Comisia Europeana: Romania trebuie sa recupereze 335 de milioane de euro de la Oltchim

Luni, 17 Decembrie 2018, ora 15:13
4819 citiri
Comisia Europeana: Romania trebuie sa recupereze 335 de milioane de euro de la Oltchim

Comisia Europeana a stabilit ca statul roman trebuie sa recupereze de la Oltchim nu mai putin de 335 de milioane de euro. Acesti bani reprezinta valoarea unor facilitati pe care statul le-a acordat - ilegal, potrivit UE - societatii petrochimice, in ultimii 6 ani.

Inca din anul 2016 Comisia Europeana a inceput o investigatie aprofundata pentru a stabili daca statul a acordat sau nu avantaje ilegale societatii Oltchim, in cadrul careia detine 54,8% din participatie, prin intermediul Ministerului Economiei.

Mai exact, Comisia Europeana a incercat sa stabileasca daca statul a ajutat Oltchim prin:

- neexecutarea silita a datoriilor si acumularea in continuare de sume datorate de Oltchim Autoritatii pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) din Romania dupa privatizarea esuata a societatii Oltchim din septembrie 2012;

- anularea de datorii in valoare de peste 300 de milioane de euro pe care societatea le avea la AAAS si la diferite alte intreprinderi de stat;

- continuarea furnizarii de catre statul roman si de catre intreprinderi de stat (CET Govora si Salrom) catre Oltchim, fara plata, de bunusri si servicii, in ciuda deteriorarii situatiei financiare a societatii.

Dupa 2 ani de lucru, concluziile sunt clare, potrivit comisarului responsabil cu politica in domeniul concurentei, Margrethe Vestager. Mai exact, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, aceasta a declarat ca:

"De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. In urma investigatiei am constatat ca masurile respective au conferit societatii un avantaj economic neloial, incalcand normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care Romania trebuie sa il recupereze in prezent.

In acelasi timp, vanzarea majoritatii activelor Oltchim in conditiile pietei poate asigura un viitor durabil pentru activitatile economice ale societatii, fara a fi nevoie de sprijin public suplimentar".

Comisia a constatat ca, in cazul de fata, niciun creditor operand in economia de piata nu ar fi fost de acord sa anuleze datoriile existente ale Oltchim sau sa continue furnizarile catre aceasta societate in conditiile in care AAAS si alti creditori aflati in proprietatea statului au facut-o in 2015. Prin urmare, masurile de sprijin public constituie ajutor de stat in sensul normelor UE.

In aceste conditii, CE considera ca statul roman trebuie sa recupere de la Oltchim cele 335 de milioane de euro.

Solicitarea CE de a recupera banii de la complexul petrochimic vine la doar doar cateva saptamani dupa ce Chimcomplex Borzesti - societatea omului de afaceri Stefan Vuza - a cumparat cu 127 de milioane de euro parte din activele Oltchim. Practic, Vuza a cumparat terenuri, cladiri, echipamente, drepturi de proprietate si a preluat investitii aflate in curs.

Va reamintim ca, la inceputul lunii noiembrie, CE a stabilit ca Romania trebuie sa recupereze de la Complexul Energetic Hunedoara (CEH) 60 de milioane de euro, acordati cu incalcarea legislatiei europene.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com