Privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu a castigat: Ponta il felicita dupa ce da banii

Vineri, 21 Septembrie 2012, ora 21:02
27145 citiri
Privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu a castigat: Ponta il felicita dupa ce da banii
Foto: RTV

Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, este noul actionar majoritar al combinatului chimic Oltchim Ramnicu Valcea, a anuntat presedintele Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarilor in Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu.

Oferta sa a fost doar pentru actiunile Oltchim, in valoare de 203,1 milioane de lei. Diaconescu nu a depus oferte si pentru achizitia creantelor Oltchim catre AVAS si catre Electrica.

Creanta Oltchim pentru AVAS nu a avut oferte, prin urmare nu s-a vandut. De asemenea, creanta catre Electrica nu s-a vandut deoarece oferta Chimcomplex a fost mai mica decat pretul minim cerut de Electrica.

PCC nu a castigat nimic, deoarece nu a depus decat oferta pentru achizitia in bloc, atat a actiunilor, cat si a creantelor catre AVAS si Electrica.

Chimcomplex a oferit 18,8 milioane de lei pentru actiunile Oltchim si 202,6 milioane de lei pentru creanta Electrica. Pentru achizitia in bloc (a creantelor catre Electrica, AVAS si a actiunilor), oferta este de 221,4 milioane de lei. Trebuie precizat, insa, ca nu au depus oferta pentru creanta AVAS.

De asemenea, AISA Invest a depus oferta de achizitie doar a actiunilor Oltchim, in valoare de 30 de milioane de lei.

La randul sau, grupul PCC a depus o oferta totala de aproximativ 40 de milioane de euro, cate 13,4 milioane de lei pentru actiuni, creante AVAS si creante Electrica.

Licitatia a avut loc la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), incepand cu ora 12.30.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE text cele mai importante evenimente si declaratii legate de privatizare Oltchim:

- Premierul Victor Ponta a comentat, de la Targu Mures, licitatia pentru privatizarea Oltchim. "Il felicit pe Dan Diaconescu dupa ce da banii. Vom vedea dupa zece zile daca a fost o escrocherie", a spus prim-ministrul.

- "Va dau cuvantul meu ca m-am bucurat, mai ales ca Dan a dat de 30 de ori mai mult. In spatele lui, chiar daca este o optiune politica, eu cred ca e o masinatiune politica, dar tot romani sunt. In opinia mea, e o chestiune politica, cred ca e din partea PDL-ului, care o sa faca o constructie politica cu PP-DD. Eu nu cred ca Dan are banii astia, dar cred ca Dan are niste grupuri de firme care aduc banii si care stiu ce e de facut mai departe cu Oltchim", a opinat Gigi Becali, intr-o interventie telefonica la Romania Tv.

- Vicepresedintele PNL Relu Fenechiu a spus ca, din punctul sau de vedere, castigarea licitatiei pentru pachetul majoritar la Oltchim de catre Dan Diaconescu, este "o gluma de prost gust".

"Saraca tara! Haideti sa vedem ca banii acestia (cu care a licitat Dan Diaconescu, n.red.) sunt undeva. Eu ma intreb cand incetam sa mai glumim cu tara asta? Cand incercam sa ne luam in serios. Chiar nu se poate face treaba asta?", a comentat Fenechiu, citat de Mediafax.

- Dan Diaconescu a acuzat, la Romania Tv, ca a atras atentia institutiilor statului de cand s-a implicat in procedura de privatizare a combinatului Oltchim, convorbirile sale telefonice fiind interceptate.

"Eu am un mandat de ascultare a telefonului, emis acum cinci zile de catre un judecator de aici, din Bucuresti", a acuzat Dan Diaconescu, dupa ce a fost anuntat oficial drept castigator al licitatiei pentru privatizarea Oltchim.

- Dan Diaconescu face turul televiziunilor. "Guvernul s-ar putea sa nu fie de acord cu oferta noastra, ca banii sa nu plece la panselute si borduri, ca pana acum, ci la angajatii Oltchim", a spus patronul OTV la Realitatea Tv, mentionand ca si-ar fi dorit mai mult timp pentru ca actele pentru infiintarea SC Proprietatea Poporului Dreptate si Demnitate S.A., firma careia - spune el- ii va ceva Oltchimul, sa fie gata.

"Noi puteam castiga licitatia si cu un pret de 5-6 milioane de euro, dar am preferat sa dam o suma mai mare ca Ponta sa aiba bani de pensii si salarii. Banii se duc la Oltchim sub forma de imprumut. Noi obligam sa nu mai duca banii sub forma de panselute ci sub forma de pensii.

Sunt o multime de oameni interesati sa contribuie la proiectul de lansare al Oltchim, sunt vreo 10 milioane de romani care ar vrea sa faca o mica contributie. Guvernul a scos la licitatie. Ne-a prins nepregatiti, intre timp avem niste scrisori de garantie. Avem ajutoare din partea prietenilor din tara si strainitate, punem ban de la ban si salvam Oltchim. Scrisori de garantie bancara SC proprietatea de garantie. Banii ii voi avea in conturile mele. Nu dorm cu banii sub perna, noi vom lucra legal si ne vom vedea de salvarea Oltchim", a declarat DD.

- Omul de afaceri Stefan Vuza este nemultumit de modul in care a decurs privatizarea Combinatului Oltchim, precizand ca a fost o ratare, motiv pentru care se va retrage din acest demers.

"Il respectam (pe Dan Diaconescu - n.red.), insa nu ne asociem cu imaginea lui si vrem sa iesim din acest targ mediatic. Planurile noastre de afaceri sunt simple, lucram in domeniul petrochimiei de peste 1- ani. Nu credem ca un om care nu este din domeniu poate sa faca ceva la un combinat cu peste 700 de milioane datorie. E o nebunie, nu vrem sa mai aparem pe sticla asociati cu aceasta privatizare. Nu asta e privatizarea, am fost la 54 de privatizari, asta e cea mai mare ratare. Daca cumparatorul era un om din business, aveam cu cine sa ne intelegem. Nu avem de ce sa negociem cu cineva care nu e din domeniu. Si cei de la PCC sunt ingrijorati", a spus Vuza la B1 Tv.

- "Toata lumea e pregatita sa astepte noul actionar si gandul e de repornire a fabricii. (...) Si eu am ramas surprins sa oferta pe PCC, pentru ca ani se zile au spus ca sunt interesati sa privatizeze Oltchim si acum sa vina cu o oferta asa joasa. Parerea mea este ca ofertele sunt facute total necalculat sau cei care au participat la licitatie nu au avut niciun fel de gandire logica", a declarat fostul director Oltchim, Constantin Roibu, la Realitatea Tv.

- Intrebat, la B1 TV, in ce banca se afla cei 45 de milioane de euro, necesari pentru onorarea licitatiei, Diaconescu s-a multumit sa raspunda "intr-o banca din Romania".

- Senatorul PSD Dan Sova a declarat, la Realitatea TV: "Sper ca domnul Diaconescu sa fi tratat cu toata seriozitatea problema asta si sper sa fie constient de faptul ca trebuie sa plateasca pretul in maxim zece zile, ca trebuie sa plateasca restantele salariale si sa asigure locurile de munca si salariile pentru cei 3.000 de angajati. Sper sa aiba banii de investitii pentru care este nevoie la Oltchim, sper sa fi inteles ca acele creante catre AVAS si Electrica trebuie achitate si sper sa aiba forta financiara pentru a salva Oltchim".

- Vicepresedintele PDL Cristian Boureanu a declarat, vineri, pentru Mediafax, ca il felicita pe Dan Diaconescu pentru ca "si-a realizat visul" prin castigarea licitatiei la Oltchim si spera ca acesta are un partener serios, "cu care sa reuseasca sa gestioneze acest colos economic important".

- Europarlamentarul PDL Sebastian Bodu considera ca procesul de privatizare a Oltchim este unul execrabil, el apreciind ca Dan Diaconescu face un joc electoral si ca Guvernul trebuie sa-si asume acest "dezastru", intrucat nu a pus conditii de eligibilitate.

"Dan Diaconescu nu are niciun investitor in spate. Nu exista niciun investitor care sa dea 42 de milioane de Euro unui jurnalist sau nu stiu cum sa-l numesc. Orice investitor serios sau neserios, poate fi si Mafia sau cel mai serios investitor, cand vorbesti de 42 de milioane de Euro, deci o suma considerabila, isi angreneaza aceasta investitie printr-un consultant, printr-un avocat mare", a spus Bodu.

- Liderul angajatilor Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat, vineri seara, ca salariatii il asteapta pe Dan Diaconescu la Ramnicu Valcea si ca banii sa intre cat mai repede in conturi, solicitandu-i lui DD "multa seriozitate".

"Il felicitam pe domnul Dan Diaconescu si il asteptam sa vina la Ramnicu Valcea si asteptam, de asemenea, ca banii sa intre cat mai repede in conturi. Ii solicitam multa seriozitate si il asiguram ca avem specialisti care sa reporneasca instalatiile", a mentionat Corneliu Cernev, citat de Mediafax.

- Fostul ministru al Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, considera ca Guvernul s-a grabit in privinta privatizarii, iar Dan Diaconescu nu are resursele financiare sa plateasca salariile angajatilor.

"La prima vede, toata lumea e fericita. Domnul Dan Diaconescu este actionar, iar Guvernul a ramas fara probleme. Eu cred ca abia acum incep problemele, pentru ca nu cred ca domnul Diaconescu are resursele financiare ca sa plateasca salariile. Deci de luni problemele apar din nou, pentru ca oamenii sunt pesimisti si nu cred ca era cazul sa bifam aceasta privatizare, Guvernul s-a grabit", a declarat Ialomitianu, intr-o interventie la Digi 24.

- Seful OPSPI, Remus Vulpescu: "Este o suma de care combinatul Oltchim are nevoie, permite plata salariilor si punerea Oltchim pe o traiectorie europeana. (...) Nu stiu daca a fost sau nu senzationala, procedura de privatizare a fost deschisa presei inainte de aparitia domnului Diaconescu. Speram ca prin asigurarea unei transparente fara precedecent sa evitam eventualele banuieli".

Dan Diaconescu - declaratii dupa castigarea Oltchim

- Pana cand vom deveni proprietari va trece ceva vreme. Noi trebuie sa ne punem la adapost de eventualele contestatii.

Dan Diaconescu: Revolutia Oltchim a invins

- Nu am vazut alta solutie decat sa dam multi bani statului roman, care sa-i duca acolo.

- E foarte bine ca nu s-au vandut azi creantele, cei care le-ar fi cumparat si-ar fi luat o mare teapa. Noi credem ca guvernul va respecta promisiunea fata de FMI si sa faca conversia de actiuni. Dupa 9 decembrie, noi vom face conversia de actiuni, vom ramane actionari minoritari si vom incerca, dupa aceea, sa cumparam si restul.

- Partenerul nostru este poporul roman. Eu am spus ca am primit o scrisoare de la un investitor strategic, la care visa domnul Ponta, si care nu a mai vrut sa vina la licitatie. Aceste motive le voi prezenta in perioada 5 - 6 - 7 decembrie. Ei au vrut sa cumpere Oltchim si nu au fost lasati. Eu niciodata nu vor cumpara actiuni de la mine, pentru ca eu nicioadata nu le voi instraina, dar ne vor ajuta sa cumpere de la Oltchim, in managementul combinatului.

- Oltchim trebuie sa se incadreze in acest proiect, pe care Ceausescu il gandise, cu Arpechim, cu cel putin doua CET-uri, cu mina de sare.

- Incercam sa facem angajari, pentru ca sectiile pe care le deschidem au un necesar uman pe trei schimburi. Eu sunt doar un actionar, astazi majoritar. Dupa subscriptia de actiuni publice, voi fi minoritar. Ii invit si pe domnul Ponta, domnul Basescu sa subscrie.

- Conform caietului de sarcini, contractul se poate incheia pana in februarie 2013. Dar si noi avem interesul sa semnam cat mai repede. In nici un fel de lege nu scrie ca trebuie sa dam banii pana miercuri. Probabil PCC ar fi platit dupa martie 2013.

- Vom face un audit, va trebui sa facem un inventar. O echipa de-a mea se va deplasa luni dimineata la Oltchim, pentru a investiga tot ce s-a intamplat acolo in ultimii 23 de ani.

- Datoriile comerciale se vor esalona, iar cele catre AVAS si Electrica tin de stat, in continuare si vom negocia.

Clarificari Remus Vulpescu

- Daca vor ramane detalii tehnice imposibil de clarificat luni, vom amana pana marti. Ne intereseaza cel mai mult semnarea contractului si a ordinului de plata de catre domnul Dan Diaconescu.

- In acest moment, actiunile Oltchim detinute de statul roman sunt pe cale de transfer spre domnul Dan Diaconescu, dupa efectuarea platii si dupa obtinerea acordului de la Consiliul Concurentei. Speram, cel mai tarziu, sa fie gata saptamana nu urmatoare, cealalta.

- Pana miercuri, 26 septembrie, noi ne dorim sa ajunga banii la Oltchim.

- Daca nu puteti sau nu doriti sa semnati contractul luni dimineata, nu-i o problema, putem semna luni dupa-amiaza sau si marti. "Plata se va face in lei la data semnarii contractului de semnare-cumparare", se arata in oferta lui Dan Diaconescu.

- Contractul va fi semnat luni, 24 septembrie, la ora 10.00.

Declaratii Dan Diaconescu

- Eu cred ca aceasta privatizare, prima televizata in Romania, a fost atat de transparenta. Va anunt ca nu am dat nici un fel de spaga. Toti ar trebui sa ne multumeasca. Prin prezenta noastra aici, toti au putut sa vada si ofertele celorlalti concurenti.

- Avem nevoie de ajutor sa cumparam rafinaria Arpechim de la austrieci, Oil Terminal. E o rugaminte, nu are legatura cu licitatia in sine.

- Vreau sa multumesc celor din echipa mea ca au facut oferta cea mai buna. Nu doar vom pastra locurile de munca si vor incepe activitatea, cu ajutorul investitorilor strategici, care ne vor ajuta sa cumparam rafinaria Arpechim.

Sper ca domnul Vuza si domnul Zaremba sa nu conteste licitatia. Cred ca va lucra foarte bine cu mine domnul Zaremba. O sa vedeti si alti parteneri de afaceri din alte tari alaturi de mine.

Remus Vulpescu: Anuntul castigatorului

- Urmare a analizarii ofertelor si avand in vedere intrunirea conditiilor de adjudecare si in considerarea declaratiilor si angajamentelor ofertantului Dan Diaconescu, sub rezerva aducerii lor la indeplinire in beneficiul Oltchim si a statului roman, Dan Diaconescu este declarat adjudecatar.

- Dan Diaconescu: Am oferit 45 de milioane de euro si vrem sa determinam statul sa dea banii angajatilor Oltchim. Aceasta este dorinta noastra, nu o conditie.

- S-a analizat in continuare oferta de cumparare a domnului Diaconescu pentru a verifica existenta unor conditii, restrictii care ar putea atrage un caracter ambiguu, echivoc al acestei oferte.

- Pachetul de actiuni reprezentand 54,8% din capitalul social al Oltchim: conform punctajelor, cel maxim a fost inregistrat de domnul Diaconescu Cristian Dan, care a facut o oferta de 203.149.054,08 lei. Fata de ecartul foarte mare dintre aceasta suma si urmatoarea suma oferita pentru acelasi activ, care depaseste 15 la suta, comisia de licitatie constata ca, din punctul de vedere al sumei oferite, nu se va proceda la licitatia cu strigare pentru acest activ.

Creantele nu s-au vandut

- Electrica va avea posibilitatea de a reveni asupra pretului cerut.

- Pretul la care Electrica ar fi fost dispusa sa-si vanda creanta este mai mare decat pretul oferit de Chimcomplex. Prin urmare, creanta Electrica nu se vinde.

- Chimcomplex nu si-a majorat oferta pentru creanta Electrica. Pretul minim se anunta numai ofertantului si numai in cazul in care este mai mare decat pretul oferit.

- Pentru creanta Electrica a fost formulata o singura oferta de cumparare: Chimcomplex Borzesti are posibilitatea de a anunta un pret mai mare decat cel anuntat, urmand ca, dupa exercitarea acestui drept, suma finala sa fie comparata cu pretul minim de cumparare a creantei Electrica, pe care ni l-a comunicat Electrica insasi, aflata in plic si necunoscut in acest moment.

- Pentru creanta AVAS nu exista oferte, prin urmare nu se vinde, iar plicul sigilat nu se deschide si pretul minim nu se anunta.

- Punctaj creante Electrica: Chimcomplex - 30,7 puncte. 0,74 puncte - PCC.

- Punctajul atribuit fiecaruia, conform criteriilor din caietele de sarcini:

Dan Diaconescu - 100 de puncte, pentru ca in schimbul pachetului de actiuni a oferit pretul cel mai mare. Pe pachetul de actiuni au mai fost punctati cu 9,96 de puncte Chimcomplex, 14,77 puncte - AISA.

- Comparand pretul PCC in bloc cu cel mai mare pret oferit pentru un activ individual - Chimcomplex pentru creanta Electrica si a lui Dan Diaconescu pentru actiuni - s-a constatat ca pretul PCC este mult mai mic. Interesul statului este sa vanda individual. S-au retinut spre analiza si spre punere in competitie ofertele formulate de Chimcomplex, AISA Invest si Dan Diaconescu.

- Ofertantul PCC a depus numai oferta de cumparare in bloc, nu si-a manifestat interesul de a achizitiona individual.

- Dupa ce am anuntat numai sumele oferite de toti ofertantii, comisia de licitatie s-a retras pentru a analiza tot continutul fiecarei oferte de cumparare. Atat conform legii, cat si conform procedurii licitatiei, aceasta comisie nu poate sa adjudece calitatea de adjudecatar fara o analiza.

Se cer noi clarificari: Cine va castiga?

- Salariatii combinatului au primit, vineri, restul banilor datorati pentru luna iulie, potrivit lui Corneliu Cernev, presedintele sindicatului Unirea din Oltchim.

- Victor Ponta: Oricine castiga are intre 5 si 10 zile sa depuna pretul. Adresez o singura speranta: ca nimeni nu-si bate joc de ei si nu ne inseala pe toti. Daca ne-a inselat si a zis ca are 203 de milioane de lei si inca cateva sute de investit si nu-i are, o sa se arda foarte tare.

- Remus Vulpescu ar discuta cu ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, relateaza Digi TV.

- Constantin Roibu, fostul director Oltchim, Realitatea TV: Cu aceasta oferta, PCC nu are nici o sansa. Daca ar fi oferit valoarea nominala, plus un euro, as fi vazut o logica.

- Doi din cei trei investitori au fost chemati pentru clarificari: Stefan Vuza si PCC. Nu a fost chemat pentru clarificari suplimentare Dan Diaconescu, relateaza Digi24. De asemenea, postul precizeaza ca Dan Diaconescu ar fi castigat actiunile Oltchim.

Stefan Vuza a spus ca face oferte separate pentru actiunile Oltchim si pentru creantele Electrica, dar si o oferta in bloc. Acest lucru ar fi insemnat si o oferta pentru createle AVAS, care nu era prezenta in documentele depuse de omul de afaceri.

- Dan Diaconescu, la Digi24: Vrem sa marim salariile angajatilor, pentru ca banii pe care i-au primit sunt foarte putini. Vrem sa marim greutatea muncii, vrem sa-i punem mai tare la munca, sa lucreze in trei schimburi. O parte a combinatului poate fi impartit in doua: o parte care functioneaza doar cu Arpechim si care nu poate lucra. In cealalta parte vor fi comasati toti muncitorii, pentru ca nu lucreaza cu Arpechim. Suntem in stare si sa angajam oameni.

- Dan Diaconescu, la Digi24: Averea mea intrece cu mult tot ceea ce guvernul cere pentru toate intreprinderile pe care le scoate la privatizare. Sunt niste conturi bancare si nici proprietati imobiliare sau de alt gen. Din acest motiv, banca cu care lucrez mi-a deschis o linie de credit, egala cu aceste "asset-ul" (active - n.red.) ale mele. Eu nu vreau sa pastrez aceste actiuni, ci sa le "instrainez" poporului roman.

- Potrivit Romania TV, licitatia cu strigare nu va avea loc. Aceasta ar fi avut loc daca diferenta dintre oferte ar fi fost prea mica.

- Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog social, la Romania TV: Daca dansul (Dan Diaconescu - n.red.) trebuie sa relanseze activitatea, sa mentina locurile de munca. De saptamana trecuta, corpul de control al premierului, efectueaza un control la Oltchim. Dupa verificarile tuturor actelor, vom avea o radiografie mult mai clara a ceea ce s-a intamplat in ultimii cinci ani de zile, cand a avut pierderi in fiecare an. Vom vedea care sunt firmele capusa, care faceau preturi de dumping si firmele care aveau contracte cu termen de plata la trei ani dupa preluarea bunului.

- Dan Diaconescu: Domnul Zaremba m-a felicitat, dar a spus ca toate deciziile vor fi luate doar cu acordul domniei sale. Guvernul s-ar putea sa nu fie de acord cu oferta noastra, ca banii sa nu plece la panselute si borduri, ca pana acum, ci la angajatii Oltchim. Noi propunem si guvernul USL. Faptul ca noi ii ajutam cu o privatizare de succes, ar trebui sa ne ajute si ei pe noi.

- Potrivit Romania TV, Dan Diaconescu ar fi castigat licitatia pentru actiunile Oltchim.

- Stefan Vuza pentru Ziare.com: PCC nu este calificat, pentru ca a facut oferta in bloc, iar licitatia este pe individual. Deci PCC nu castiga in niciuna din variante. Celelalte oferte sunt mai mari decat toata oferta in bloc. Oferta lor este de 40 de milioane de lei, a noastra de 200 de milioane. Se liciteaza pe activ, individual. Metoda s-a stabilit deja, nu este in bloc, ci individual. PCC nu castiga nimic.

Diaconescu ar putea castiga o licitatie. Vanzatorul poate sa nu fie de acord, indiferent daca exista un castigator.

- Stefan Vuza pentru Ziare.com: Sunt doua conditii pentru a castiga creantele Electrica: sa vrea si Electrica, plicul va fi deschis intr-o ora. Daca nu se adjudeca actiunile, nici creantele nu se adjudeca. Daca domnul Diaconescu semneaza si plateste, atunci cumparam si noi.

Si mai este si a treaia: sa vrea sa vanda Ministerul Economiei. Daca ministerul spune ca nici un investitor nu satisface conditiile, ca vor un investitor albastru, si nu verde, atunci licitatia este inecata.

- Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei: Lichidarea sau insolventa urmata de faliment sunt iminente daca nu se intervine. PDL propune doua solutii: "stoparea acestui proces de privatizare care este mostra de incompetenta a actualului guvern", demararea altor variante de privatizare.

- Stefan Vuza: Creanta AVAS este interpretabila. Ma asteptam la PCC sa ofere mai mult, am fost surprins. Nu doar preturile conteaza, ci si ceea ce cumperi.

- Stefan Vuza: Nu merita sa dai cat toata creanta. M-am implicat emotional in aceasta licitatie, dar inca nu s-a terminat. Daca comisia declara ca oferta lui Dan Diaconescu este conditionata si o respinge, atunci castigam noi. Dar, din ce-a zis, nu este conditionata, deci Diaconescu a castigat. Probabil ca ramanem cu creanta Electrica. Trebuie sa vedem si pretul minim dorit de vanzator.

- Stefan Vuza: Dan Diaconescu s-a detasat mult fata de cei care suntem in acest business. E politica lui, poate sa-si gaseasca parteneri sau nu de investitii. Daca are, el va lua actiunile, iar noi vom lua o creanta si PCC o alta creanta.

Mi se pare ca suma oferita de Dan Diaconescu este ireala. Vanzatorul este multumit daca castiga 18 milioane de lei. Noi am dat de doua ori cat pretul lor tinta. Sa dai de zece ori, este o politica pe care noi n-o stim. Sunt bani aruncati la stat. E bine, statul da inapoi la popor.

- Potrivit lui sefului OPSPI, comisia va reveni dupa aproximativ o ora.

- Dan Diaconescu: Partenerul meu misterios este poporul roman. Avem pe cineva care ne va ajuta sa vindem produsele. Este o tranzactie politica. Nu stiu daca ULS se va impaca cu aceasta victorie uriasa a PP-DD. Am atasat o scrisoare de garantie bancara, care atesta suma pe care am oferit-o. Este suma ceruta de sindicalisti.

- Remus Vulpescu: Comparam o suma cu o alta suma, dar trebuie sa comparam si bunurile din spatele acestor sume. Chimcomplex a oferit o oferta pentru actiuni si creante. Dar nu stim care sunt preturile minime ale acestor creante.

Urmeaza sa vedem pentru ce a oferit, pentru ca nu avem oferta pentru creanta AVAS din partea Chimcomplex. Nu putem sa primim acum o oferta de cumparare. Nu stim ce conditii, daca au conditii aceste oferte.

Deschiderea ofertelor

- Inainte de retragere, ofertantii isi desemneaza un reprezentat sa semneze, in fata comisiei, pe toate filele ofertelor.

- Comisia se retrage, pentru a reveni dupa analiza.

- Se verifica veridicitatea ofertelor, existenta conditionalitatilor si lamurirea acestora, cu fiecare ofertant in parte. De la fiecare ofertant, se retine, in scopul competitiei, numai suma care nu este supusa niciunei conditii de orice fel.

- Oferta AISA Invest pentru actiunile Oltchim: in varianta de achizitie individuala: 30 milioane de lei. Pentru varianta de achizitie in bloc nu oferteaza.

Privatizarea Oltchim: Care au fost ofertele

- Oferta Chimcomplex pentru creantele Electrica in varianta de achizitie individuala: 202.666.500 lei. In bloc: 221.446.597,60

- Oferta Chimcomplex pentru actiunile Oltchim: se ofera doua valori. Ofertantul Chimcomplex pentru cumpararea individuala a pachetului de actiuni ofera 18.810.097,60 lei. Pentru cumparare in bloc, unde ne asteptam sa inscrieti pretul oferit pentru acelasi activ, este o suma mult mai mare - pretul blocului: 221.447.597,60 lei. Pentru a cumpara in bloc, ar fi trebuit sa ofertati pentru cele trei active, dar sunt pentru actiuni si pentru creanta Electrica, nu si creanta AVAS. Daca intr-unul din restul plicurilor nu este si pentru AVAS, nu exista oferta de cumparare in bloc.

- PCC nu a depus oferte pentru achizitia individuala.

- La data de 20 septembrie, PCC a depus in termenul legal un al patrulea plic. Acesta cuprinde clarificari, ce trebuie deschis numai cu oferta de cumparare. Potrivit reprezentantul PCC, in al patrulea plic nu exista o modificare a pretului sau a modului in care a fost facuta oferta. Clarificarile au fost facute pentru ca in media au aparut informatii ca PCC vrea sa inchida combinatului. "Aceste clarificari arata ca vrem sa repornim combinatul, ca nu vom concedia angajatii", a spus Zaremba.

- Oferta PCC pentru creanta Electrica: Se ofera pentru varianta de comercializare numai in bloc suma de 13.443.603,23 lei.

- Oferta de cumparare pentru creanta AVAS, formulata de PCC: sunt doua documente, in limbile romana si engleza. Varianta in limba engleza s-a predat comisiei. Varianta in limba romana: suma pentru creanta AVAS - PCC ofera in varianta de cumparare numai pretul de 13.443.603,23 lei.

- Pretul oferit de PCC: oferta numai in varianta cumpararii in bloc a celor trei active, pentru pachetul de actiuni: 13.443.603,23 lei.

- Se deschide oferta cu numarul doi: Oferta de cumparare a actiunilor formulata de PCC. Un prim document, compus din 8 file, intitulat: Oferta finala si angajata depusa de PCC SE, cu privire la licitatia ce are ca obiect actiunile detinute de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.

- Vulpescu: De abia a inceput prima etapa a competitiei. Discutii intre actualul actionar si viitorul actionar vom face dupa ce vom cunoaste castigatorul.

- Diaconescu: Ce se va intampla daca noi, evident castigatori, vom fi contestati de ceilalti competitori.

- Diaconescu: Nu exista nici o conditie. Banii pot sa ajunga diseara sau maine, care sa ajunga direct la salariati. Am oferit o suma de 10 ori mai mare decat pretul de pornire anuntat de guvern. Suma reprezinta salariile restante si capitalul pentru repornire.

- Se ofera pentru pachetul de actiuni la SC Oltchim SA, numai pentru cumparare individuala, nu si in bloc, suma de 203.149.054,8 lei.

- Vulpescu: Documentul este compus din 4 file. Diaconescu a confirmat ca atat a depus. Documentul se intituleaza "Oferte de cumparare" si este adresat OPSPI. Denumirea ofertantului: Dan Cristian Diaconescu.

- Prima este a lui Dan Diaconescu, care doreste sa se citeasca doar pretul oferit.

Remus Vulpescu

- Niciunul dintre dumneavoastra nu cumpara combinatul Oltchim, nu cumparati activele, sediile, instalatiile si angajati. Deveniti actionari. Noi nu am afirmat, nu am lasat sa se inteleaga ca va castiga PCC.

- Dan Diaconescu acuza ca au fost adusi degeaba restul investitorilor, deoarece este clar ca va castiga PCC.

- Pentru valorificarea in bloc, exista un pret al blocului, care trebuie sa fie mai mare decat suma preturilor maxime pentru blocurile individuale.

- Nu vor fi vandute creante daca nu vor fi vandute actiuni.

- Exisa un pret minim al blocului. Daca nu valorificam in bloc, atunci vom proceda la valorificarea individuala a activelor. Posibilitati: Un ofertant adjudeca individual toate cele trei active. Unul sau 3 adjudeca active diferite. Se adjudeca doar 2 din 3, 1 din 3 sau niciunul.

- Nu va lasati prada unor impulsuri emotionale. In situatia in care ajungem sa desemnam un adjudecatar care nu dispune de banii cu care a licitat, avand in vedere importanta economica si sociala a Oltchim, a asigurarii moralitatii in toate aspectele, OPSPI isi rezerva dreptul, daca va fi cazul, sa se sesizeze si organele penale pentru o eventuala inselaciune pentru oferirea unor sume fictive de care nu dispune.

- Precizari: Nu intelegem sa facem o discutie pe niste cifre dintr-un plic. Vorbim de un pret, de niste oferte de cumparare, cu bani reali disponibili imediat. Pe de alta parte, pentru ca ne intereseaza sa repornim combinatul cat mai repede, va anunt ca OPSPI initiaza si urmeaza sa punem in discutia guvernului miercuri reguli, norme, un act normativ, care va permite transferul, cedarea din pretul actiunilor detinute de stat cu titlu de imprumut in beneficiul salariatilor din Oltchim a banilor pe care ii obtinem azi, imediat, cu scopul de a asigura capitalul de lucru pentru repornirea combinatului si pentru plata salariilor restante.

Se decide soarta Oltchim. In mainile cui va ajunge ultimul colos al industriei?

- Presupunand ca exista oferte de pret de o valoare mare, cu mult peste cea aflata pe locul 2, atunci procedura acestei privatizari ne spune ca va fi desemnat adjudecatar pentru activul respectiv ofertantul care depune acel pret.

- La licitatia cu strigare, conform procedurii pe care am intocmit-o si am comunicat-o, se ajunge daca si numai daca exista o diferenta procentuala de maximum 15% intre mai multe oferte de pret. Un exemplu: Daca cea mai mare oferta ar fi 100 de lei, cea de-a doua ar fi 90 de lei, iar ce-a de-a treia 89 de lei, atunci toate trei ar intra in licitatie cu strigare.

- Precizam ca vor fi luate in considerare ca oferte de cumparare numai ofertele neconditionate si atunci cand si numai daca o oferta va fi conditionata, va fi luata in considerare numai pana la limita pana la care exista conditii de pret.

- Remus Vulpescu nu a mentionat si oferta lui Dan Diaconescu.

- Invit ofertantii sa verifice plicurile.

- Au sosit in plicuri sigilate, de la Electrica si de la AVAS, documentele care ne vor spune pretul minim cu care acesti doi administratori sunt de acord cu instrainarea celor doua creante.

- Au fost primite oferte de cumparare dupa cum urmeaza: Oferta de cumparare la licitatia pentru achizitia de actiuni din partea AISA Invest, Chimcomplex Borzesti. Chimcomplex formuleaza oferta de cumparare si pentru creanta Electrica.

Trei oferte de cumparare de la PCC pentru actiuni, creanta AVAS, creanta Electrica. Din oficiu, clarificari la cele trei oferte de cumparare. Oferta financiara pentru actiunile Oltchim.

- In primele minute ale zilei, am dorit sa oferim tuturor ofertantilor posibilitatea de a clarifica diverse aspecte. Ofertantii au fost cu totii adminsi. Suntem la momentul prezentarii ofertelor de prezentare.

- Oltchim este intr-o situatie tehnica de incapacitate de plata si de operare. La Oltchim exista probleme foarte presante si foarte serioase legate de capitalul de lucru, iar acest capital de lucru este prima si singura sursa normala pentru salariile oamenilor care muncesc la Oltchim.

- Este ideal si pentru investitor sa detina majoritatea capitalului social si a creantelor, pentru ca doar in acest mod poate gestiona si celelalte datorii ale Oltchim.

- Din punctul nostru de vedere, o privatizare reala si completa este cea in urma caruia statul nu pastreaza un control asupra companiei. Pentru noi, ca sa putem vorbi de privatizare reala si completa, trebuie sa vindem majoritatea actiunilor si majoritatea creantelor.

- Astazi trebuie - pentru Oltchim, pentru Ramnicu Valcea, pentru Romania si creditorii internationali - sa rezolvam problema Oltchim. Sper ca astazi sa castige prin licitatie cinstita cel putin pachetul de actiuni de 54,8 la suta. Ideal, si prin adjudecarea creantei AVAS (120 de milioane de euro) si Electrica (150 de milioane de euro).

- Conversia nu ar fi rezolvat problema datoriilor, ar fi ramas cu 450 de milioane de euro, care il lasau expus celorlalti investitori. Nu ar fi putut sa fie o privatizare de succes.

- O conversie a creantelor Oltchim in actiuni este o idee buna, prin care se imbunatesc indicatorii financiari. Dar, in cazul Oltchim, ar fi fost o idee buna, oportuna, numai in masura in care ar fi inclus macar cea mai mare parte a creantelor.

- Oltchim este o societate cu active proprii negative, cu perspective foarte slabe de continuare a activitatii si de redresare, in acest moment. Datoria Oltchim, de peste 700 de milioane de euro, este unul din elementele inspaimantatoare pentru orice investitor. Aceasta datorie trebuie gestionata.

- Cu totii v-ati exprimat sau ati intrebat de ce aceasta metoda de privatizare, de ce atat de repede, de ce s-a renuntat la metoda de privatizare anterioara si care sunt riscurile actualei metode de privatizare. Ei bine, pentru ca de-a lungul anilor, s-a tot discutat cu diversi investitori strategici, pe bursa, s-au cerut acorduri de la institutii europene, s-au si primit.

- Domnule Diaconescu, sunteti un cunoscut om de media. Sunteti intr-o etapa in care, avand si un calendar politic, aveti si calendar investitional. Exista indoili, reticente fata de dumneavostra. Ati avut o abordare proprie a acestui proiect de investitii care este Oltchim, nu v-ati ferit sa-l "mixati" cu calendarul dumneavoastra politic si cu cel mediatic. Noi speram sa fiti acel investitor care spuneti ca sunteti. Nu ne-ar deranja sa fiti dumneavoastra cel care sa puneti sa oferiti cel mai mare pret.

- Domnule Vuza, reprezentati AISA Invest. Sunteti un om de afaceri binecunoscut. Avem o privatizare prin valorificarea unor active adminitrare atat de OPSPI, cat si de AVAS, in numele statului roman. Speram sa aveti si dumneavoastra forta financiara sa-i eliminati pe ceilalti.

- Catre Chimcomplex: Speram sa aveti in spate forta financiara sa castigati si sa asigurati salariile angajatilor si dividendele pe care actionarii dumneavostra le doresc.

- Dintre ofertanti ii remarcam pe celebrul domn Zaremba de la PCC, actionar minoritar, uneori ostil, acuzat ca a impiedicat activitatea Oltchim. Iata, totusi, ca vine la privatizare asa cum a zis intotdeauna ca va veni. Speram sa aiba o oferta pe masura interesului aratat. Speram sa-i fie foarte greu altcuiva sa castige, sa vine cu o suma foarte mare.

- Sper sa intram in ultima etapa, in care vom fi desemnat castigatorul si vom mai avea de rezolvat doar chestiuni administrative.

- Aceasta privatizare are o istorie lunga, s-a incercat din 2001. A aparut ca constatare a unor schimbari in economia Romaniei pana la acel moment.

- Trebuie sa verificam identitatea investitorilor.

Intarzieri cauzate de probleme administrative

- Remus Vulpescu: "Au fost verificari legale. Am considerat ca trebuie sa venim cu o procedura clara. Suntem mai mult decat optimisti, avem o masa plina de investitori".

- "La Tarom ne va fi mult mai usor sa-l scapam din mana ciocoilor actuali. E un domeniu pe care il cunosc perfect", a spus Diaconescu.

- Dupa deschiderea plicurilor cu oferte, daca diferenta dintre prima si a doua oferta este o diferenta de sub 15 la suta, se ajunge la licitiatie cu strigare.

- In mod normal, oferta lui Dan Diaconescu nu poate fi acceptata, deoarece a depus oferta doar pentru actiunile Oltchim, nu si pentru creante, iar acestea se vand la "pachet". Putin probabil ca statul sa se razgandeasca.

- Diaconescu: "Sunt 4 - 5 milioane de oameni care vor sa subscrie, unii 10 euro, unii 20. Acesti bani vor veni de luni, de la oamenii carora le dam marfa si vor plati in avans".

- Licitatia intarzie 15 - 20 de minute, pentru rezolvarea unor probleme administrative, a spus Remus Vulpescu.

- "Avem niste probleme tehnice. Am inteles ca actionarul minoritar vrea sa ne impiedice", a spus Diaconescu. "Avem trei procese pe rol, pe care o sa le retragem daca o sa castigam noi sau domnul Vuza. Vrem ca sa porneasca combinatul", a spus el.

- Diaconescu a spus ca este de parere ca oferta PCC este minima, iar a lui Stefan Vuza "importanta", dar nu o sa poata castiga. "Oferta noastra este dubla", a spus Diaconescu. "Suntem singurii care chiar avem banii. Sunt oameni care vor sa subscrie 1 euro, dar unii care vor sa subscrie 150.000 de euro", a spus el. "Investitorii nostri spun sa mergem pana la orice suma".

- Dan Diaconescu: "Nu voiam sa luam teapa" cu datoriile Oltchim. "Sper sa nu castige firma poloneza (PCC, firma germana - n.red.) ", a spus Diaconescu, la intrarea in sediul OPSPI. El spune ca va castiga fara licitatia cu strigare. "Nu vrem sa blocam vanzarea", a adaugat presedintele PP-DD.

Dan Diaconescu: Daca nu castig Oltchim, voi participa si la privatizarea Tarom si CFR Marfa

- Corneliu Cerchez, reprezentant al angajatilor Oltchim, a declarat ca isi doresc sa aiba succes privatizarea. "Oamenii cel mai mult isi doresc siguranta locului de munca. Bineinteles, vom discuta si salariile restante", a spus acesta, la Romania TV. El a subliniat ca activitatea este oprita de mai multe saptamani, iar, de luni, vor reincepe protestele, daca vor exista incertitudini.

- Analistul Mircea Cosea si-a exprimat dubiile in legatura cu privatizarea Oltchim. "Romania ramane fara surse importante de creare a plus-valori", a spus el, la Money Channel. "Ajungem la o concluzie dramatica: Romania traieste doar din imprumuturi externe, nu are capacitatea sa se autofinanteze", a adaugat el.

- Potrivit lui Constantin Roibu, intervievat de Money Channel, fostul director general al Oltchim, combinatul are de incasat creante in valoare de maximum 10 milioane de euro. De asemenea, Roibu a acuzat Guvernul ca i-ar fi pus "bete in roate" in ultimii ani.

- Remus Vulpescu intarzie cu afisarea listei cu ofertele acceptate, care ar fi trebuit sa apara la ora 11.00. Din aceasta cauza, ar putea fi intarziata si licitatia in sine, care ar trebui sa inceapa la ora 12.00.

- Toate ofertele pentru achizitia Oltchim au fost acceptate. Prin urmare, la licitatie vor participa: PCC, Chimcomplex, AISA Invest si Dan Diaconescu. Toti reprezentantii investitorilor au venit devreme la sediul OPSPI si au depus actele cerute de autoritati miercuri noapte.

- Avocatul lui Dan Diaconescu a ajuns, la randul sau, la sediul OPSPI.

- Omul de afaceri Stefan Vuza a ajuns la sediul unde va avea loc licitatia. El a declarat ca este ingrijorat ca nu cumva participarea sa cu doua oferte sa fie interpretata drept o incercare de a scadea pretul combinatului, potrivit Bursa.

- Reprezentantul PCC, Wojciech Zaremba, a ajuns la sediul OPSPI.

- Seful OPSPI, Remus Vulpescu, a ajuns la sediul instutiei. El a precizat ca, la ora 11.00, va anunta daca exista investitori descalificati, care nu vor lua parte la licitatie.

- La sediul OPSPI au ajuns reprezentantii PriceWaterhouseCoopers, consultantul in cazul privatizarii Oltchim.

- Cei care au depus oferte au fost convocati, joi noapte, pentru a lamuri situatia unor documente.

Cine sunt investitorii interesati de cumpararea Oltchim

PCC

Grupul german a fost primul care a depus oferta pentru licitatie, marti, 17 septembrie, la ora 11.43. Reprezentantul la licitatie este Wojciech Zaremba, PCC fiind singurul investitor strain care a depus oferta.

PCC detine, in prezent, putin peste 18,3 la suta din capitalul social al combinatului chimic, intrand in actionariat in anul 2007, dupa cumpararea pachetului de actiuni detinut de Broadhurst Investments. De asemenea, ulterior, au mai cumparat actiuni prin intermediul Bursei de Valori Bucuresti.

In al doilea trimestru din 2012, grupul a avut vanzari in crestere cu 10 milioane de euro fata de primele trei luni ale anului, pana la nivelul de 171 de milioane de euro. Cumulat, in primul semestru, vanzarile PCC au fost de 332 de milioane de euro.

Atat profitul inainte EBITDA (inainte de plata dobanzilor, taxelor, deprecieri si amortizari), ca si cel EBT (inainte de plata impozitelor) s-au dublat in al doilea trimestru din 2012, comparativ cu primul. Profitul EBITDA a ajuns la 22 de milioane de euro, in primele sase luni, iar EBT a ajuns la 4,9 milioane de euro.

Unul din motivele pentru care PCC este foarte interesat de achizitia Olchim poate fi si faptul ca divizia chimica a grupului a continuat sa fie principala sursa de venituri. Astfel, in al doilea trimestru din acest an, vanzarile acestei divizii au fost de 145 de milioane de euro, ridicandu-se la 299 de milioane de euro pentru prima jumatate de an.

PCC este "aliat" cu fondul de investitii Carlson Ventures, din Marea Britanie, care detine 14% din Oltchim, prin intermediul Nachbar Services. PCC are deja un istoric bogat de conflicte cu statul roman si conducerea Oltchim, blocand, de exemplu, si conversia in actiuni a creantelor statului fata de Oltchim, acordarea de ajutoare si garantii de stat, in vederea preluarii rafinariei Arpechim. Angajatii combinatului nu isi doresc PCC drept actionar majoritar, fiindu-le teama ca nemtii ar putea inchide productia, astfel incat sa nu aiba concurenta.

Stefan Vuza

Omul de afaceri si-a retras oferta initiala, depusa marti, si a depus doua noi oferte, joi, prin intermediul a doua companii din cadrul grupului sau: Chimcomplex si AISA Invest.

In 2011, grupul Serviciile Comerciale Romane (SCR) a avut o cifra de afaceri de 85 de milioane de euro. Grupul cuprinde 12 companii, ce activeaza in diverse domenii industriale, precum si un institut de cercetare - dezvoltare in domeniul aeronautic.

Chimcomplex activeaza in acelasi domeniu ca Oltchim, fiind un producator chimic. In primul semestru din 2012, vanzarile nete ale companiei au fost de 96,5 milioane de lei, in crestere cu 6,6 milioane de lei fata de perioada similara a anului trecut. Profitul net, in primele sase luni, a fost de 4,91 de milioane de euro.

AISA (Agentia de Investitii Servicii si Afaceri) ofera servicii de consultanta si management in afaceri, fiind entitatea care coordoneaza grupul SCR. Stefan Vuza este unul din "miliardarii" Romaniei, averea sa fiind evaluata la 100 de milioane de euro, conform Capital.

Dan Diaconescu

Presedinte al PP-DD si proprietar al postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu a fost ultimul care a depus oferta. De altfel, el a intarziat 10 minute, dar presedintele OPSPI, Remus Vulpescu, a recomandat ca oferta lui sa fie luata, totusi, in calcul.

Premierul Victor Ponta a calificat oferta sa drept "exotica". In schimb, Diaconescu sustine ca este sustinut de "cel mai mare producator" de profil din lume, unul "dorit" de prim-ministru.

La prima ofera, depusa marti, Diaconescu a recunoscut ca nu detine banii necesari pentru achizitia Oltchim, ci doreste sa-i stranga de la popor, pe principiul "cate un euro ca la Ateneu". Joi, la depunerea ofertelor, Diaconescu a provocat un intreg scandal, acuzandu-l pe Remus Vulpescu de faptul ca ar fi tras de timp ca a dorit sa-si depuna oferta si ca ar fi deschis plicul si l-ar fi informat pe Victor Ponta de continutul ofertei sale.

Pe ce se lupta investitorii

Combinatul Oltchim are datorii de 700 de milioane de euro si datorii de 1 miliard de lei, acumulate incepand cu anul 2007.

Anul trecut, cifra de afaceri a combinatului chimic a fost de 1,53 de miliarde de lei, in timp ce pierderile companiei s-au ridicat la 278,3 milioane de lei, dupa ce, in anul precedent, pierderile sale au fost de 223,3 milioane de lei.

In afara de Dan Diaconescu, ceilalti doi investitori au depus oferte si pentru preluarea creantelor catre AVAS si Electrica. Presedintele PP-DD sustine ca acestea nu mai sunt detinute de cele doua entitati, ci au fost castigate de alte firme.

Aceste creante, in valoare de 400 de milioane de euro, vor da dreptul proprietarului sa gestioneze un proces de insolventa, in cazul in care acesta va fi cerut de creditori, lucru posibil, mai ales ca Oltchim nu va mai apartine statului.

Creantele ar fi trebuit convertite in actiuni, existand chiar si aprobarea Comisiei Europene in aceasta privinta. Totusi, statul a renuntat la aceasta conversie in ultimul moment, deoarece nu a avut si sprijinul actionarilor minoritari, PCC si Carlson Venture, care, impreuna, controleaza aproximativ 32 la suta din capitalul social. Creantele vor fi vandute separat, prin licitatii cu strigare.

Combinatul are 3.000 de angajati, care au fost in greva in ultimele saptamani, din cauza faptului ca nu si-au mai primit salariile si de teama ca Oltchim va fi inchis. Statul a promis ajutoare sociale de 1.400 de lei, in doua transe egale, pentru angajatii care au salarii sub nivelul celui brut pe economie, de 2.100 de lei.

Potrivit fostului ministru la Privatizarii, Valentin Ionescu, niciunul dintre investitori nu ar avea sanse sa castige licitatia, deoarece nu au capacitati financiare sau manageriale, in unele cazuri.

Premierul Victor Ponta a declarat, la randul sau, ca esuarea licitatiei este posibila. In acest caz, Oltchim ar intra sa intre in administrare speciala. De asemenea, prim-ministrul a precizat ca, in cazul in care licitatia are succes, nu se va putea incheia un contract mai devreme de 2 - 3 luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#privatizare Oltchim, #licitatie strigare Oltchim, #Dan Diaconescu Oltchim , #privatizare