Guvernul vrea sa acorde Oltchim un ajutor de urgenta de 20 de milioane de euro

Miercuri, 17 Octombrie 2012, ora 16:11
1809 citiri
Guvernul vrea sa acorde Oltchim un ajutor de urgenta de 20 de milioane de euro
Foto: Arhiva

Guvernul intentioneaza sa acorde combinatului chimic Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) un ajutor de urgenta de 20 milioane de euro, a declarat Rodin Traicu Secretarul de stat in Ministerul Economiei.

O delegatie romaneasca va discuta acest subiect, joi, la Bruxelles, informeaza Mediafax.

"Ajutorul de urgenta pentru Oltchim este de 20 milioane de euro, iar maine (joi - n.r.) o delegatie romaneasca va discuta acest aspect cu DG Competition", a afirmat Traicu la un seminar pe teme energetice.

Guvernul a decis sa ceara Comisiei Europene avizul pentru acordarea unui imprumut de pana in 10 milioane euro pentru Oltchim, dupa ce privatizarea combinatului a esuat deoarece Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, nu a facut dovada detinerii sumei de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru actiuni.

In urma anularii licitatiei, a fost infiintat un Comitet pentru Stabilizarea Financiara a combinatului, reunind reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, AVAS, Electrica si ai unor institutii de credit carora Oltchim le datoreaza bani.

De asemenea, Guvernul a infiintat o firma care sa intermedieze comercializarea unor produse ale companiilor de stat cu probleme financiare si care va derula toate transferurile de bani din mediul privat catre Oltchim.

La sfarsitul lunii mai, Oltchim inregistra datorii de 2,59 miliarde de lei (581 milioane de euro), in special catre AVAS si Electrica Furnizare, dar si catre CFR Marfa, Salrom, CET Govora si Apele Romane.

Oltchim mai are datorii de peste 100 de milioane de euro pentru creditele contractate de la mai multe banci, precum si datorii de 85 de milioane de euro fata de furnizori privati, 43 de milioane de euro fata de clienti care au achitat in avans, 7 milioane de euro pentru salarii si impozite aferente, 4 milioane de euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.

#Guvern ajutor urgenta Oltchim, #Oltchim datorii, #sprijin Oltchim esec privatizare , #privatizare