Vosganian vrea sa discute cu vicepresedintele CE despre un ajutor pentru Oltchim

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 08:21
1850 citiri
Vosganian vrea sa discute cu vicepresedintele CE despre un ajutor pentru Oltchim

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a discutat cu membrii Consiliului Concurentei despre acordarea unui ajutor de stat pentru Oltchim in valoare de 20 mil. euro si intentioneaza sa vorbeasca cu vicepresedintele CE, Joaquin Almunia, pe aceasta tema.

" (...) Au avut loc discutii la Consiliul Concurentei, unde, in prezenta ministrului Varujan Vosganian, au fost trecute in revista procedurile si pasii de urmat pentru indeplinirea conditiilor cerute de catre Comisia Europeana in vederea acordarii unui ajutor de stat pentru Oltchim in valoare de 20 de milioane de euro.

De altfel, ministrul Varujan Vosganian intentioneaza, impreuna cu reprezentanti ai investitorilor relevanti la Oltchim, sa se deplaseze la Comisia Europeana pentru a avea discutii pe acest subiect cu vicepresedintele CE, Joaquin Almunia. Avand in vedere importanta problematicii Oltchim - economica, sociala, regionala - solutia propusa de Ministerul Economiei ar putea urma calea Parlamentului, in vederea luarii unei decizii politice", se arata in comunicatul transmis vineri de Ministerul Economiei.

Potrivit sursei citate mai sus, combinatul Oltchim isi va plati factura curenta din productie proprie. La aceasta concluzie au ajuns participantii la intalnirea care a avut loc vineri, la sediul Ministerului Economiei. Intalnirea a avut loc la initiativa ministrului Varujan Vosganian in vederea gasirii solutiilor pentru continuarea activitatii combinatului chimic valcean. La discutii au fost prezenti reprezentanti ai furnizorilor, actionarilor, sindicatelor, creditorilor, bancilor, administratorului judiciar etc.

Petro Carbo Chem SE (PCC SE), principalul actionar minoritar al SC Oltchim SA, prin Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE in Consiliul de Administratie, a declarat ca sustine in totalitate solutia propusa de Ministerul Economiei, de intrare in insolventa a combinatului in vederea privatizarii. In plus, PCC SE se angajeaza sa furnizeze materia prima necesara functionarii in bune conditii a combinatului si sa sprijine initiativa ministeriala, inclusiv facand lobby la Bruxelles.

"Creditorii Oltchim, in special bancile comerciale, s-au declarat de acord pentru aceasta solutie, dorind sa fie parte la intregul proces de salvare a combinatului. De asemenea, avocatul Teodor Cuzino, reprezentant al companiei MFC, creditor la Oltchim, a mentionat ca aceasta companie ar putea deveni un investitor strategic in acest caz. Reprezentantii sindicatelor au afirmat ca sustin propunerea Ministerului Economiei si au reiterat ideea ca acest combinat trebuie sa ramana in functiune, datorita rolului sau important economic, social si regional", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, se mentioneaza ca administratorul judiciar provizoriu nominalizat pentru Oltchim, consortiul format din Rominsolv SPRL, companie reprezentata de Gheorghe Piperea, si BDO Business Restructuring RPRL, reprezentata prin Niculaie Balan, a prezentat etapele cronologice ale procedurii de insolventa, astfel incat toate partile interesate sa fie informate in mod transparent cu privire la procedurile de urmat.

Tribunalul Valcea a aprobat miercuri cererea de intrare in insolventa a combinatului Oltchim. Decizia poate fi atacata in termen de sapte zile.

Licitatia organizata anul trecut pentru pachetul de actiuni detinut de stat la Oltchim a fost anulata, dupa ce Dan Diaconescu, castigatorul licitatiei, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca.

#Oltchim insolventa, #Oltchim ajutor insolventa, #Oltchim ajutor Comisia Europeana , #privatizare