtu... Vezi tot
1. Finca ie clar ca ie un chin.
2. Poate sa hotaraste chiniejii sa cumpere... Vezi tot