Oltchim ar putea fi cumparata de o companie din Rusia - ce se intampla cu angajatii disponibilizati

Miercuri, 20 Noiembrie 2013, ora 15:25
3008 citiri
Oltchim ar putea fi cumparata de o companie din Rusia - ce se intampla cu angajatii disponibilizati
Foto: Arhiva

Florin Rozescu, reprezentantul companiei rusesti Oil Gas Trade, a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ca societatea pe care o reprezinta este gata sa preia combinatul Oltchim.

"Asteptam crearea acestui Oltchim II, suntem in bune relatii cu administratorii judiciari si suntem gata pentru preluarea combinatului. Oil Gas Trade este o companie detinuta de doua persoane fizice. Nu este nicio companie mare in spatele acestei companii cum s-a vehiculat in presa ca ar fi Gazprom. OGT incepand din 2002 a fost un trader pentru titei. A cumparat doua rafinarii care rafineaza titei. Pe langa aceste rafinarii OGT-ul mai detine si fabrici de medicamente. OGT mai are si uleiuri si este unul din cei mai mari distribuitori de uleiuri din Rusia.

Unul dintre partenerii nostri de afaceri este Gazprom, mai este Lukoil. Acestea le-am prezentat administratorilor de la judiciari. Am prezentat si scrisorile din partea bancilor, ni s-au cerut doua, noi am adus trei. Una dintre scrisori de recomandare este de la Banca Centrala a Rusiei. Iar ca sa primesti o scrisoare de recomandare de la Banca Centrala a Rusiei trebuie sa existi pe piata altfel nu primesti asa ceva", a spus reprezentantul pentru Romania al celor de la OGT.

El a adaugat ca interesul pentru combinatul valcean a aparut in luna iunie cand reprezentantii societatii au inaintat o scrisoare catre fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian, dupa care la 1 august au vizitat combinatul Oltchim impreuna cu unul dintre proprietari.

"Am vizitat atunci si platforma Bradu si in cele opt ore am luat la mana instalatie cu instalatie. Dupa aceasta vizita am trimis aici specialisti in petrochimie (..) si au verificat si discutat toate problemele Oltchimului. Am fost in contact direct cu tot ce inseamna partea economica a combinatului si de atunci cunoastem in detaliu tot ce inseamna Oltchim", a spus Rozescu.

El a mentionat si episodul imprumutului de 50 de milioane de euro solicitat de partea romana.

"La sfarsitul lui august ni s-a solicitat de catre administratorii judiciari, daca suntem interesati de Oltchim sa finantam pentru nevoile combinatului, cu o anumita suma de bani. In 12 septembrie am oferit o suma de 50 de milioane de euro necesari capitalizarii, materiei prime si sa mearga inainte pentru a avea cresteri de productie. Din pacate aici trebuie sa rectificam o informatie. Ni s-a spus ca am fi cerut suma de 200% dobanda pentru acesti bani.

Nu am cerut asa ceva, dobanda era zero, singura conditie, erau parti din acest Oltchim II, in cuantumul sumei pe care noi o ofeream si sa preluam o parte din management pentru a fi siguri ca acesti bani se vor duce spre destinatia ceruta. O alta conditie era ca in cazul in care Oltchimul se va vinde catre un alt investitor, noi sa avem primul drept ca acesti bani sa ni-i recuperam. Am inteles ca nu era un cadru legal pentru acest imprumut", a precizat Rozescu.

Soarta Oltchim: Cand se va privatiza si ce se intampla cu angajatii

Ce se intampla cu angajatii disponibilizati

Florin Rozescu a mai spus ca dupa preluarea Oltchim, angajatii disponibilizati vor fi reincadrati la munca, odata cu repornirea instalatiilor.

"Ii vom angaja pe cei care au fost disponibilizati, categoric, in momentul cand vom porni instalatiile, nu le putem reporni in gol, o sa luam toti oamenii profesionisti, cei care stiu ce inseamna aceea petrochimie. Vreau sa mai spun ceva. In 14 august am inaintat o adresa catre Petrom prin care am solicitat rafinaria Arpechim. Noi am fost de la bun inceput interesati de achizitionarea Arpechim", a afirmat Florin Rozescu.

El a adaugat ca cei de la Petrom au dat un raspuns afirmativ si au spus ca se va discuta aceasta solicitare impreuna cu Ministerul Economiei dupa ce se va termina procedura legata de Oltchim.

"Vreau sa spun ca deja noi am pre-agreat contractele de furnizare materie prima. Am pre-agreat cu Lukoilul din Bulgaria, materia prima pentru platforma Bradu pentru a doua zi dupa ce vom prelua Oltchim si pentru combinatul de la Valcea. Deci noi avem deja materia prima pregatita. Am mai cerut inca din luna august ca toate ofertele pentru achizitionarea Oltchim sa fie facute publice si am cerut ca in caietul de sarcini, ca orice oferta financiara sa fie sustenabila, adica cel care vine sa arate ca are si banii. Pe scurt dorim sa achizitionam Oltchim, platforma Bradu si Arpechim si sa le dezvoltam. Avem banii necesari investitiilor care trebuie facute, inca din august", a declarat Rozescu.

Potrivit acestuia, din discutiile avute cu cei din conducerea combinatului, dupa data de 2 decembrie va incepe etapa depunerii ofertelor angajante.

Rozescu a amintit ca interesul pentru Oltchim al celor de la OGT a aparut in luna mai a acestui an.

Files by Google primește o actualizare importantă. Ce vor putea face utilizatorii
Files by Google primește o actualizare importantă. Ce vor putea face utilizatorii
Files by Google, parte din colecția de aplicații recomandate de Google, devine și mai utilă prin introducerea suportului pentru crearea și gestionarea arhivelor ZIP. Această...
Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
Pentru că PSD+PNL figurează cu prima șansă în sondaje pentru a forma guvernul și după alegerile parlamentare de la final de 2024, din ce în ce mai mulți economiști avertizează cu privire...
#Oltchim companie Rusia, #privatizare Oltchim companie Rusia, #Oltchim Oil Gas Trade, #vanzare Oltchim , #privatizare
  1. Files by Google primește o actualizare importantă. Ce vor putea face utilizatorii
  2. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. Google promite să îmbunătățească Play Store prin eliminarea aplicațiilor de slabă calitate
  5. Google confirmă lansarea noului Pixel 9 Pro Fold. Cu ce specificații vine și ce smartphone-uri vor mai fi lansate simultan
  6. iPhone 16 ar fi apărut deja pe internet: Schimbări interesante și noi caracteristici dezvăluite într-un nou videoclip VIDEO
  7. Cum vor Apple și Meta să pedepsească Uniunea Europeana pentru regulile impuse
  8. Dispozitivul pe care Google va oferi conectivitate prin satelit
  9. Producția de porumb, în cădere liberă după o secetă devastatoare. ”Am despădurit masiv România, iar astăzi culegem ce am semănat ieri”
  10. Noi taxe după alegeri: PSD ar vrea impozitare progresivă pe salarii. Expert: O astfel de măsură, ”fără un sistem de deduceri funcțional, distruge țara”