Privatizarea Oltchim in aer, Dan Diaconescu e plecat din tara pana miercuri

Luni, 24 Septembrie 2012, ora 20:00
25909 citiri
Privatizarea Oltchim in aer, Dan Diaconescu e plecat din tara pana miercuri
Fotomontaj: Ziare.com

Privatizarea combinatului chimic Oltchim s-a transformat intr-o adevarata lupta politica, in timp ce unele surse oficiale sustin ca exista dubii in legatura cu oferta lui Dan Diaconescu.

Aceasta oferta, insa, a fost luata mai mult decat serios in vedere vineri, cand presedintele PP-DD a fost numit adjudecatar. Luni, insa, Diaconescu a refuzat sa semneze contractul, sustinand ca exista sute de inadvertente.

Ulterior, au inceput acuzatiile din principalale tabere politice. Premierul Victor Ponta l-a acuzat pe Dan Diaconescu de colaborare cu fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, "hotul hotilor", in vederea ascunderii fraudelor de la combinatul chimic.

De asemenea, prim-ministrul i-a amenintat pe cei doi ca vor trebui sa raspunda in fata Justitiei pentru fraude. "Sute de milioane de euro din bani publici bagati de hotul hotilor, Adriean Videanu, in intelegere politica cu Dan Diaconescu, pentru a incerca sa acopere urmele fraudelor facute la Oltchim", a spus Ponta, luni.

Premierul a adaugat ca este inca o "mega hotie facuta de Guvernul PDL" si i-a cerut presedintelui PP-DD sa aduca imediat banii promisi pentru cumpararea pachetului de 54,8 la suta din Oltchim.

In replica, liderii PDL in frunte cu Adriean Videanu si Vasile Blaga spun ca Guvernul Ponta a dovedit prin aceasta privatizare ca este cel mai incompetent guvern de dupa 1989 si au cerut ca cei responsabili de acest esec sa plateasca, atat politic cat si in justitie.

Diaconescu a facut o oferta de 203,1 milioane de lei pentru pachetul de 54,8 la suta din actiunile combinatului, detinut de stat prin Ministerul Economiei, in timp ce, doar pentru actiuni, ceilalti investitori au oferit intre 13,4 si 18,8 milioane de lei.

Victor Ponta a declarat luni ca Diaconescu nu are banii, iar Oltchim va fi din nou privatizata la anul. In schimb, Dan Diaconescu a declarat ca a pus toti banii la dispozitie si l-a "somat" pe premier sa permita incheierea contractului.

Negocierile continua. Intre timp, Dan Diaconescu a plecat, pana miercuri, in Germania, fara a preciza motivul vizitei sale peste hotare.

Ati da un euro pentru Oltchim? - Sondaj Ziare.com

Ziare.com a prezentat, in format LIVE text, episodul de luni al scandalului provocat de privatizarea Oltchim:

- Seful OPSPI, Remus Vulpescu, a declarat pentru Newsin ca a fost informat ca Dan Diaconescu lipseste din tara pana miercuri, insa nu i s-a comunicat oficial care este destinatia.

- Administratia Prezidentiala dezminte faptul ca subiectul Oltchim ar figura pe ordinea de zi a sedintei CSAT de joi. "Privatizarea Oltchim nu a facut obiectul niciunei analize in CSAT si nici nu a fost inclus pe ordinea de sedinta a viitoarei reuniuni a CSAT, neexistand nicio solicitare a Guvernului in acest sens", se precizeaza in comunicatul remis presei.

- Fostul ministru al Economiei Lucian Bode a criticat modul in care guvernul Ponta a organizat privatizarea Oltchim. "Era foarte bine daca viram spre Est, dar se pare ca am virat in gard", a comentat acesta ironic declaratiile lui Victor Ponta despre virtuali investitori rusi.

- Omul de afaceri Stefan Vuza, unul dintre participantii la licitatia de vineri, a remarcat faptul ca nu au fost puse conditii in ceea ce priveste garantia prezentata de competitori. El a declarat la B1TV ca i s-a explicat ca acum "facem parte din UE" si nu mai puteam sa facem ce faceam pana in 2007. "In carnetul de sarcini initial garantia era de 7 milioane.(..) Ceva s-a schimbat si noi am luat cea mai mare palma", a comentat Vuza, spunand ca in luna martie el a pus suma solicitata, de 7 milioane, garantie.

- Intr-o interventie la Realitatea TV, avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu, a subliniat faptul ca pana acum nimeni nu a probat faptul ca patronul OTV nu ar avea banii necesari, asa cum a declarat public premierul Ponta. "Trebuie sa vedem cine minte si in cateva zile se va vedea. Primul ministru sau Dan Diaconescu? Ramane de vazut care din cei doi spune adevarul", a spus Fenechiu, arantandu-se increzator in buna credinta a clientului sau.

- Liderul PDL Vasile Blaga cere ca responsabilii sa raspunda si il acuza pe premier ca isi bate joc de angajatii de la Oltchim. "Dl Ponta, indiscutabil, este cel mai slab premier pe care Romania l-a avut dupa 1989 si se chinuie sa dovedeasca lucrul acesta in fiecare zi. Domnia sa, cu un cinism extraordinar, de cateva zile isi bate joc nu numai de un oras, ci si de familiile celor care lucreaza acolo", a spus Blaga.

- Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu, a declarat a B1TV ca plecarea acestuia la Munchen a fost anuntata oficialilor de la minister. "Se desfasoara negocieri cu Ministerul Economiei si Oficiul Participatiilor Statului. Negocierile au inceput in forta, am reusit sa echilibram situatia. Eu sper ca intr-un termen scurt contractul va fi semnat", a declarat avocatul.

- Dan Diaconescu a parasit Romania, in jurul orei 17.00, cu o cursa aeriana spre Munchen (Germania) si va reveni in tara miercuri dimineata, pentru a continua discutiile privind incheierea contractului de privatizare la Oltchim, au declarat agentiei Mediafax surse apropiate situatiei.

- Ceea ce a facut Dan Diaconescu la licitatie este inselaciune, potrivit unor surse oficiale citate de Romania TV.

- OPSPI a anuntat ca nu va mai comenta nimic pe baza licitatiei, pana nu se trage o concluzie in mod oficial privind realitatea ofertei facuta de Dan Diaconescu.

- Negocierile dintre seful OPSPI, Remus Vulpescu, si avocatii lui Dan Diaconescu au fost reluate, la Ministerul Economiei.

- Premierul Victor Ponta a declarat ca Adriean Videanu, in intelegere cu fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, ar fi fraudat statul roman cu 500 de milioane de euro, pintr-un imprumut garantat de stat, in 2009.

Ponta a mai adaugat ca il va demite pe ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, daca acesta are vreo responsabilitate in esecul privatizarii Oltchim.

- Oltchim este pazit de mai multe echipaje de politie, care vor sta in zona pana cand se va face predarea situatiei combinatului catre noul actionar majoritar, relateaza Realitatea TV.

- Fostul premier Theodor Stolojan este de parere ca, oricine ar prelua Oltchim, va trebui sa concedieze foarte multi angajati.

"Viitorul Oltchim depinde de 2 lucruri. Primul - instalarea unui management profesionist, in niciun caz domnul Dan Diaconescu. Al doilea, restructurarea financiara a datoriei si inclusiv restructurari ale resursei umane. Ca orice combinat de stat, are un exces de forta de munca", a spus Stolojan, pentru Ziare.com.

Stolojan: Oricine vine la Oltchim da oameni afara. Ce spune de inceputul prabusirii

- "Pentru oricine cu o minima experienta in domeniul privatizarilor si achizitiilor, era evident ca Dan Diaconescu nu avea acesti bani si nu are nici vreun investitor miraculos in spate. Pur si simplu si-a batut joc de comisia de privatizare si de guvernul pe care il conduceti, profitand de incompetenta imposibil de egalat si fara precedent in ultimii douazeci de ani a celor care au gestionat procesul, in direct la televiziuni", a declarat europarlamentarul PDL Sebastian Bodu, intr-un comunicat de presa.

- Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) va discuta, joi, despre Oltchim, la Palatul Cotroceni.

- Remus Vulpescu, presedintele OPSPI, si Daniel Chitoiu au ajuns la Ministerul Economiei, mai devreme decat era programat. Chitoiu trebuie sa dea explicatii cu privire la compania de consultanta in cazul procesului de privatizare.

- Declaratii Daniel Fenechiu, avocatul lui Dan Diaconescu:

"Lucrarile urmeaza sa fie reluate in jurul orei 16.00, a declarat avocatul lui Dan Diaconescu, Daniel Fenechiu. "Noi nu suntem in masura sa facem controale fiscale, ca sa vedem care este situatia Oltchim. Ministerul a spus ca ne ofera aceste date.

Semnarea trebuia sa fie la 10.12. Din punctul nostru de vedere nu cumparam o garsoniera, cumparam un combinat. Domnul Dan Diaconescu mi-a facut o lista cu elementele pe care sa le cerem. Parerea mea este ca discutiile vor fi aprige. Ministerul isi va sustine punctul de vedere si noi pe al nostru. Ne-am dorit sa avem informatiile care provind de la organul de control. Este vorba de anumite informatii care nu sunt pe site-ul bursei.

In momentul cand am venit la licitatie, am vazut in caietul de sarcini modelul de contract, pe care l-am acceptat. Neavand mandat de la Diaconescu, nu pot sa discut aceste lucruri. Contractul pe care l-am vazut era cel din caietul de sarcini. Nici macar numele nu era, erau puncte, puncte. Eu am un contract cu domnul Dan Diaconescu. Eu nu am nici un element sa deduc ca nu si-a onorat contractul. M-a asigurat ca va achita pretul actiunilor si va semna contractul".

Sursa: Bursa

- Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, ministrul Finantelor, Florin Georgescu si ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, au ajuns la guvern.

- "Mai mult decat sigur, nu se pune problema (sa fie prost intocmit contractul - n.red.). Privatizarea esueaza doar in cazul in care domnul Diaconescu nu plateste pretul pe actiuni si nu isi respecta conditionalitatile asumate. Cred ca este un tertip, pentru a trage de timp.

S-a angajat si a garantat ferm ca dispune de resursele banesti. Sunt obligat de lege si de caietul de sarcini sa asteptam cele 10 zile, termenul limita de semnare a contractului de vanzare - cumparare", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

- "Nu putem impune unei persoane sau companii sa nu participe la licitatii. Cei care abuzeaza de aceste reguli, insa, vor raspunde penal", a declarat Relu Fenechiu.

- "Cred ca daca Guvernul si ministerul in ansamblu isi pastreza criteriile si atitudine in aplicarea lor, lucrurile vor reveni la normal. Au fost puncte de interes - toti colegii din Biroul Politic erau interesati de aceste elemente care in comunicarea publica nu au apucat sa fie expuse in detaliu.

Nu se pune problema schimbarii domnului Chitoiu. Nu vad cum ar putea aparea o asemenea problema. Cred si eu, ca toata lumea, ca Dan Diaconescu nu este interesat de o actiune economica, ci de una politica,. dar nu as comenta", a declarat presedintele PNL, Crin Antonescu.

- Declaratii Cornel Cernev, lider sindical Oltchim:

"Contractul e in regula. Lipsesc niste informatii. Statul incearca sa redacteze aceste raspunsuri si sa le dea clientilor in cel mai scurt timp posibil. De asta s-a luat o pauza de o ora, pentru a se da aceste materiale scrise.

Domnul Diaconescu se intoarce. In functie de ceea ce se discuta cu avocatii dansului.

Domnul Diaconescu ne-a spus ca va plati dansul salariile, in calitate de nou proprietar. Avand in vedere ca oamenii sunt nelinistiti, ca acest lucru va mai dura inca 10 zile, iar in posesia actiunilor va intra in februarie, trebuia sa fie liniste acolo.

Este o mica neseriozitate, din partea tuturor. Fiecare vrea sa-si faca imagine. Ministerul vrea sa raspunda la toate obiectiile, astfel incat sa nu aiba ce sa le reproseze. Contractul nu se modifica. Sunt obiectii asupra unor anexe din contract, cu privire la decizii in instanta.

Sunt controale la Oltchim. Joi a fost ANAF, vineri a fost Curtea de Conturi, toata saptamana trecuta a fost corpul de control al prim-ministrului. Birouri nu au fost sigilate.

Ministerul si-a luat niste angajamente fata de noi. Suntem la masa de discutie cu ministerul, cu domnul Vulpescu. Dansul s-a angajat ca banii care se iau din privatizare se duc la Oltchim.

Problema noastra este sa nu se intre in insolventa. In momentul in care procesul de privatizare esueaza, guvernul a spus ca va prelua in administrare speciala. Insolventa nu se poate".

- Declaratii Victor Ponta, sediul PSD:

"Astazi voi avea o intalnire cu ministrul Economiei, care trebuie sa prezinte modul in care a fost selectat consultantul, iar consultantul trebuie sa prezinte cum a stabilit procedurile.

Nu am dorit sa luam decizii pe ordin politic. De abia atunci domnul Diaconescu si domnul Videanu ar fi putut sa se planga. Faptul ca se dovedeste ceea ce am avertizat de ceva timp, ca totul este o incercare de acoperire a fraudelor efectuate cu sprijinul PDL e real.

Asa-zisul castigator nu a avut nici banii, nici intentia de a deveni actionar. Impreuna cu Ministerul Economiei vom aproba planul urmator, pentru ca, in cel mai scurt timp, sa gasim un investitor serios.

Intentia noastra, de la plecarea domnului Roibu, era sa punem la dispozitie toate datele pentru tragerea la raspundere a celor implicati in fraudare.

Bataia de joc nu poate ramane fara consecinte. Probabil ca domnul Diaconescu ar fi preferat sa nu-l primim la licitatie, ca sa spuna pe urma ca el ar fi salvat combinatului. Acum s-a dovedit adevarul, ca nu are nici un ban.

Sunt oameni care isi dau cu parerea, unii dintre ei fosti prim-ministri, fara sa stie despre ce e vorba. Conversia actiunilor noi am vrut s-o facem, dar a fost impiedicata. Am incercat sa vindem actiunile si creantele separat, pentru ca actionarul minoritar, PCC, s-a opus conversiei.

Problema noastra este de a indeparta tot acest roi de profitori si de a pregati, practic, probabil la inceputul anului viitor, o privatizare de succes, cu un investitor capabil.

Noi ne-am obligat ca vom incerca o privatizare in luna septembrie. Faptul ca a esuat nu este vina noastra. Este si campanie electorala. Este un dublu interes: al celor de la PDL de a ascunde fraudele din ultimii ani si al domnului Diaconescu de a castiga capital politic.

A existat o mare companie din Rusia. Aceasta s-a retras, avem si o scrisoare de la ei. A spus ca ramane interesata. Este una din marile companii ale lumii.

Oamenii au fost mintiti, de domnul Dan Diaconescu, de catre "Mesia", care a venit si preia el. Nu are nici cei 45 de milioane de euro pentru actiuni, cum nu are nici cei 150 de milioane pentru Arpechim si restul de 150 de milioane pentru datorii. Poate ii are domnul Videanu. Acum oamenii poate au inteles ca au fost pacaliti.

Privatizare Oltchim Ponta: Diaconescu nu are banii, reluam privatizarea la anul

Poate putem cu cei de la sindicate sa recastigam increderea celor care mai sunt dispusi sa crediteze societatea, in urmatoarele sase luni. Salvatorul providential si-a batut joc de ei.

Toti cei care au participat la licitatie au avut 45 de zile la dispozite. Toate au fost publice. Si PCC si Chimcomplex, toti au avut acces la documente. Domnul Diaconescu a gasit pretexte. Nu a avut niciodata banii.

De astazi, circul trebuie sa inceteze. Luam nota de faptul ca cineva si-a batut joc de oamenii de la Oltchim, ca altcineva l-a bagat in fata pe Diaconescu.

Cei de la FMI ne vor ajuta sa ducem la bun sfarsit acest proiect de insanatosire a Oltchim.

A venit cineva care a zis ca are banii, nu-i avea.

- Dan Diaconescu se indreapta, din nou, spre Ministerul Economiei, de la Judecatoria sectorului I, unde a avut un termen de judecata, intr-un caz in care este acuzat de santaj.

Dan Diaconescu, la iesirea din judecatoria sectorului I:

"Domnul Ponta face doua lucruri: inchide combinatele si condamna oamenii inainte sa fie declarati vinovati. Acest combinat va fi repornit de mine, impreuna cu colegii mei, indiferent de ceea ce se va intampla.

Il somez pe domnul Ponta sa semneze contractul de privatizare. Sa nu mai foloseasca siretlicul de astazi, sa vina cu un contract incomplet. Il somez sa imi dea actiunile.

45 de milioane de euro m-a costat ca sa demaschez o escrocherie a politicienilor: au inchis Oltchimul cu o luna inainte de privatizare.

Au primit 41 de milioane de in plus fata de ce le-a oferit polonezul. Ar fi trebuit sa ne ofera facilitati de plata, ca celorlalti investitori, Mittal, Renault.

Acesti concurenti ai nostri de la privatizare au spus clar, in ofertele lor, ca vor sa inchida doua treimi din combinat si sa concedieze 2.000 de oameni. Noi vrem sa pastram angajatii. Este foarte suparat guvernul ca vrem sa pastram locurile de munca.

Vom cere un termen de amanare. Suntem inca in ragazul permis polonezilor sa conteste licitatia.

Este o lupta extrem de dura intre ciocoi si popor. Batalia este cine ajunge primul la documentele din contabilitate. Ei vor sa le ascunda, eu vreau sa le arat.

In orele urmatoare dupa semnare, o sa plec dupa clienti. Ei v-au mintit ca este o gaura neagra, dar este o mina de aur.

Noi dam, inca o data, sansa statului roman sa ne ajute sa salvam Oltchim.

Nu exista nici o intelegere intre mine si Adriean Videanu.

Ceea ce au inchis guvernantii, noi vom deschide".

- Adriean Videanu se apara:

"Domnul Ponta se comporta ca Bula.

Am cerut sa se verifice de ce domnul Ponta a schimbat conditiile de privatizare.

Uitati-va cat de mitoman este domnul Ponta, cand acum cateva zile anunta ca vor veni investitori mari, seriosi. In realitate, acest lucru nu s-a intamplat. Acesta este nivelul de intelegere pe care il are asupra economiei romanesti.

Este jignitoare superficialitatea cu care trateaza mii de oameni care lucreaza la Oltchim si companii care sunt strategice pentru economia nationala. Este dovada suprema a incompetentei pe care actualul guvern o manifesta.

Videanu: Guvernul domnului Bula a subminat economia nationala, sa demisioneze!

Cerem de urgenta demisia Guvernului Ponta pentru a nu continua cu astfel de decizii, care sa distruga intreaga economie romaneasca. Nu stiu nimic altceva decat insolventa, privatizari ratate, administrare speciala.

Memorandumul pe care Ponta l-a aprobat submineaza economia. Este clar ca ai decis prejudicierea statului ca actionar la Oltchim. Vom ruga organele statului sa analizeze din aceasta perspectiva.

Daca vrea sa vada hotul hotilor, in fiecare dimineata domnul Ponta are sansa sa se vada in oglinda.

Inteleg ca domnul Ponta are o soacra foarte bine ancorata in business. Cat timp domnul Ponta nu a prezentat interes pentru mass-media, nu s-a vorbit de el. Acum, lucrurile incep sa iasa la iveala.

Singura data cand am vorbit cu domnul Diaconescu la telefon a fost cand m-a acuzat public ca l-as fi influentat pe domnul Basescu sa-l bage la puscarie.

Singurul partid care a facut ceva pentru Oltchim este PDL. Am obtinut aprobarea pentru conversia creantelor in actiuni. Ar fi facut din Oltchim o companie viabila. Domnul Ponta a inchis combinatul si a facut aceasta procedura de privatizare absolut halucinanta. Unde ati mai vazut privatizare pe persoana fizica? Suntem in lumea basmelor.

Programul propus de noi a fost acceptat si de Comisia Europeana si de Fondul Monetar International, ceea ce demonstreaza viabilitatea sa".

- Declaratii Victor Ponta:

"Trebuie sa reparam noi toate hotiile facute de PDL. Sute de milioane de euro din bani publici bagati de hotul hotilor, Adriean Videanu, in intelegere politica cu Dan Diaconescu, pentru a incerca sa acopere urmele fraudelor facute la Oltchim.

Daca Dan Diaconescu are banii, daca ii da Videanu banii, sa ii aduca imediat. Dupa care, o sa avem grija ce se intampla cu locurile de munca. Noi, Guvernul, am platit salariile din luna iulie, o sa le platim si pe august.

Hotii la Videanu si impostorii pe care ii baga in fata trebuie sa raspunda in fata legii si o sa raspunda in fata oamenilor pe 9 decembrie.

Este o alta mega-hotie facuta de Guvernul PDL. La un moment dat, sunt convins ca Justitia ii va trage la raspundere pe acesti fraudatori ai banului public.

Privatizarea Oltchim Ponta acuza: Diaconescu s-a inteles cu Videanu, "hotul hotilor"!

Ne-a lasat PDL sa reparam toate lucrurile pe care ei le-au distrus. Este responsabilitatea noastra sa le aratam oamenilor ca putem sa facem ordine.

Aliatii Videanu - Dan Diaconescu trebuie sa raspunda in fata oamenilor pentru modul in care s-au purtat in ultimii ani".

- Avocatul Gheorghe Piperea, la Romania TV:

Nu este un proces de privatizare in sine, deoarece nu au existat conditii pentru inscriere.

Atunci cand se transfera un pachet important de actiuni, in cazul unei companii listate la Bursa, nimic nu se poate face fara aprobarea Comisie Nationale pentru Valori Mobiliare (CNVM). Trebuie sa existe o dispensa. Cum aici nu este vorba de o procedura de privatizare propriu-zisa, aici trebuia sa existe o aprobare a CNVM.

- Premierul Victor Ponta l-a somat pe Dan Diaconescu sa aduca banii imediat. Prim-ministrul crede ca Diaconescu si Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, lucreaza impreuna pentru a acoperi neregulile de la Oltchim.

- Dan Diaconescu a ajuns la Judecatoria Sectorului 1, unde are o noua infatisare intr-un caz de santaj.

Patronul OTV, impreuna cu Doru Parv si Ghezea Mitrus, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA pe 21 octombrie 2010, pentru santajarea primarului comunei aradene Zarand, Ion Mot, si a omului de afaceri Paul Petru.

Luni, la judecatorie, se prezinta si primarul sectorului I, Andrei Chiliman, precum si primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Acestia apar pe o convorbire dintre Diaconescu si o alta persoana, in care se mentioneaza un primar bucurestean.

- Declaratii Dan Diaconescu: Contractul nu s-a semnat:

"As fi vrut sa semnez, dar Guvernul a facut inca o surpriza neplacuta poporului, guvernantii au spus ca vor lucra sambata si duminica, doar colegii mei avocati si consultanti au lucrat. Cand am venit sa semnez contractul din caietul de sarcini, in afara de stampila adaugata pe vechiul contrcat nu exista nicio diferenta, nu au trecut nici macar numele cumparatorului.

Sper sa nu se schimbe, sa treaca numele unui cetatean polonez, lipsesc paragrafe, lipsesc anexe, i-am rugat pe colegi sa stea aici zi si noapte.

Contractul nu s-a semnat. Colegii mei sunt siderati de ce conditii sunt in aceste contracte.

Privatizarea Oltchim DD nu a semnat contractul: Nu-l mai dam ciocoilor niciodata

Am oferit o suma de zece ori mai mare decat competitorul strain. Nu ne asteptam la felicitari, dar ne asteptam sa se taie curentul cand este lumea mai draga.

I-am rugat pe colegii mei - chiar daca eu voi merge la proces, voi vedea daca voi fi arestat sau nu - sa nu plece din cladire pana nu se semneaza contractul.

Noi am venit pregatiti cu contracte de 1.000 de pagini, asa cum este normal pe un bun care face aproape 2 miliarde de euro.

Va rog sa ma iertati domnilor ciocoi ca am castigat noi Oltchim.

Noi punem o conditie asupra contractului. Acest contract avea un termen la sfarsitul lunii februarie 2012. Noi am cerut un termen de zece zile. Doar noi vrem sa platim salariile, sa salvam combinatul. Guvernul a promis ca plateste salarii, nu le-a platit pana acum. Guvernul nu a dat nici un fel de bani.

S-a inchis un combinat, cu o luna inainte de a fi privatizat.

Vom incerca sa facem o negociere cu sindicatele, sa platim salariile.

Toate actiunile pe care le voi cumpara le voi vinde romanilor, probabil la pretul de pe bursa.

Eu n-o sa-l vand niciodata, decat prin actiuni catre cetatenii romani. Este o mare avutie a poporului roman. Daca nu participam noi la licitatie, combinatul era dat pe 2 - 3 milioane de euro. PCC voia sa taie vreo 2.000 de locuri de munca. PCC voia sa dea banii in doua - trei luni de la adjudecarea licitatiei.

Am luat Oltchimul si nu-l mai dam ciocoilor niciodata.

Domnul Ponta a declarat public ca vrea sa fiu eu arestat. Domnul Chitoiu a declarat ca ar fi bine sa se inchida Oltchim. Sindicalistii sunt de partea noastra si impotriva guvernantilor. Le-am promis ca ii voi plati, indiferent de ce se intampla cu aceasta negociere.

Domnului Ponta i-am facut cel mai frumos cadou de ziua lui, cu licitatia. Daca licitatia nu se desfasura, contractul cu FMI era nul si poate domnul Ponta nu mai era in functie".

- Dan Diaconescu si avocatii sai studiaza contractul, potrivit Romania TV.

- Declaratii Daniel Chitoiu, ministrul Economiei:

"Din punct de vedere legal, este o licitatie absolut corecta. Tot procesul de privatizare a fost conceput de una din cele mai mari firme in domeniul consultantei, PriceWaterhouseCoopers, selectata de guvernul Boc.

Problema nu este daca nu vor ajunge azi banii la Oltchim. Problema e ca, in 10 zile, contractul de vanzare - cumparare sa se semneze si, conform promisiunilor dansului, sa vireze cei 45 de milioane de euro.

La contractul de vanzare - cumparare se negociaza anumiti termeni, dar nu in mod fundamental.

Ministerul Economiei si OPSPI, in ultimele doua luni de zile, au intreprins toate demersurile pentru un imprumut de 40 de milioane de euro, capital de munca si salarii.

Am avut doua variante: credit de la banca, cu garantie de stat. Nu au putut fi acordate. A doua varianta a fost acordarea unui ajutor de salvare, tot de 40 de milioane de euro. Iar statul, drept actionar majoritar, sa asigure capital de 20 de milioane de euro. Ajutorul presupune un imprumut, care se returneaza dupa sase luni.

In conditiile in care Dan Diaconescu s-a angajat sa vireze banii la semnarea contractului, plus alte sume importante de bani pentru finantarea activitatilor si salariilor la Oltchim, nu mai este cazul pentru acest ajutor.

Sunt multe angajamente, care vor fi facute publice in momentul cand expira termenul pentru semnarea contractului.

Eu sper ca domnul Diaconescu va plati pretul pe actiuni si va respecta angajamentele. El spune ca are echipe de specialisti romani si internationali care vor asigura managementul.

Raspund cu functia daca privatizarea esueaza".

- Actiunile Oltchim sunt suspendate, in continuare, de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). La ultima tranzactie, pe data de 20 septembrie, ora 11.35, pretul titlurilor a scazut cu 10,82 la suta, pana la nivelul de 0,6510 lei/unitate.

Guvernul are plan de rezerva daca Diaconescu nu semneaza contractul

- Conditia pentru semnarea contractului luni, potrivit lui Dan Diaconescu, ar fi ca banii sa ajunga imediat la Oltchim, sub forma de salarii.

- Declaratii Cristian Boureanu, vicepresedintele PDL:

"La Oltchim, Guvernul Ponta a reusit o performanta nemaipomenita. Dupa ce 1 an si jumatate statul roman a negociat cu Comisia Europeana pentru conversia creantelor in datorii, ei au anulat si au blocat privatizarea negociata cu Comisia Europeana si FMI.

Ponta vrea sa mascheze intreruperea unui proces de privatizare avantajos pentru statul roman, negociat cu FMI si Comisia Europeana.

Faptul ca s-a intrerupt activitatea Oltchim nu face altceva decat sa afecteze celelalte companii pe orizontala.

Dan Diaconescu a respectat conditiile din caietul de sarcini. Cel care a gresit este cel care a intocmit caietul de sarcini, Guvernul Ponta. Domnul Ponta spune: "vai, ce tragedie, o sa raspunda cei vinovati". Cel vinovat este Ponta.

Trebuia sa fie ceruta o garantie de 2 milioane de euro si nu ar fi fost o mascarada".

- Dan Diaconescu a chemat la Ministerul Economiei atat pe fostul, cat si pe actualul lider sindical de la Oltchim, urmand a avea o discutie cu acestia incepand cu ora 11.00, potrivit Romania TV.

Privatizarea Oltchim Dan Diaconescu: Guvernantii ma ameninta cu inchisoarea

- Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, la Romania TV: Sper sa nu transforme Oltchim intr-un nou caz Elodia. Eu sper sa vina sa semneze contractul.

- Judecatoria Sectorului 1 reia, luni, procesul in care Dan Diaconescu este acuzat de santaj.

- Declaratii Dan Diaconescu, la intrarea in Ministerul Economiei:

"Din pacate, de cateva zile, nimeni nu mai vorbeste de combinat.

Masinile serviciilor secrete ne urmaresc pas cu pas. Pentru prima oara, cel care a castigat licitatia este amenintat de guvernanti cu inchisoarea. Noi vrem sa platim azi salariile si pretul pe actiuni. Sa vedem daca si Guvernul va accepta.

Am vazut ca oferta noastra este deja publica. Din ea reiese clar ca avem banii. Investitorul este poporul roman, care trebuie sa salveze acest combinat sub orice forma.

Este pentru prima oara cand castiga cel care nu a dat spaga".

- Declaratii Remus Vulpescu, la intrarea in Ministerul Economiei:

"La o societate listata pe bursa, toata lumea poate cumpara actiuni. L-am convocat de vineri, ar trebui sa vina. Contractul este gata, bun de semnat.

Prima si cea mai importanta conditie pentru noi este plata pretului, la semnarea contractului. In oferta de cumparare isi asuma conditii care nu mai necesita ajutor din partea statului.

In afara de ce era la caietul de sarcini se adauga doar conditiile noi aduse de domnul Dan Diaconescu. Nu este nici o problema juridica sau economica care sa intarzie semnarea contractului.

Noi suntem pregatiti sa semnam contractul. Daca banii nu se platesc, contractul nu se semneaza. Exista un termen maximal de 10 zile. Pentru ca domnul Diaconescu sa-si pastreze calitatea de adjudecatar, trebuie sa prezinte documente care sa ateste ca exista la dispozitia dansului toate resursele pentru a respecta conditiile pe care si le-a asumat".

- Potrivit unor surse, Oltchim ar fi cercetata de DNA.

DNA, in control la Oltchim - surse

- Dan Diaconscu ar urma sa discute cu sindicalistii de la Oltchim, luni, la ora 10.00, ora la care ar fi trebuit sa semneze contractul, potrivit liderului sindical Cornel Cernev, citat de Bursa.

- Mai multi reprezentanti ai OPSPI si Ministerului Economiei au ajuns la sediul MEC, unde ar trebui sa se semneze contractul.

Care sunt intentiile pentru Oltchim

Dan Diaconescu a promis investitii de 2 miliarde de euro in combinatul chimic, precum si construirea unor termocentrale noi, la Ramnicu Valcea si Pitesti, si colaborarea cu un partener strain, care are o cifra de afaceri de cel putin 8,5 miliarde de euro, desi nu a identificat compania despre care vorbeste.

DD, investitor strategic

De asemenea, presedintele PP-DD intentioneaza sa cumpere minele de sare care furnizeaza materie prima Oltchimului, rafinaria Arpechim, precum si firmele Conpet si Oil Terminal.

"Oltchim trebuie sa se incadreze in acest proiect, pe care Ceausescu il gandise, cu Arpechim, cu cel putin doua CET-uri, cu mina de sare", a declarat noul actionar, vineri.

Mai important, insa, este faptul ca, in cadrul licitatiei, nu s-au vandut si creantele pe care Oltchim le are fata de Electrica si AVAS. Acest lucru inseamna ca fiecare dintre acestea, precum si alte firme carora le datoreaza bani, pot cere insolventa Oltchim. De altfel, avocatul Gheorghe Piperea este de parere ca urmeaza rapid un proces de insolventa, deoarece s-a cumparat pachetul majoritar de actiuni de catre un investitor care a adus doar o scrisoare de confort, nu una de garantie.

In prezent, Oltchim are datorii care se ridica la peste 700 de milioane de euro si pierderi de 1 miliard de lei, acumulate incepand din 2007.

Anul trecut, cifra de afaceri a combinatului chimic a fost de 1,53 de miliarde de lei, in timp ce pierderile companiei s-au ridicat la 278,3 milioane de lei, dupa ce, in anul precedent, pierderile sale au fost de 223,3 milioane de lei.

Invitatii Ziare.com Ionel Blanculescu: Sa nu fim naivi, Oltchim ramane mai departe un cosmar!

Chiar daca a castigat licitatia, Dan Diaconescu nu va putea face nicio miscare fara aprobarea PCC SE, care a ramas actionar minoritar in companie si care este recunoscuta pentru faptul ca a blocat unele initiative, cum ar fi si conversia creantelor in actiuni, lucru aprobat si de Comisia Europeana si considerata de specialisti drept cea mai sigura cale in vederea redresarii combinatului.

Diaconescu: cercetat de DNA si cu firme in faliment

Presedintele PP-DD are datorii de 6,5 milioane de euro doar din cauza televiziunii OTV, aflata in proces de insolventa.

In total, Diaconescu datoreaza Fiscului 2,3 milioane de euro, mai multe firme pe care le detine avand datorii.

El este actionar la Dan Diaconescu Distribution L.D si Ocram Televiziune, care detine postul de televiziune OTV, la Preciziei Business CEnter, Oglinda Television, El Salt & RCP 2000 si Oglinda Press. Aceasta din urma avea si cele mai mari datorii, de 7,03 milioane de lei, din care 7 milioane catre stat.

Nu in ultimul rand, Diaconescu este cercetat de procurorii DNA pentru spalare de bani si evaziune fiscala, fiind si trimis in judecata pentru santaj.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#semnare contract privatizare Oltchim, #Dan Diaconescu privatizare Oltchim , #privatizare