SRI si SIE fac rapoarte si verificari la Oltchim

Vineri, 28 Septembrie 2012, ora 12:45
3002 citiri
SRI si SIE fac rapoarte si verificari la Oltchim
Foto: Arhiva

Serviciul Roman de Informatii a intocmit 190 de rapoarte despre situatia de la Oltchim, pe care le-a trimis catre institutiile statului.

Declaratia a fost facuta, vineri, de seful Serviciului, George Maior, conform Realitatea Tv.

Seful SRI a precizat ca aceste rapoarte au fost intocmite de-a lungul vremii, astfel incat toate guvernele cunoasteau situatia de la Oltchim.

"Sunt rapoarte secrete si bineinteles ca nu am sa discut acest lucru, dar situatia referitoare la Oltchim a fost dintotdeauna cunoscuta", a precizat Maior.

"Este dificil sa faci public un raport fara sa-l desecretizezi, lucru care se desfasoara in anumite conditii, si nu cred ca e cazul de acest lucru, astfel incat misiunea unui serviciu secret este de a transmite informatii secrete, nu de a transmite informatii publice", a comentat seful SRI intentia premierului de a face publice mai multe rapoarte.

La randul sau, seful SIE, Teodor Melescanu, a precizat ca, la cerere, SIE ar putea verifica bonitatea companiilor externe care au licitat pentru Oltchim. Melescanu, a declarat ca serviciul a realizat informari pe Oltchim ca urmare o solicitarilor oficiale ale Guvernului, precizand ca in continuare exista investitori strategici interesati, sugerand ca ar urmari un pret mai mic printr-un intermediar.

Seful SIE a precizat ca a discutat cu premierul Ponta despre informatiile privind evolutia si perspectivele privatizarii Oltchim.

"Exista cativa investitori interesati, strategici. Dintr-un motiv sau altul nu au participat pentru moment la licitatie, dar eu cred ca exista un interes destul de mare pentru aceasta zona si sunt convins ca, daca lucrurile se fac cum trebuie, poate sa fie un succes aceasta privatizare", a spus Melescanu.

Acesta a mentionat ca Oltchim este o tema care poate afecta securitatea nationala si este "firesc ca decidentii politici sa incerce sa cunoasca cat mai multe lucruri pentru a putea adopta deciziile corecte", subliniind ca serviciul nu se ocupa de privatizari, ci de informatii.

Melescanu a fost intrebat daca celelalte companii mari care s-au retras au facut acest lucru pentru ca urma sa fie dusa in derizoriu licitatia privind Oltchim.

"Nimeni nu s-a retras - stiu la cine va ganditi - nu s-a retras dintr-un motiv sau altul decat legat de considerente de natura economica. Raman oamenii interesati. Sigur, daca se poate lua mai ieftin prin altcineva, de ce nu?", a replicat directorul SIE.

Privatizarea Oltchim A cincea zi de negocieri

Sute de angajati ai Oltchim au iesit, vineri dimineata, la protest, in timp ce a inceput a cincea zi de negocieri intre avocatii lui Dan Diaconescu, presedintele PP-DD, care a castigat licitatia de vanzare a actiunilor, si reprezentantii Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).

Joi, unul dintre avocatii patronului OTV, Daniel Fenechiu, a declarat ca negocierile ar putea fi in pericol, din cauza aparitiei in presa a unui document confidential, trimis de o firma off-shore din Olanda catre Ministerul Economiei si Eximbank, prin care se garanta ca Diaconescu ar avea 46 de milioane de euro, intr-un cont la banca HSBC. Informatia nu a fost confirmata sau infirmata de niciuna dintre parti.

Vineri este negociata si rescadentarea imprumturilor pe care Oltchim le are la mai multe banci, potrivit lui Radu Olaru, directorul general interimar al combinatului. Initial, se anuntase ca o banca ar fi blocat conturile Oltchim, insa Olaru a infirmat aceasta informatie.

Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Cum funcționează tehnologia QD-OLED de pe noile televizoare smart și cu ce beneficii vine
Anunțată recent, tehnologia ecranelor QDEL promite să revoluționeze industria televizoarelor, începând cu segmentul premium și extinzându-se treptat către gama de buget. În timp ce...
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
#privatizare Oltchim report SRI, #SRI informari Oltchim institutii, #Maior SRI privatizare Oltchim , #privatizare
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Daca tot aveau atitea informatii ne pot spune de ce firmele