Privatizarea Oltchim Negocierea, in pericol. Vezi de ce

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 20:03
8604 citiri
Privatizarea Oltchim Negocierea, in pericol. Vezi de ce

Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, mai are timp pana luni sa vina cu banii promisi pentru actiunile Oltchim, mai exact 45 de milioane de euro, in timp ce salariatii combinatului si-au continuat greva si joi.

Presedintele PP-DD a transmis, prin avocatul sau, Daniel Fenechiu, ca este foarte suparat pe faptul ca un document confidential, in care se face legatura cu o firma off-shore din Olanda, care sustine ca are banii pentru Oltchim, a aparut in presa.

In cazul in care Diaconescu nu vine cu banii, exista posibilitatea unui ajutor de la stat. Acesta ar putea ajunge la combinat de abia in luna noiembrie, deoarece este nevoie de acordul Comisiei Europene. Decizia privind acordarea ajutorului de salvagardare a fost luata in timpul discutiilor de miercuri dintre Ministerul Economiei si reprezentantii angajatilor.

Negocierile dintre reprezentantii lui Dan Diaconescu si cei ai Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) au reinceput la ora 11.00.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE text negocierile pentru Oltchim:

- Un document confidential, trimis Eximbank si Ministerului Economiei, a ajuns in presa, ceea ce este un element foarte grav, a declarat Daniel Fenecheiu. "Aceasta dezvaluire de informatii confidentiale denota cat se poate de clar faptul ca se doreste politizarea acestor negocieri si transformarea intregii activitati a lui Dan Diaconescu in derizoriu", a spus el.

Documentul la care se refera este cel in care se face legatura cu firma din Olanda.

"Nu ne retragem din negocieri", a adaugat el. "In momentul in care Dan Diaconescu isi va dori - si cu siguranta va dori - sa faca precizari, le va face".

"Este un document confidential, care nu trebuia sa ajunga in presa".

- Potrivit Romania TV, Sorin Ovidiu Vintu i-ar putea da banii lui Dan Diaconescu, astfel incat acesta sa poata plati suma promisa pentru actiunile Oltchim. Vintu a cumparat 20 la suta din OTV.

- Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a declarat, joi, ca privatizarea Oltchim trebuie finalizata, dupa cum a cerut FMI, deoarece "un esec e un esec, nu da bine".

- Stefan Vuza a prezentat o oferta noua pentru achizitia creantei Electrica, potrivit avocatului Daniel Fenechiu. Oferta s-a facut prin intermediul Chimcomplex.

Stefan Vuza a facut o noua oferta pentru creanta Electrica (Video)

- Comisia de analiza i-a cerut patronului OTV sa demonstreze ca are banii pe care i-a oferit pentru Oltchim. Acesta, insa, nu a adus inca acte care sa dovedeasca acest lucru.

- Avocatul Daniel Fenechiu este acasa la Dan Diaconescu, pentru a-l informa cu privire la negocierile pentru contractul de vanzare - cumparare.

"Pe mine m-a informat ca nu mai pleaca astazi", a precizat el. "Banii nu sunt problema mea", a adaugat el.

- Urmeaza o pauza tehnica in negocieri. Este posibil sa vina si Dan Diaconescu, potrivit lui Fenechiu.

Daniel Fenechiu:

"Daca se vinde creanta, vom avea un alt creditor, cel mai probabil domnul Vuza.

Nu stiu daca domnul Vuza a ofertat mai mult, daca Electrica a mai lasat din pret. Vom incepe negocieri si cu domnul Vuza. Cu toti creditorii trebuie sa stam de vorba.

Asteptam sa ni se dea raspunsul pe acea chestiune pe un an de zile, prin care firmele care tin de stat sa nu ceara insolventa, sa nu stopeze furnizarea de utilitati.

Domnul Diaconescu a spus ca are resursele financiare ca sa achite".

Omul de afaceri Stefan Vuza a licitat pentru actiunile Oltchim prin doua companii, Chimcomplex si AISA, insa a pierdut in fata patronului OTV. De asemenea, prin Chimcomplex, a licitat pentru creantele Electrica, dar nu le-a adjudecat, deoarece oferta sa a fost prea mica.

- O firma inregistrata in Olanda, Gliding Ltd Amsterdam, spune ca Diaconescu dispune de suma de 46 de milioane de euro, necesara pentru plata Oltchim, potrivit Romania TV.

Banii s-ar afla intr-un cont al HSBC Olanda, potrivit unei adrese trimisa de firma catre Ministerul Economiei. HSBC nu a confirmat si nici nu a informat existenta banilor.

- Presedintele UNPIR, Arin Stanescu, a declarat, joi, ca un investitor serios nu vine sa cumpere "o mata in sac", respectiv un combinat de talia Oltchim fara sa ii faca un "due diligence" asupra situatiei economice, financiare si juridice, relateaza Newsin.

"Un investitor serios nu vine sa cumpere o mata in sac. Ce vreau sa spun? Poti sa cumperi un combinat fara sa faci un due diligence serios asupra situatiei economice, financiare si juridice a combinatului respectiv? Poti sa crezi pe cineva pe cuvant cand trebuie sa investesti cateva milioane? Daca esti actionar la acel combinat nu mai trebuie sa faci niciun due dilligence, dar daca esti un invetitor strain cum sa iei combinatul fara due dilligence?", a spus presedintele Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa din Romania (UNPIR), Arin Stanescu.

- Daniel Fenechiu, avocat Dan Diaconescu:

"Din momentul semnarii contractului, timp de un an de zile vrem sa nu avem probleme cu firmele de stat detinute de Ministerul Economiei. Domnul Dan Diaconescu este acasa la dansul. Nu m-a informat daca vine astazi. In cursul zilei de astazi cu siguranta nu pleaca nicaieri.

Privatizarea Oltchim: Dan Diaconescu nu participa la negocieri, spune avocatul

Una din solicitari a fost ca nu dorim sa semnam contractul, sa platim si urmatoarea zi sa primim o cerere de insolventa de la Electrica sau AVAS.

Autoritatile s-au angajat sa analizeze propunerea noastra, pe care nu au respins-o. Domnul Vulpescu le strange, se duce si ia aprobarile de mai sus. Nu stiu cine-i seful lui, eu cred ca domnul Chitoiu. Daca domnul Chitoiu se duce la premier, nu stiu.

Domnul Diaconescu este mereu nemultumit, intotdeauna are ceva de criticat si ne trimite inapoi sa obtinem lucru respectiv".

- Avocatul lui Dan Diaconescu, Liviu Neagu, a declarat ca este convins ca acesta va semna contractul de vanzare - cumparare si ca va transfera banii.

- Mihai Diculoiu, liderul sindical de la Oltchim, la intrarea in Ministerul Economiei:

"Piata externa a Oltchimului este deschisa. Am putea sa livram oricand productia PVC, se exporta aproape in totalitate.

Noi am solicitat prevederi de natura sociala si de natura economica: dorim sa se reinceapa activitatea, sa se aloce banii si sa se plateasca salariile.

Conducerea a gresit cand a anuntat ca s-au blocat conturile, ca nu mai sunt bani pentru salarii si ca exista pericolul pierderii locurilor de munca."

- Corneliu Cernev le-a explicat angajatiilor deciziile luate in cadrul discutiilor de miercuri. Astfel, daca Dan Diaconescu nu efectueaza plata si nu semneaza contractul pentru actiunile combinatului, statul va acorda un ajutor de salvgardare, in valoare de 40 de milioane de euro.

- Sute de angajati ai Oltchim protesteaza pe platforma industriala de la Ramnicu Valcea.

Angajatii de la Oltchim continua protestele

- Negocierile pentru Oltchim sunt reluate la ora 11.00, la Ministerul Economiei.

Va fi Dan Diaconescu salvatorul Oltchim

Presedintele PP-DD a castigat, vineri, licitatia pentru pachetul de 54,8 la suta din actiunile Oltchim, detinut de stat, prin Ministerul Economiei, promitand o suma de 203,1 milioane de lei.

Contractul de vanzare-cumparare ar fi trebuit semnat luni, moment in care ar fi trebuit efectuata si plata. Insa Dan Diaconescu a refuzat, sustinand ca lipsesc mai multe anexe si informatii din contract.

Imediat dupa aceea, el a plecat spre Munchen. La intoarcere, a declarat ca a fost nu doar in Germania, dar si in Franta, Spania, Monaco si Austria, pentru a vorbi cu potentiali investitori. In schimb, potrivit unor surse, acesta s-ar fi relaxat in Nisa, intr-un hotel de cinci stele.

Dan Diaconescu are termen limita pana luni sa efectueze plata si sa semneze contractul. Premierul Victor Ponta a declarat ca acesta, de fapt, nu are bani si l-a amenintat ca va raspunde penal. De altfel, prim-ministrul a sesizat si Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu Oltchim.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...