Criza la Oltchim: 1.020 de salariati vor fi concediati

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 18:13
2627 citiri
Criza la Oltchim: 1.020 de salariati vor fi concediati
Foto: Arhiva

Salariatii combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea isi vor primi o parte din salariile restante pana pe 15 aprilie, insa 1.020 din ei isi vor pierde locurile de munca, potrivit liderului sindical Corneliu Cernev.

"Listele de concediati exista, dar nu au fost facute publice. Este vorba de 1.020 de persoane", a precizat Cernev, luni seara, dupa discutia avuta cu administratorul special, administratorul judiciar si ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

"Salariatii primesc 6, 8 sau 12 salarii in functie de vechime, plus ajutor de somaj si indemnizatie de sprijin de pana la 1.450 de lei", a precizat liderul sindical.

La randul sau, Varujan Vosganian a precizat ca suma pregatita pentru salariile restante se ridica la 12,5 milioane de euro si vor intra in conturile angajatilor pana la jumatatea lunii aprilie, Fondul de Garantare avand banii necesari.

Ministrul Economiei a declarat ca productia la Oltchim s-a triplat in ultimele trei luni, insa, pentru a deveni profitabil, trebuie sa depaseasca o capacitate de 50 la suta. In acelasi timp, pragul este foarte greu de ajuns, deoarece bancile sunt reticente in a mai acorda credite companiei.

De asemenea, Vosganian a adaugat ca se va intruni o adunare a creditorilor dupa data de 15 aprilie. "Chestiunea este sa gasim o formula care sa restructureze portofoliul de credite. Cu 800 de milioane de euro credite, Oltchim nu este vandabila", a subliniat ministrul Economiei.

Luni, aproximativ 5.000 de angajati ai combinatului au protestat, marsaluind noua kilometri.

"Noi am cerut planul de salvare a combinatului, iar guvernantii au venit cu masura disponibilizarilor. Din cate am inteles noi, urmeaza sa plece in somaj 400 de angajati de la Petrochimia Arges, 600 de la combinatul valcean si inca 500 salariati tot de la Valcea in somaj tehnic. Asta inseamna ca 1.500 de oameni pe langa faptul ca nu si-au luat salariile pe ultimele luni isi vor pierde si locurile de munca", a declarat liderul Sindicatului Liber, Mihai Diculoiu.

Vineri, angajatii au primit 45 la suta din lichidarea de pe luna februarie.

#diponibilizari Oltchim, #plata salarii compensatorii Oltchim , #insolventa