Ponta: Angajatii Oltchim primesc in octombrie salariile restante

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 14:57
1182 citiri
Ponta: Angajatii Oltchim primesc in octombrie salariile restante
Foto: Arhiva

Angajatii Oltchim (OLT) ar urma sa incaseze in luna octombrie salariile restante, iar in noiembrie vor fi repornite, in mod treptat, anumite sectii, a declarat premierul Victor Ponta.

"Din discutiile pe care le-au avut colegii mei - iar planul de restructurare este intr-o faza avansata la acest moment - eu cred ca in cursul acestei luni pot fi platite salariile restante si in cursul lunii noiembrie, in mod treptat, pot fi pornite sectii. Sa porneasca totul odata este imposibil", a spus Ponta.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat luni ca spera ca Oltchim sa-si reia activitatea in cel mult 30 de zile si ca salariile restante ale angajatilor combinatului vor fi platite partial pe masura ce compania va recupera sume de la debitori.

Activitatea Oltchim este oprita de la sfarsitul lunii august, iar salariile angajatilor nu au fost achitate integral.

Intrebat daca intrarea in insolventa ar putea fi o solutie pentru Oltchim, Chitoiu a raspuns afirmativ, dar a afirmat ca Ministerul Economiei este in primul rand interesat ca Oltchim sa isi reia productia.

"Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim au infiintat un Comitet pentru Stabilizarea Financiara a combinatului.

Comitetul isi propune sa gaseasca solutii pentru plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor care sa preia combinatul chimic.

Premierul Victor Ponta a declarat vineri ca Guvernul a transmis Comisiei Europene avizul pentru a acorda Oltchim un imprumut mai mic de 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile, dar nu va primi acordul daca nu va explica foarte bine cazul.

El a explicat sa un imprumut mai mare de 10 milioane euro ar fi impus un termen de asteptare a raspunsului din partea CE de sase luni.

#salarii Oltchim, #privatizare Oltchim , #privatizare