Prefectul de Arges, Cristian Soare, spune ca exista doua variante de salvare a rafinariei si petrochimiei de la Pitesti, una fiind "privatizarea la pachet" a Oltchim si Arpechim, cu un "investitor strategic", iar cea de-a doua ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu, independent de Arpechim.
Potrivit prefectului Cristian Soare, solutiile au fost analizate luni, la o intalnire a reprezentantilor administratiei si sindicatului de la Divizia petrochimica Bradu cu parlamentarii de Arges si autoritatile judetene.
"Una dintre solutiile identificate ar fi privatizarea la pachet a Oltchim cu rafinaria Arpechim, prin gasirea unui investitor strategic. (...) O alta varianta ar fi repornirea Diviziei petrochimice Bradu fara repornirea rafinariei Arpechim. Poate fi o solutie ca Divizia petrochimica Bradu sa reporneasca fara sa se tina cont de repornirea rafinariei si sa poata fi dusa pe profit. Pentru punerea in practica a celei de-a doua variante ar fi necesara o finantare de 10 milioane de euro pentru repornirea instalatiilor si de 50 de milioane de euro pentru inceperea productiei", a spus prefectul.
El a precizat ca aceste solutii urmeaza sa fie discutate si cu reprezentantii Ministerului Economiei.
"Am trimis deja o adresa catre ministrul Varujan Vosganian, pentru ca o echipa formata din specialisti in petrochimie, reprezentanti ai administratiei judetene, parlamentari, sa fie primita pentru o discutie privind viitorul Arpechim. Domnul ministru Vosganian trebuie sa aleaga dintre variantele pe care sunt convins ca le cunoaste, pentru a putea sa o gaseasca pe cea mai buna dintre ele", a declarat prefectul Cristian Soare.
Directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, a afirmat joi, intr-o conferinta de presa, ca rafinaria Arpechim va fi demolata daca nu va putea fi vanduta.
Ulterior, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat ca OMV Petrom nu va demola Arpechim Pitesti, ci va sta "la dispozitia" Guvernului in masura in care statul va gasi o solutie de integrare a rafinariei cu combinatul chimic Oltchim.
Vosganian a adaugat ca Mariana Gheorghe i-a spus ca sustine eforturile statului privind restructurarea industriala.
"Abia dupa ce gasim o solutie antreprenoriala, economica pentru Oltchim (...) ne incumetam sa pornim discutiile si cu OMV Petrom pentru Arpechim", a mai spus Vosganian.
Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, aflat in insolventa.
Divizia Petrochimica Bradu apartine societatii Oltchim de peste trei ani, fiind preluata de la OMV Petrom. Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firma a avocatului Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring, parte a retelei grupului international BDO.
Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa, cererea de declansare a acestei proceduri fiind aprobata in 30 ianuarie de Tribunalul Valcea.
sau este doar un joc de glezne pt... Vezi tot