Oltchim, in faliment? Anuntul facut de ministrul Economiei

Miercuri, 07 Ianuarie 2015, ora 10:50
3778 citiri
Oltchim, in faliment? Anuntul facut de ministrul Economiei
Foto: RFI Romania

Evolutia financiara din ultimul an a societatii Oltchim arata ca exista premise pozitive pentru o reorganizare rentabila a societatii, iar ipoteza falimentului este exclusa, a declarat, marti, ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose.

Reprezentantii sindicatelor de la Oltchim i-au solicitat ministrului Economiei sa verifice activitatea administratorilor judiciari, nemultumiti fiind in special de faptul ca societatea continua sa inregistreze pierderi de la declansarea procedurii insolventei.

Totodata, sindicalistii au solicitat semnarea unui protocol cu Ministerul Economiei, Comertului si Turismului (MECT) de informare si consultare reciproca periodica privind activitatea combinatului Oltchim, urmand ca in perioada urmatoare sa fie agreat un astfel de protocol cu toti partenerii sociali din cadrul societatii.

La randul lor, administratorii judiciari ai Oltchim au aratat ca cifra de afaceri a societatii a crescut de la intrarea in insolventa (februarie 2013), de la 5,4 milioane de euro pe luna la 16 milioane de euro pe luna in ultimele luni din 2014, inregistrand, pentru prima data in ultimii trei ani, un profit brut din exploatare cumulat de circa 580.000 de euro in lunile octombrie si noiembrie ale anului trecut.

Cum ar putea fi salvat combinatul Oltchim de la faliment

Situatia salariatilor

Totodata, potrivit acestora, cei 2.247 de angajati ai Oltchim isi primesc lunar drepturile salariale, mai putin restantele salariale de 2,5 luni inregistrate inainte de intrarea in insolventa.

In continuare, acestia i-au aratat ministrului Economiei calendarul privind procedura de reorganizare a societatii, care prevede definitivarea tabelului creantelor in data de 7 ianuarie, prezentarea planului de reorganizare in 30 de zile de la aceasta data si aprobarea acestuia cel mai tarziu in data de 7 martie.

Cu prilejul celor doua intalniri, ministrul a afirmat ca doreste continuarea parteneriatului cu administratorii judiciari ai combinatului din Ramnicu Valcea si a colaborarii cu partenerii sociali, in vederea identificarii celor mai bune solutii pentru dezvoltarea Oltchim. In opinia sefului de la Economie, prioritara este reorganizarea Oltchim inainte de privatizare, pentru cresterea interesului unui cumparator capabil sa sustina activitatea combinatului.

"Evolutia financiara din ultimul an ne arata ca exista premise pozitive pentru o reorganizare rentabila a societatii, iar ipoteza falimentului este exclusa", a spus Ministrul Mihai Tudose.

Totodata, acesta a atras atentia, atat administratorilor judiciari, cat si reprezentantilor sindicatelor de la Oltchim, ca plata salariilor compensatorii restante ale celor disponibilizati din combinat trebuie sa constituie o prioritate pentru conducerea societatii, adaugand ca va intreprinde toate demersurile necesare pentru a sprijini o astfel de solutie.

Ce urmeaza pentru Oltchim

Oltchim Ramnicu Valcea este, de doi ani, in insolventa, cu datorii de 700 de milioane de euro si cu pierderi de zeci de milioane de euro. Niciunul dintre cei patru investitori care s-au aratat interesati de preluarea Oltchim nu a depus oferta pana la termenul limita de 12 decembrie. Soarta combinatului se va decide in 10 martie 2015, cand Comitetul Creditorilor va vota planul de reorganizare elaborat de administratorul judiciar.

In prezent, privatizarea Oltchim se considera incheiata, fabrica nu va mai fi scoasa la vanzare pentru o perioada de trei ani, cat dureaza implementarea planului de reorganizare.

Pretul tinta pentru pachetul Oltchim-Arpechim era de circa 300 de milioane de euro, iar investitorul selectat ar fi urmat sa preia si obligatiile de mediu aferente Arpechim. In plus, ar mai fi trebuit sa investeasca alte sute de milioane de euro in repornirea tuturor instalatiilor din cele doua unitati.

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#ministrul Economiei Oltchim faliment, #Oltchim intrare faliment , #insolventa
Comentarii