In sfarsit se vinde Oltchimul? Salvarea ar veni de la Est

Vineri, 10 Iulie 2015, ora 12:31
6739 citiri
In sfarsit se vinde Oltchimul? Salvarea ar veni de la Est
Foto: Facebook/Gheorghe Piperea

Reprezentantii unei companii chineze de petrochimie se vor intalni saptamana viitoare cu administratorii judiciari ai Oltchim, fiind interesati sa cumpere societatea de stat, dar si sa exploateze in Romania titei, din care rezulta materiile prime necesare functionarii combinatului.

Oltchim, aflat de doi ani in insolventa, va incheia anul 2015 pe profit, iar compania de stat ar putea fi vanduta cel mai probabil la inceputul anului viitor, a declarat administratorul judiciar al combinatului, avocatul Gheorghe Piperea.

Principalele materii prime de baza pentru Oltchim sunt derivate din petrol, respectiv etilena si propilena, care constituie materia prima principala pentru fabricatia de PVC. Cu aceste materii prime Oltchim poate functiona la 65% din capacitate, fata de 30% in prezent.

"Compania din China are interesul sa exploateze niste rezerve de petrol inedite ca problema. Dupa ce se exploateaza o resursa conventionala, o sonda de petrol, 65% din rezerva totala de petrol ramane acolo neexploatata, intrucat este prea vascoasa pentru a putea fi extrasa. Iar ei detin tehnologie care le permite exploatarea acestei rezerve de doua treimi din rezerva de petrol care nu se poate exploata prin tehnologie conventionala", a afirmat Piperea.

El a aratat ca firma din China vrea sa integreze mai multe activitati cu Oltchim.

Cum ar putea fi salvat combinatul Oltchim de la faliment

"Etilena, din care se face PVC, este un produs al unei fractii de petrol. La fel si propilena, din care se fac polioli, care este marfa care se vinde cel mai bine la export de catre Oltchim", a mai spus avocatul, partener coordonator al RomInsolv SPRL, unul din administratorii judiciari ai combinatului din Ramnicu Valcea.

Piperea nu a precizat numele companiei, insa firma chineza Junlun Petroleum CO LTD a efectuat mai multe vizite in Romania, reprezentantii acesteia avand intalniri inclusiv cu ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, in urma carora si-au reiterat interesul sa se implice in procesul de privatizare a combinatului chimic.

Oltchim se afla pe panta ascendenta, spun administratorii judiciari, care spera ca la sfarsitul anului combinatul sa inregistreze profit contabil. A avut in primul semestru al acestui an un profit operational de aproximativ un milion de euro.

"Nu ne grabim. Dar as zice sa asteptam inceputul lui 2016. Daca vine cu un pret bun compania chineza, dupa ce isi face toate calculele, se vinde imediat, ca totul este gata", a precizat administratorul judiciar.

Compania de stat din Ramnicu Valcea se afla in insolventa din ianuarie 2013, iar planul de reorganizare prevede vanzarea combinatului pentru minim 307 milioane euro.

Veste de ultima ora de la Oltchim: Ce plan exista pentru combinat

Statul a incercat in repetate randuri privatizarea Oltchim, dar fara succes. La ultimul termen, din 15 decembrie, niciun investitor nu a fost interesat de societatea valceana.

Oltchim, in faliment? Anuntul facut de ministrul Economiei

Combinatul chimic este detinut de stat prin Ministerul Economiei cu 54,8% din actiuni, PCC SE cu 18,3182%, Polyolt Holding Limited - 14,0251%, alti actionari persoane juridice - 1,4832% si actionari persoane fizice - 11,3673%.

#companie chineza cumpara Oltchim, #Oltchim cumparata companie China , #privatizare