Vanzarea Oltchim, reclamata la UE

Joi, 27 Martie 2008, ora 09:38
1938 citiri
Vanzarea Oltchim, reclamata la UE

Compania PCC SE, actionar minoritar al societatii romanesti Oltchim SA, acuza intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, o serie de ilegalitati in procesul de privatizare a combinatului, informeaza Ziua de joi.

Nemtii, care sunt interesati sa preia pachetul majoritar de actiuni detinut de AVAS la Oltchim, au semnalat CE ca autoritatile romane au incalcat legislatia europeana privind conversia in actiuni a datoriilor acumulate de combinat in perioada in care acesta se afla sub administrare speciala.

"Ajutorul acordat de AVAS atunci reprezinta o forma de incalcare a legislatiei europene in vigoare. Nu e prima data cand modul de actiune al AVAS intra in conflict direct cu normele UE", au declarat surse din cadrul companiei.

"Managementul Oltchim nu a luat nici o masura in perioada in care a administrat societatea pentru a stinge datoriile pe care le avea, ci a adoptat o atitudine conservatoare a acestora. Acum statul vine la noi si ne cere sa platim pentru datoriile pe care ei le-au acumulat", afirma Wojciech Zaremba, director in cadrul PCC SE.

El a mai precizat ca, in cazul in care se va face conversia de actiuni in actuala forma, PCC ia in calcul retragerea din societate sau atacarea masurii in justitie, insa nu doreste acest lucru pentru ca nu avantajeaza nici una dintre parti.

Reprezentantii PCC mai afirma ca managementul Oltchim nu a alocat provizioane pentru stingerea datoriilor si penalitatilor si ca nu au fost informati cu privire la proiectul de lege privind privatizarea combinatului, care urmeaza sa intre in dezbatere in Camera Deputatilor, in perioada urmatoare.

Pe de alta parte, reprezentantii PCC spun ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu poate face investitii in societate. In plus, conform legislatiei in vigoare, AVAS (ca, de altfel, orice autoritate a statului actionar intr-o companie) nu poate participa cu sume de bani la majorari de capital.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#oltchim, #AVAS, #UE, #reclamatie , #PCC