Patru oferte au fost depuse, joi, in vederea achizitiei unui pachet de 54,8 la suta din combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea. Acestea sunt, potrivit sefului OPSPI, Remus Vulpescu: grupul german PCC, deja actionar minoritar al combinatului, AISA Invest SA, Chimcomplex (ambele fiind detinute de Stefan Vuza) si Dan Diaconescu, presedintele PP-DD.
Termenul limita pentru depunerea ofertelor a fost joi, ora 12.00, ofertele urmand a fi deschise la ora 12.30.
Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, a intarziat, oferta fiind inregistrata la 12.10, insa s-a hotarat sa fie luata in considerare, prin urmare va participa la licitatie. De altfel, el sustine ca este sprijinit de "cel mai mare producator petro-chimic din lume".
Licitatia in sine va avea loc vineri, la sediul Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), de la ora 12.00, in prezenta presei.
In afara de Dan Diaconescu, toti investitorii au depus oferte si pentru cumpararea creantelor catre Electrica si AVAS, evaluate la 410 milioane de euro.
Ziare.com v-a prezentat in format LIVE text procesul de privatizare si cele mai importante declaratii:
- "Daca nu va avea un castigator, eu sunt convins ca se poate negocia cu FMI sa se reia privatizarea, dar cu alta metoda", a spus Roibu.
- Constantin Roibu neaga ca ar fi castigat 500.000 de euro din salariile de la Oltchim. "Eu cred ca este eronat. O sa-mi iau declaratia de avere, sa vad. Chiar daca ar fi 500.000 de euro, inseamna 100.000 de euro pe an. Nu am furat niciun ban, nu am luat niciun ban ilegal", a spus Roibu.
- Dan Diaconescu a declarat ca, daca iese el din competitie, ramane doar firma PCC, care ar putea sa dea si doar un euro pe Oltchim. "Oferta pe care noi am depus-o este mult mai mare decat a celorlalti competitori", a spus Diaconescu. El a adaugat ca investitorul care il sustine este unul "pe care si l-a dorit Ponta", o firma care ar fi oferit statului roman "multi bani, multe locuri de munca si multe investitii". Diaconescu sustine ca are dovezi.
Dan Diaconescu: Daca nu castig Oltchim, voi participa si la privatizarea Tarom si CFR Marfa
- Adriean Videanu a mai spus ca Fondul Monetar International nu pune niciodata presiune pentru privatizari. "Trebuie sa terminam cu privatizarile cantitative. Au negociat prost guvernantii, v-o spun din proprie experienta. Daca nu ai nici un fel de solutie, e normal sa dea termene. Asta se intampla cand nu stii sa negociezi", a spus fostul ministru.
"Eu am demarat acest proces de modernizare la Oltchim. A trebuit sa asteptam aprobarea Comisiei Europene. Nu trebuie judecat partinic. Vorbim de mii de oameni, dar si de economia nationala. Este stupefiant cand ai aprobarea Comisiei Europene sa nu faci conversiei datoriilor la AVAS. Actionarii minoritari fac legea la Oltchim", a adaugat fostul ministru al Economiei.
- Videanu a declarat ca, vineri, va avea o conferinta de presa, in care va detalia cum a ajuns Oltchim sa ajunga la datorii de 700 de milioane de euro. "Solutia este urmatoarea: conversia datoriei Oltchim la AVAS in actiuni, statul roman sa detina 90 la suta", a spus fostul ministru.
- "Eu nu am avut nici un fel de intalnire in trei cu domnul Boureanu. M-am vazut cu domnul Roibu 5 - 7 minute, cand dansul pleca din Bucuresti, in ideea de a-mi da o informatie. In timpul mandatului meu de ministru, guvernul Boc a gasit singura solutie de a face din Oltchim unul din cele mai mari ansambluri din Europa de Est. Lucrul acesta nu s-a concretizat si s-a transformat in cea mai caraghioasa privatizare", a declarat fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu.
"Memorandumul avea in vedere sustinerea cu garantii de stat a Oltchimului, pentru investitiile necesare ulterioare, avand in vedere ca disparitia sa va fi daunatoare pentru toata economia Romaniei", a precizat el, la Romania TV.
- Cristian Boureanu a declarat, la Romania TV, ca discutiile cu Roibu nu au avut legatura cu privatizarea Oltchim. "Nu am nicio treaba cu privatizarea Oltchim. Au fost doua subiecte: de saptamani intregi sunt atacuri la adresa mea legate de Oltchim, care nu vor altceva decat sa ascunda incapacitatea Oltchim in legatura de Oltchim. Poate am avut niste produse cumparate de la Oltchim. Am avut o activitate de client", a spus el, precizand ca produsele au fost achizitionate de o firma administrata de fratele sau.
- Victor Ponta a declarat ca nu exclude posibilitatea ca privatizarea sa fie finalizata vineri. "Nu exclud nici varianta sa nu fie finalizata procedura. Ne pregatim pentru ambele variante. In functie de rezultatul de maine putem, dupa aceea, sa stim daca trecem la procedura de preluare practic de catre noul actionar sau daca trecem la o alta procedura de administrare speciala", a subliniat Ponta.
- Potrivit lui Roibu, cu Boureanu a discutat despre niste datorii pe care acesta le are catre Oltchim si pe care trebuie sa le plateasca. De asemenea, cu Videanu ar fi vorbit despre un memorandum, despre care acesta nu isi mai aducea aminte. Intalnirea a avut loc miercuri. "Am avut intalniri, dar nu am discutat despre privatizarea Oltchimului si nu au fost intalniri secrete. Atata timp cat te intalnesti intr-o cafenea, in timpul zilei, in mijlocul Bucurestiului, nu poate fi secreta", a spus Roibu. Datoria lui Boureanu s-ar ridica la 260.000 de euro.
- Fostul director al Oltchim, Constantin Roibu, a confirmat, la Romania TV, ca a avut o intalnire cu vicepresedintele PDL, Cristian Boureanu si cu Adriean Videanu, asa cum a spus Victor Ponta. In schimb, el sustine ca nu au discutat despre privatizarea Oltchim.
- Premierul Romaniei, Victor Ponta, a declarat ca privatizarea Oltchim este una de tip "romanesc" si ca se mira ca nu a venit PDL sa cumpere combinatul. "Inteleg ca domnul Roibu (Constantin Roibu, fostul director Oltchim - n.red.) este bun prieten cu domnul Videanu si domnul Boureanu, incat au si discutat. Asa ca poate sa vina PDL sa cumpere Oltchim, ca PDL are bani, spre deosebire de Dan Diaconescu", a spus Ponta.
De asemenea, prim-ministrul a declarat ca nu conteaza cine "isi face campanie pe spinarea oamenilor" de la Oltchim, deoarece acestia raman tot responsabilitatea guvernului.
- Ministrul pentru Dialog social, Liviu Pop, a declarat ca sunt doua posibilitati pentru obtinerea a 20 de milioane de euro, capital de lucru la Oltchim: ca bancile care au creditat pana acum combinatul sau alte banci sa mai ofere inca 20 de milioane de euro credit sau ca anumiti clienti ai Oltchimului sa asigure acest capital de lucru. La finalizarea procesului de privatizare sa primeasca produse la schimb, a precizat Pop, la The Money Channel.
In privinta ajutoarelor sociale pentru angajati, el a declarat ca vor fi oferiti dupa ancheta sociala, care a inceput joi si se va finaliza in doua saptamani.
"Pe langa acesti bani, angajatii vor primi 30 la suta din salariile pe luna iulie. 70 la suta au primit, 30% urmeaza pana pe 25 septembrie. Ajutorul este pentru lunile august - septembrie", a spus Liviu Pop.
- Dan Diaconescu a anuntat ca si-a retras oferta de cumparare a creantelor catre AVAS si Electrica. Potrivit spuselor sale, acestea sunt detinute de alte entitati.
- "Oricine cumpara Oltchim intra in posesia lui cel mai devreme in luna februarie 2013", a spus Diaconescu.
- "Daca vom fi descalificati, inseamna ca toate privatizarile de pana acum au fost niste jafuri. Ne vom rezerva dreptul de a participa la licitatia pentru Tarom, pentru Hidroelectrica", a spus Diaconescu.
- Presedintele PP-DD sustine ca un profesor de specialitate din Germania i-a spus ca Oltchim produce si apa grea, pentru centrala nucleara de la Cernavoda si, daca ar reusi sa reia aceasta productie, Oltchim ar fi deja pe profit.
- "Domnul Ponta a spus asa: intre DD si Gazprom, el vrea sa dea la Gazprom. Investitorul este cel mai mare producator de petro-chimice de pe planeta", a spus Diaconescu, fara a preciza numele investitorului.
- "Cred ca, si daca vom pierde maine, statul roman va avea de castigat de pe urma prezentei noastre. Cred ca va castiga 10 - 14 ori mai mult de pe urma privatizarii Oltchim. Vi se pare normal ca un combinat care este cotat pe bursa la 60 de milioane de euro sa fie vandut cu 4 milioane de euro?", a spus Diaconescu, la iesirea din camera in care s-au deschis documentele pentru licitatie.
- "L-am intrebat pe domnul Vuza daca vine alaturi de mine la privatizarea Tarom. Mi-a spus ca este la capatul puterilor", a completat Diaconescu.
- Investitorii spun ca documentele din anexa pot fi prezentate doar lui Victor Ponta, ca dovada a bunelor intentii, spune Diaconescu.
- "Este investitorul visat de domnul Ponta", a spus Diaconescu.
- Dan Diaconescu a acuzat guvernele conduse de Emil Boc si Victor Ponta ca au refuzat oferta investitorului care il sustine, in trecut, desi acestea erau "uriase". "Ne-au spus ca incearca sa cumpere Oltchim de sapte ani de zile si nu reusesc. Oferta lor era uriasa la vremea aia, de 8 miliarde de euro", a completat presedintele PP-DD.
- "E adevarat ca domnul Vulpescu si-a schimbat comportamentul cand am prezentant o scrisoare de intentie a unuia dintre investitorii nostri", a spus Diaconescu. "Am cheltuit peste 200.000 de euro cu aceasta participatie si simt ca este in zadar. Daca nu accepta oferta noastra, o sa prezentam romanilor oferta noastra si cand o sa vada ca era uriasa in comparatie cu a celorlalti, nu stiu ce se va intampla. Va fi o noua revolutie, revolutia Oltchim", a mai spus el.
- Dan Diaconescu il acuza pe Remus Vulpescu de faptul ca a tras de timp cand a venit sa depuna oferta. "La 11.35 mi-a dat cafea, la 11.45 mi-a adus apa minerala", a declarat Diaconescu, la Romania TV, adaugand ca, dupa aceea, Vulpescu a invitat presa in secretariatul sau, desi nu mai facuse acest lucru pana in aceasta zi.
- Dan Diaconescu a tras biletul cu numarul 1 in cadrul tragerii la sorti a ordinii pentru licitatia de vineri.
- Oferta de pusa de presedintele PP-DD a fost acceptata, chiar daca a fost depusa la 12.10.
- Ofertantii care se vor califica pentru licitatie vor fi anuntati pana vineri, 21 septembrie, in ora 11.00, a anuntat Remus Vulpescu.
- Potrivit Digi24, Dan Diaconescu ar fi depus o oferta in valoare de 45 de milioane de euro. Reprezentantii presedintelui PP-DD sustin, totusi, ca nu va fi acceptata.
- Remus Vulpescu a deschis toate documentele de participare. A fost verificata formal legalitatea lor.
- Dan Diaconescu a oferit de zece ori pretul actiunilor Oltchim, relateaza Digi24.
- Presedintele PP-DD a cerut ca oferta sa fie deschisa joi, nu vineri, cum ar fi procedura normala.
- Gigantul rus Gazprom nu a depus separat nicio oferta, asa cum se vehicula. Presedintele PP-DD sustine, insa, ca are sprijinul "celei mai mari companii" din domeniu.
- Ofertele depuse sunt pentru cumpararea creantelor Electrica, a creantelor AVAS si a actiunilor Oltchim.
Conferinta de presa Remus Vulpescu
- Remus Vulpescu a inceput sa deschida plicurile continand documentele investitorilor pentru licitatia Oltchim.
- Decizia asupra acestui aspect - daca oferta a fost sau nu depusa in termen - nu o ia presedintele OPSPI.
- La ora 12.10 minute, oferta domnului Dan Diaconescu. A fost o mica discutie: cand a fost gata plicul sau cand ne-a fost predat noua. Voi sugera ca toate ofertele sa fie luate in considerare.
- Aproape simultan cu oferta pe care am prezentat-o, la ora 11.56, am primit oferta de la SC Chimcomplex SA.
- Dupa primirea acestei oferte am mai primit la OPSPI o oferta a societatii comerciale AISA Invest SA, conform fisei care atesta identitatea deponentului, ziua si ora depunerii.
- PCC a mai depus un plic, la 11.23: Clarificari la oferta de cumparare.
- Cea mai veche oferta: cea depusa de actionarul minoritar PCC. A fost depusa pe 17 septembrie 2012, la orele 11.43, cand reprezentantii companiei au depus un plic sigilat, continand, dupa cum spune inscriptia de pe el - si noi nu am verificat, urmeaza sa facem - documentatia si oferta de cumparare.
Scandal la depunerea ofertei din partea lui Dan Diaconescu
- Mizam pe implicarea unor investitori puternici financiar, pe implicarea unor investitori care sa inteleaga in ansamblu problemele economice si sociale de la Oltchim, sa gaseasca solutii si sa aiba forta sa implementeze acele solutii.
- Oferta grupului german PCC ar fi ramas neschimbata, potrivit reprezentantilor acestuia, citati de Bursa.
- Actiunile combinatului Oltchim (OLT) au fost suspendate de la tranzactionare pe Bursa de Valori Bucuresti, pana la finalizarea procesului de privatizare.
- De asemenea, presedintele PP-DD spune ca guvernul a refuzat, in urma cu patru saptamani, o oferta de 2 miliarde de euro.
- Dan Diaconescu acuza guvernul ca vrea sa vanda Oltchim la fiare vechi. "Jos labele de pe Oltchim!", a spus el, la sediul OPSPI.
- Presedintele PP-DD sustine ca oferta sa a fost depusa la 11.57, nu la 12.04.
- Dan Diaconescu sustine ca oferta sa include "cea mai mare companie petro-chimica din lume".
Privatizare Oltchim Dan Diaconescu face scandal si lanseaza acuzatii
- Dan Diaconescu a intarziat cu 4 minute, iar oferta lui nu este acceptata. Un scandal a izbucnit intre presedintele PP-DD si seful OPSPI, Remus Vulpescu.
- Presedintele PP-DD l-a acuzat pe Remus Vulpescu de faptul ca i-ar fi deschis prima oferta si l-ar fi informat pe prim-ministrul Victor Ponta. De asemenea, avocatul sau, Daniel Fenechiu, a declarat ca, dupa privatizare, il va da in judecata pe Victor Ponta, pentru declaratiile sale.
De ce s-a amanat privatizarea
Initial, licitatia ar fi trebuit sa aiba loc pe 18 septembrie, insa, in urma depunerii unor cereri de amanare, atat de catre Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, cat si de catre compania Gazprom, din Rusia, Remus Vulpescu, seful OPSPI, a hotarat amanarea pana vineri.
Potrivit premierului Victor Ponta, Guvernul nu va accepta nici o oferta care ar conduce la disponibilizari si la destramarea combinatului chimic.
Joi, unul dintre investitorii care depusese oferta prima data, omul de afaceri Stefan Vuza, si-a retras oferta, sustinand ca va depune o noua oferta, joi, sub o alta formula, la care participa nu doar Chimcomplex, ci si grupul AISA, precum si grupul Interagro.
La randul sau, ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat ca Oltchim poate fi repornit intr-o perioada cuprinsa intre doua si patru saptamani si ca se asteapta ca un investitor strategic sa preia combinatul.
Miercuri, in sedinta de guvern, s-a hotarat ca angajatii Oltchim sa primeasca un ajutor de 1.400 de lei, in doua transe. Insa ajutorul va fi acordat doar angajatilor care au un salariu sub cel mediu brut pe economie, care este de aproximativ 2.100 de lei.
Combinatul chimic are datorii de 700 de milioane de euro. Pretul pe care statul spera sa-l obtine la licitatie este de 4,4 milioane de euro, potrivit lui Stefan Vuza.
Cat a castigat fostul director de la Oltchim, in timp ce combinatul se afunda in datorii
Omul de afaceri a sustinut, intr-o declaratie pentru Ziare.com, ca, in cazul in care va castiga, are capital de lucru si poate relua activitatea in termen de 30 de zile. De asemenea, potrivit spuselor sale, Oltchim nu are nevoie de Arpechim, etilena necesara urmand a fi obtinuta din etanol.
Pe de alta parte, fostul ministru al Privatizarii, Valentin Ionescu, este de parere ca procedura de privatizare este gresita. "Trebuia sa fie facuta majorare de capital, nu vanzarea pachetului existent. Trebuia facuta conversia creantei in actiuni, pana la data de 30 septembrie", a spus Ionescu, pentru Ziare.com.
La randul sau, Ponta a precizat ca, daca va exista un castigator in urma licitiatiei de vineri, nu se poate incheia un contract mai devreme de 2 - 3 luni.