Oltchim: O privatizare controversata (Opinii)

Luni, 01 Octombrie 2012, ora 10:13
3558 citiri
Oltchim: O privatizare controversata (Opinii)

Una dintre marile vulnerabilitati ale guvernarilor care s-au succedat in Romania ultimilor ani ramane increderea totala in consultantii financiari straini.

Autoritatea si profesionalismul unor astfel de companii de consultanta, necontestate de nimeni, ii determina pe guvernanti de a lua de bun tot ce li se transmite.

Dezastrul de la Olchim demonstreaza inca o data cat de paguboase sunt astfel de abordari, pentru statul roman.

PricewaterhouseCoopers a fost desemnat drept consultant al procesului de privatizare a Oltchim inainte de instalarea Guvernului USL, ceea ce ar fi trebuit in mod automat sa-l determine pe Victor Ponta sa fie extrem de circumspect in privinta recomandarilor consultantilor straini, macar datorita unui instinct firesc de autoconservare.

Guvernul Ponta ar fi trebuit sa ia in calcul lista impresionanta de clienti importanti ai PWC care au sfarsit intr-un mod tragic: American International Group, TYCO, Kanebo, Global Trust Bank etc. Consolare pentru Guvernul Victor Ponta ar putea fi faptul ca asemenea probleme se intampla si la case mai mari. Conform opiniei analistilor americani, republicanul Mitt Romney asistat tot de consultantii de la PWC, referitor la taxele si impozitele neplatite in ultimii ani, va avea probleme serioase in campania electorala din cauza unor posibile si presupuse inadvertente in declaratiile fiscale.

In procesul de privatizare a Oltchim au fost comise erori grave, care au permis lui Dan Diaconescu sa castige licitatia generand astfel o multitudine de probleme pentru Oltchim si pentru guvernul USL.

Cateva conditii necesare si suficiente pentru privatizarea Olchim

- Neincluderea unor impuneri stricte referitore la experienta in domeniul petrochimic a companiilor care doreau sa se inscrie la licitatie. Aceasta ar fi determinat blocarea accesului lui Dan Diaconescu si al altor personaje dubioase la procesul de privatizare.

- Impunerea unui prag al cifrei de afaceri pentru companiile care doreau sa cumpere Oltchim. Motivatia: Oltchim are nevoie de investitii uriase pentru a reveni la o functionare normala si profitabila dupa douazeci de ani de jaf sistematic.

- Cerinte vagi fata de garantiile financiare depuse de participanti. O scrisoare de garantie bancara pentru 100 de milioane de euro nu reprezinta vreo problema pentru un investitor serios si ar fi blocat accesul "ciudatilor" la procesul de privatizare.

Erori intentionate si/sau executarea gresita a unor ordine venite de sus?!...

Situatia celor trei participanti la licitatie care au depus oferte pentru trei active diferite, a fost: Dan Diaconescu a depus o oferta pentru cumpararea actiunilor, PCC a depus o oferta pentru actiuni si ambele creante, iar Chimcomplex a depus o oferta pentru actiuni si una dintre cele doua creante.

Intrebari pertinente...

Cum au putut fi comparate cele trei oferte, daca obiectele acestora au fost diferite?

Cum s-a putut ajunge la o situatie in care asemenea oferte sa fie acceptate?

De ce seful OPSPI, care ar fi trebuit sa nu permita asemenea derapaje, inca mai este in functie?

Neclaritati si incertitudini...

Acestea sunt legate de creantele Oltchim fata de AVAS si Electrica, de faptul ca Dan Diaconescu beneficiaza de un sprijin vizibil al unor structuri mai putin vizibile, precum si de o posibila implicare americana in achizitia combinatului petrochimic.

Americanii ies din discutie deoarece daca se dorea acest lucru, solutia ar fi fost simpla: Dow Chemical sau ExxonMobil Chemical, care ar fi castigat fara nicio problema. Faptul ca reprezentantii ambasadei SUA discuta cu Dan Diaconescu pentru a lua pulsul "situatiei politice si sociale din Romania" arata ca jocul privatizarii Olchim este mult mai complex.

In loc de concluzii...

Judecand dupa modul in care evolueaza situatia, in batalia pentru Oltchim sunt implicate trei forte distincte. Actionarul minoritar al Otlchim, compania germana PCC, ar fi dorit sa obtina controlul combinatului, deoarece detine o serie de unitati de productie petrochimice din Europa de Est, posibil dupa preluarea sa, ar fi urmat inchiderea lui.

Compania PCC a fost acuzata in repetate randuri de obstructionarea tentativelor de reorganizare sau revitalizare a combinatului, ceea ce induce anumite dubii asupra intentiilor acestui actionar minoritar. Prin "manevra Diaconescu" compania PCC a fost astfel scoasa din joc.

Cu certitudine situatia il avantajeaza pe Dan Diaconescu, transformandu-l dintr-un personaj mediatic controversat, intr-un personaj politic cu un mare potential electoral. Daca mogulul poporului va ajunge sa fie finantat din occident in vederea preluarii Oltchim, capitalul electoral al Partidului Poporului va atinge cote maxime.

In aceste conditii este foarte clar ca banii se vor da de fapt pentru a finanta un proiect politic si nu pentru a investi in Oltchim, Romania fiind ca de obicei camp de testare excesiva a unor scenarii posibile.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#privatizare Oltchim Dan Diaconescu, #Dan Diaconescu bani Oltchim , #privatizare
Comentarii
Poza Caliman Eugen
Caliman Eugen
rank 4
Poza NEUTRONU
NEUTRONU
rank 5
pentru a elimina ori ce controversa dati...