Trei investitori sunt interesati sa achizitioneze cele noua pachete de active de la combinatul Oltchim, scoase la vanzare de autoritati, a declarat, miercuri, avocatul Gheorghe Piperea, unul din administratorii judiciari ai companiei.
Negocierile cu potentialii investitori au fost, insa, suspendate si vor fi reluate abia dupa verdictul Comisiei Europene in ceea ce priveste investigatia demarata in cazul Oltchim, raspuns care ar putea veni in intervalul 20-25 septembrie.
"Nu putem dezvalui la acest moment care este numele acestor investitori. Le vom face publice la momentul potrivit. Eu sper ca pana la sfarsitul anului sa avem contractele deja semnate", a spus Piperea.
"E momentul sa fie vandut, pentru ca am pus pe picioare combinatul, functioneaza, are profit, are EBITDA (profitul inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare - n.red.) de aproape 5 milioane de euro, deci e pregatit de vanzare", a mentionat Piperea.
"Aceasta metoda de vanzare a fost solicitata de partea de investitii. Cele noua pachete de active sunt ansambluri functionale care vor fi teoretic organizate ca centre de afaceri. Este o cerinta de la Uniunea Europeana. Este o solutie cu care au fost de acord si investitorii. Teoretic, pot fi 2, 7 sau 9 cumparatori", a precizat Piperea.
Planul de reorganizare al Oltchim prevede vanzarea combinatului pentru cel putin 307 milioane de euro.
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea a realizat un profit net de 18,5 milioane de lei (4,1 milioane de euro) in primul semestru al acestui an si vanzari de 378,1 milioane de lei (84 milioane de euro), in crestere cu 4% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
La 30 iunie 2016, Oltchim SA inregistra datorii totale in valoare de 1,35 miliarde lei. Combinatul are in prezent circa 2.000 de salariati.
Oltchim este singurul producator din Romania de clor si polieter polioli. Societatea exporta aproximativ 70% din productie.
Compania a intrat in insolventa, in ianuarie 2013, dupa privatizarea esuata cu Dan Diaconescu din 2012.
Statul, care detine 54,8% din actiunile companiei, a mai incercat privatizarea Oltchim, dar fara success. La ultimul termen, din decembrie 2014, niciun investitor nu si-a exprimat interesul sa preia compania.
Ce interesant !
Nu se cunosc viitori investitori !