Liderul sindical de la Oltchim: Angajatii au renuntat la proteste, vor primi salariile la zi

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 16:35
1587 citiri
Liderul sindical de la Oltchim: Angajatii au renuntat la proteste, vor primi salariile la zi
Foto: Romania TV

Angajatii Oltchim Ramnicu Valcea au renuntat la proteste, a anuntat, miercuri, liderul interimar al Sindicatului Liber, Corneliu Cernev, care a precizat ca, incepand cu 5 octombrie, oamenii vor primi avansul pe luna august, iar, pana in 17 octombrie, se vor acorda toate salariile la zi.

"Am renuntat la proteste, nu cred ca noua conducere ar fi putut lucra cu 500-600 de oameni la geam si sa se poata concentra asupra problemelor pe care le are de rezolvat. Mihai Balan, noul director general al combinatului, va ramane tot timpul in Oltchim, nu va face drumuri in Bucuresti sau in alta parte, lucrurile se vor rezolva aici.

Incepand cu 5 octombrie, se va acorda avansul pe luna august, iar, pana pe maxim 17 octombrie, se vor acorda toate salariile la zi", a declarat Corneliu Cernev.

El a precizat ca noul director al Oltchim, Mihai Balan, va prezenta, pana pe 12 august, planul de redresare a activitatii combinatului, pe care il va discuta cu reprezentantii salariatilor.

"Nu va pleca niciun om atata timp cat va fi director general Mihai Balan, iar, pana pe 12 octombrie, dansul va prezenta planul de redresare a activitatii combinatului pe care il va discuta cu noi, reprezentantii salariatilor, plan care va fi validat de Consiliul de Administratie. Pana atunci pregatim instalatiile pentru repornire, trebuie reluata activitatea de productie, este obligatoriu pentru a avea viitor", a mai declarat Corneliu Cernev.

Guvernul da ajutoare sociale pentru salariatii Oltchim

Mihai Balan a declarat, miercuri dimineata, ca va avea discutii cu bancile pentru a fi deblocate conturile combinatului, astfel incat in termen de doua saptamani sa fie repornite instalatiile si sa fie platite salariile restante.

"Stiu sigur ca maine (n.red. - joi) va fi o declaratie a domnului Victor Ponta care va arata planul de finantare a Oltchim. O sa am discutii cu bancile pentru a fi deblocate conturile ca sa platim salariile, o sa le cer un time out, iar in termen de doua saptamani trebuie sa repornim instalatiile si sa platim salariile. Trebuie sa gasesc o cale de rezolvare si sa pornim Oltchim", a spus Balan.

El a afirmat ca trebuie recastigate pietele pierdute, intrucat, prin oprirea productiei, s-au pierdut contracte.

De asemenea, Balan preciza ca in urmatoarele sase luni nu vor fi restructurari.

Contractul de privatizare a Oltchim nu va fi incheiat, intrucat Dan Diaconescu, care si-a adjudecat pachetul majoritar de actiuni detinut de stat la combinatul chimic, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri, termenul pentru semnarea contractul expirand luni, anunta ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

Dan Diaconescu a castigat in urma cu aproape doua saptamani licitatia pentru preluarea a 54,8% din actiunile Oltchim, dupa ce a oferit 203 milioane de lei (45 milioane de euro), cel mai mare pret, pentru titlurile detinute de stat.

Financial Times: Sa vii cu banii pe scarile ministerului e impresionant, chiar si in Romania

Chitoiu a adaugat ca acordul de privatizare nu a fost incheiat pentru ca nu a fost selectat niciun castigator pentru pachetul de actiuni, dar nici pentru creantele detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Electrica la Oltchim, in valoare cumulata de 400 milioane de euro.

Marti seara, premierul Victor Ponta anunta ca Guvernul va solicita Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene (CE) permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim sa fie derulata prin negociere cu un investitor strategic si nu prin licitatie deschisa la care sa vina oricine.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) a sesizat, miercuri, Parchetul in privinta savarsirii de catre Dan Diaconescu a infractiunii de inselaciune in forma continuata prin inducerea in eroare si pentru dobandirea fara drept a calitatii de adjudecatar al Oltchim, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Eveniment Quarterly Report

La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
La cât a ajuns deficitul bugetar după primele opt luni ale anului. Ținta pe anul acesta este de 4,4 la sută din PIB
Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 2,65% din PIB după primele opt luni ale anului, la 42,19 miliarde de lei, faţă de 32,98 miliarde de lei, respectiv 2,34% din PIB aferent...
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
România a primit 2,76 miliarde de euro, a doua tranșă din PNRR. Ce reforme cheie vor fi posibile cu ajutorul banilor
Comisia Europeană a efectuat a doua plată de 2,76 miliarde EUR către România în cadrul mecanismului de redresare și de reziliență (PNRR), potrivit unui comunicat al executivului european....
#proteste angajati Oltchim, #privatizare salarii Oltchim , #privatizare