Pentru unele categorii de produse realizate de Oltchim in perioada 2009 - 2011, costurile de productie au fost mai mari decat valoarea marfurilor fabricate si vandute, reiese din Raportul intocmit de corpul de control al premierului.
"Oltchim a functionat in perioada analizata sub pragul de rentabilitate economica, inregistrand rezultate negative atat din activitatea de exploatare, cat si din totalul activitatii, gradul de utilizare a capacitatii de productie realizat fiind sub gradul de utilizare a capacitatii de productie estimate a fi necesar realizarii de profit", se precizeaza in Raportul de control privind verificarile efectuale la SC Oltchim SA, in perioada 2009 - 2011.
De altfel, expertii corpului de control au constatat ca "pentru unele categorii de produse ale Oltchim, cum ar fi 'soda, PVC, DFO, polioli', costurile productiei marfa fabricate au inregistrat valori mai mari decat valoarea productiei marfa fabricate si vanduta". "Acest lucru fiind influentat atat de gradul de utilizare a capacitatii de productie cat si de evolutia in piata a preturilor de vanzare a acestor produse", se precizeaza in documentul amintit.
Cheltuielile cu materii prime si material au crescut de la 42% in anul 2009 la 54% la nivelul lunii august 2011. La sfarsitul lunii august 2011, Oltchim nu reusise pornirea activitatii de petrochimie, nefunctionand astfel la capacitatea necesara atingerii parametrilor de rentabilitate economica, din cauza lipsei finantarilor pentru capitalul de lucru.
In document sunt indicate mai multe persoane ca fiind responsabile de situatia creata la Oltchim, printre aceste persoane fiind mentionati "reprezentantii statului in AGA, membrii CA, directorul general si directorii executivi ai Oltchim, aflati in functie la data producerii abaterilor mentionate in raport".
Datele sunt cuprinse in raportul de control privind verificarile efectuale la SC Oltchim SA, in perioada 2009 - 2011, raport intocmit de Corpul de control al primului ministru, in timpul mandatului lui Emil Boc. Documentul este semnat de seful corpului de control Sorin Alazaroaie. In data de 9 ianuarie 2012, documentul a fost transmis spre informare la cabinetul premieurlui Emil Boc si spre valorificare la Oltchim, Ministerul Economiei, Ministerul Finantelor Publice, AVAS, CNVM si Inspectia Muncii.
Pas 1: apare la tv un prim ministru cu... Vezi tot