Soarta Oltchim, inca o enigma: Ce discutii a avut Vosganian la Comisia Europeana

Miercuri, 20 Februarie 2013, ora 09:26
2703 citiri
Soarta Oltchim, inca o enigma: Ce discutii a avut Vosganian la Comisia Europeana
Foto: gov.ro

Autoritatile romane au primit un set suplimentar de intrebari din partea Directiei Generale Concurenta (DG Competition) din cadrul Comisiei Europene pentru a clarifica daca Oltchim a beneficiat sau nu de ajutor de stat, a declarat, marti, la Bruxelles, ministrul roman al Economiei, Varujan Vosganian.

Oficialul a avut o intalnire, in marja Consiliului Competitivitate, cu comisarul european pentru concurenta, Joaquin Almunia, cu care a abordat din nou subiectul Oltchim.

"Este importanta aceasta intalnire pentru ca, dupa doar cateva zile, avem un prim raspuns din partea DG Competition, avem un nou chestionar privind intrebari suplimentare, de clarificare privind chestionarul pe care noi l-am completat.

E vorba de cateva intrebari care doresc sa clarifice pozitia creditorilor proprietate de stat, in principal Electrica si AVAS, daca acest comportament nu a privilegiat Oltchim, avand in vedere ca actionarul este acelasi, statul, sau daca cei doi creditori care sunt dominanti nu au avantajat Oltchim prin comportamentul lor, ducand astfel, implicit, la o forma de ajutor de stat", a afirmat Vosganian, intr-o conferinta de presa.

"Noi deja am inceput de astazi sa pregatim raspunsuri la acest chestionar, speram ca, pana la inceputul saptamanii viitoare, sa fie gata. O sa-l rog pe colaboratorul meu, ministrul adjunct Adrian Ciocanea, sa vina, la inceputul saptamanii viitoare, sa prezinte acest document la nivelul sau", a adaugat ministrul Economiei.

El a precizat ca, inainte ca statul roman sa acorde Oltchim un ajutor de stat, CE va trebui sa se pronunte clar daca aceasta companie a mai beneficiat sau nu de un astfel de sprijin financiar.

"In dialogul pe care l-am avut saptamana trecuta cu vicepresedintele Joaquin Almunia, dansul, pe de o parte a acceptat argumentele mele privind necesitatea ajutorului de stat, cele privind importanta regionala a Oltchim si, de asemenea, caracterul de urgenta, insa mi-a prezentat un argument cu care noi suntem de acord si anume ca legea de fier a ajutorului de stat spune ca acesta se da o singura data, astfel incat acest 'first time last time' trebuie respectat, iar CE a cerut un termen pentru a evalua daca in cazul Oltchim este respectata aceasta conditie", a spus Varujan Vosganian.

Ministrul Economiei a opinat ca situatia in care se afla acum este cauzata si de faptului ca, in decurs de mai multi ani, la Oltchim au existat jumatati de masura, situatia economica a Oltchim s-a deteriorat permanent, iar la CE procedura de privatizare a starnit o anumita nedumerire.

"Noi am explicat ca pozitia noastra incepand cu declararea insolventei este foarte ferma. O sa trimitem pana la sfarsitul saptamanii la CE si programarea procedurii de insolventa pana in momentul in care vom declansa oferta de privatizare si speram sa fim convingatori, astfel incat daca in scurt timp Comisia decide ca nu a fost ajutor de stat, sa intre in procedura pe notificarea pe care deja am facut-o pentru suma de 20 de milioane euro, plus posibilitatea angajarii garantiei suverane a statului pentru inca 25 de milioane de euro", a mai declarat Vosganian.

Vosganian: Oltchim merita mai mult decat rating mass-media (Video)

Ministrul a tinut sa precizeze ca, in ciuda aparentelor, relatia sa cu sindicatele de la Oltchim se bazeaza pe sinceritate si colaborare.

"Relatia noastra este una transparenta, o relatie institutionalizata, si eu imi manifest speranta ca sindicatele vor fi un sustinator al procesului de privatizare. Ati vazut ca sindicatele nu au protestat nici atunci cand s-a declansat insolventa, noi suntem foarte atenti sa respectam drepturile lor incepand cu garantarea salariilor, si pana acum s-au platit salariile la timp de cand sunt eu ministru, si pana la salarii compensatorii daca se va pune problema restructurarile. Insa, in orice caz, si asta i-am spus si vicepresedintelui Almunia, noi in maximum sase luni trebuie sa dam o solutie pentru Oltchim", a mai spus Vosganian.

Intrebat daca are un plan B in caz ca executivul comunitar nu aproba ajutorul de stat, Varujan Vosganian a raspuns ca au solutii de rezerva care cuprind toate literele alfabetului.

#Vosganian discutii Comisia Europeana Oltchim, #Vosganian discutii Comisia Europeana, #Vosganian situatie Oltchim, #ajutor stat Oltchim , #privatizare