Geoana: Esecul de la Oltchim, semnul ca nu mai merge la mica ciupeala

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 14:44
2097 citiri
Geoana: Esecul de la Oltchim, semnul ca nu mai merge la mica ciupeala
Foto: Arhiva

Senatorul Mircea Geoana compara producatorul autohton Dacia si situatia de la Oltchim, precizand ca "succeesul Dacia este invitatia pentru o politica industriala coerenta pentru Romania, asa cum esecul de la Oltchim si Mechel este semnul ca nu se mai poate continua la mica ciupeala in industria romaneasca".

"Chiar in aceste zile, Dacia ne demonstreaza ca Romania poate avea branduri industriale care sa conteze la nivel mondial. Totul a pornit de la planul bine gandit al lui Louis Schweitzer, pe care l-am regasit in reteaua absolventilor ENA si cu care am discutat mult cand era aproape singurul care sustinea proiectul de la Mioveni. Si-a jucat reputia si cariera pe o carte. Si a castigat", scrie Mircea Geoana pe blogul personal.

Fostul pesedist aminteste ca joi, la Paris, Dacia a lansat noul model Sandero, in 2013 lanseaza noul Logan si "aceasta reprezinta unul din cele mai mari atuuri pentru Romania in atragerea de investitii si in crearea de locuri de munca".

"Dacia e un exemplu ca se poate, daca vedem cu adevarat dincolo de combinatii politice, de capatuiala si furtisag, de carpeala si comoditate", apreciaza fostul sef al Senatului.

"15 din cele 21 de combinate chimice sau petrochimice care functionau in Romania la sfarsitul anilor 90 au fost falimentate sau inchise. 2.400 de angajati ai producatorului de cablaje auto Lisa Draexlmaier Autopart din Pitesti, nemultumiti de valoarea salariilor mici, sunt in greva. In cazul Oltchim, ne-am concentrat pe ridicolul si penibilul privatizarii, pe incompetenta politrucilor ajunsi directori de intreprindere, pe indiferenta vinovata si complicitatea politicienilor sau pe situatia celor mai bine de 3.000 angajati.

Am scapat insa din vedere intrebarea esentiala: cum poate o intreprindere ca Oltchim, una din mostenirile vechiului regim si viziunii economice comuniste, sa se adapteze vremurilor, sa fie competitiva si productiva, in interesul angajatilor si al statului? E posibil acest lucru?", se intreaba senatorul independent.

Intrebarea "valorand multe zeci de mii de locuri de munca", adauga Geoana, este daca si cum poate avea Romania o industrie, o politica industriala robusta, care sa reduca decalajul in crestere de competitivitate "nu doar fata de vechea Europa, dar si fata de fostele tari cu care am impartit amarul comunismului - Polonia, Cehia, chiar Bulgaria".

"Cand sunt aproape sa dispara 3.000 locuri de munca de la Oltchim si 6.000 de la grupul Mechel, al doilea mare grup siderurgic din Romania, este nevoie de mai mult decat de managementul declinului. Cand te gandesti, pe de-o parte, ca am ajuns sa dam ajutoare de stat de 100 milioane euro pentru 100 locuri de munca create si, pe de alta parte, ca aproape intr-o singura zi ne putem trezi mai "bogati" cu 10.000 someri doar de la Oltchim si Mechel, nu cred ca mai poate fi pierdut timpul contempland copacii sau privind artificiile lui Dan Diaconescu", mai noteaza senatorul.

Preocuparea ar trebui sa fie, subliniaza Geoana, cum imaginam si punem in practica o politica industriala inteligenta pentru Romania, care sa duca la reducerea imensului deficit de locuri de munca.

"Ramane in sarcina Guvernului si a partidelor politice sa coordoneze si sa accelereze acest proces de cautare si de gasire a unui contur industrial pentru Romania. Asa vom sti, de exemplu, daca statul trebuie sa dea 150 milioane de euro pentru cele patru combinate ale Mechel sau in ce fel trebuie sa privatizam Oltchim", conchide Geoana.

D.R.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Geoana esec Oltchim ciupeala, #ciupeala industrie privatizare Oltchim, #Geoana compara Dacia Oltchim , #privatizare