Cine este gigantul azer la care ar putea ajunge Oltchim

Vineri, 28 Iunie 2013, ora 14:26
2630 citiri
Cine este gigantul azer la care ar putea ajunge Oltchim
Foto: Socar.az

Unul dintre cei mai mari jucatori din lume de pe piata petroliera si a gazelor, SOCAR, compania petroliera detinuta de statul Azerbaidjan, analizeaza posibilitatea de a cumpara Oltchim, aceasta reprezentand "o mare sansa" pentru combinatul valcean, potrivit avocatului Gheorghe Piperea.

SOCAR nu este singura companie de la Marea Caspica interesata de Oltchim, KazMunaiGaz, o companie petroliera din Kazahstan, anuntandu-si joi intentia de a cumpara Oltchim, a spus Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorului judiciar al societatii, pentru Ziare.com.

Oltchim si raza de speranta din Azerbaidjan: Combinatul, vandut intr-o luna investitorului strategic

"Sunt discutii pe care le avem de mai mult de doua-trei saptamani cu ei (SOCAR - n.red.). Urmeaza sa depuna o scrisoare de intentie pana in 15 iulie, cand am stabilit termenul de inchidere a preselectiei, apoi sa faca un 'due diligence' (analiza financiara si comerciala a unei companii premergatoare achizitiei acestei companii - n.red.).

Si KazMunaiGaz (o companie petroliera din Kazahstan - n.red.) si-a declarat intentia ieri (joi - n.red.) de a cumpara Oltchim", a precizat avocatul.

- Situatia Oltchim - Combinatul se afla in insolventa din luna ianuarie a acestui an, iar planul de reorganizare pentru Oltchim SA din Ramnicu Valcea ar putea fi finalizat pana in octombrie. Pentru trimestrul al doilea din acest an, este asteptata o scadere de peste 50% a cifrei de afaceri, la 134,4 milioane de lei.

"Dace ei sunt decisi sa cumpere, daca sunt pregatiti, se poate face aceasta afacere cu titlul de prevanzare, urmand sa fie perfectata si sa se plateasca deci restul de pret in octombrie, cand se confirma planul de reoganizare", a mai spus Gheorghe Piperea.

Pana in momentul vanzarii, compania trebuie sa obtina finantare pentru activitatea curenta de aproximativ 25 de milioane de euro.

Criteriile dure pentru stavilirea "avalansei de intentii" la Oltchim - Gheorghe Piperea

Cine este SOCAR?

La nivel global, SOCAR detine 100 de statii de distributie a gazelor naturale in Georgia, combinatul petrochimic Petkim din Turcia, precum si 170 de statii de distributie carburanti in Elvetia, achizitionate, impreuna cu depozitele aferente, de la subsidiara elvetiana a Exxon Mobil.

In tara noastra, compania avea in aprilie, prin SOCAR Petroleum, 14 benzinarii in tara, intentionand sa mai deschida 10 anul acesta, fiind unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata distributiei de carburanti din nord-estul tarii.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, SOCAR Petroleum a avut in 2012 o pierdere bruta de peste 14,6 milioane de lei.

Dupa anularea proiectului Nabucco, Romania este legata in prezent de Azerbaidjan si SOCAR prin proiectul Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector (AGRI), proiect care are in vedere transportul gazelor naturale azere in Romania si in Europa Centrala.

Vosganian: Oltchim poate ajunge in top 5 din Europa

- Oltchim la SOCAR - "Ar o foarte mare sansa, pentru ca este vorba despre actori uriasi din domeniul petrochimiei si al petrolului, care detin resurse si retele de distributie uriase atat de carburanti, cat si de produse chimice.

In plus, chiar faptul ca se declara aceste intentii ale celor doua companii din zona Marii Caspice poate sa ridice stacheta. Ceilalti care s-au inscris in aceasta cursa se vor grabi sa termine procedurile de due diligence ori vor trebui sa ridice pretul", a conchis avocatul.

- Competitie - Alte companii importante care si-au manifestat interesul pentru Oltchim in ultima perioada sunt Ineos Kerling, din Marea Britanie, si fondul de investitii israelian Fortissimo Capital.

Experienta din Turcia

In 2008, Scocar a preluat 51% din gigantul petrochimic Petkim din Turcia, pentru suma de peste 2 miliarde de dolari, iar in 2012 si-a majorat participatia cu 10,32%, cumparand cu 168,5 milioane de dolari ultimele actiuni detinute de statul turc.

Capitalul companiei turce era in 2010 de peste 500 de milioane de dolari.

De asemenea, SOCAR este pe punctul de a achizitiona operatorul elen de gaze naturale, miscarea influentand decizia de a renunta la Nabucco in favoarea conductei Trans-Adriatica (TAP).

Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
De luni până vineri, fiecare dimineață în București înseamnă blocaje la intrările în oraș, mers lent pe marile artere, nervi și poluare. Seara, scenariul se repetă. Autoritățile...
Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
Cu puțin înainte de ora 2 dimineața, într-o noapte de aprilie în Seattle, o camionetă Chevrolet Silverado s-a oprit la o stație de încărcare a vehiculelor electrice, situată la marginea...
#SOCAR privatizare Oltchim, #companii cumparare Oltchim, #companie Azerbaidjan , #privatizare
  1. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  2. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  3. Portavionul special de pe care se pot lansa drone de orice tip se construiește în România
  4. 5 mituri comune despre întreținerea mașinilor. De ce ar putea fi costisitor să le crezi
  5. Primul tren modernizat de CFR ar putea circula toamna aceasta. Sorin Grindeanu: „Se poate mai repede și în condiții decente!”
  6. Nuclearelectrica forțează un transfer de aproape 850 de milioane de lei către o companie la care este unic acționar. Cum justifică firma de stat împrumutul colosal
  7. Ardezia: o alegere elegantă și practică pentru interior și exterior
  8. Idei de utilizare a plăcilor de ardezie flexibilă în amenajări
  9. Ajutorul UE nu a pus pe picioare agricultura Ucrainei. Criza gravă a profitabilității cerealelor ucrainene în 2024
  10. Cele mai mari polițe încasate pentru pagubele de pe urma furtunilor de anul trecut. La ce sume pot ajunge asigurările facultative, potrivit UNSAR