Administratorul special al Oltchim va putea vinde activele neutilizate ale combinatului

Marti, 03 Iulie 2012, ora 20:50
1642 citiri
Administratorul special al Oltchim va putea vinde activele neutilizate ale combinatului
Foto: Arhiva

Administratorul special al Oltchim poate identifica activele neutilizate ale combinatului, care pot fi vandute sau transferate.

De asemenea, administratorul poate notifica creditorii bugetari pentru neinceperea executarii silite si solicita furnizorilor utilitati pentru esalonarea datoriilor, informeaza Mediafax.

"Mandatul va cuprinde, fara a se limita la acestea (...) luarea unor masuri de administrare, gestionare si supraveghere financiara a societatii, cu prioritate asupra urmatoarelor: situatia indeplinirii principalilor indicatori economico-financiari si de performanta, identificarea unor active neutilizate care pot fi transferate/vandute, inventarierea datoriilor si a platilor restante, in structura lor", se arata in ordinul ministrului Economiei pentru instituirea procedurii de administrare speciala la Oltchim.

Guvernul a decis in urma cu o saptamana ca Oltchim sa intre in administrare speciala.

"Procedura de administrare speciala in perioada de privatizare inceteaza la data transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor, in situatia privatizarii sau la data stabilita prin ordin al ministrului Economiei", se spune in ordin.

Oltchim este una dintre cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de Fondul Monetar International, statul intentionand sa scoata la vanzare pachetul majoritar de actiuni.

Statul detine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Potrivit celor mai recente date, in actionariatul Oltchim se mai regasesc compania germana PCC SE, care detine 18,3% din actiuni, si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Combinatul chimic a inregistrat in primul trimestru pierderi de 82,8 milioane lei (19 milioane euro), fata de un rezultat negetiv de 2,64 milioane lei in primele trei luni din anul precendent, si venituri mai mici cu 49,3%, la 263,4 milioane lei.

Oltchim avea la finalul lunii martie datorii de 2,55 miliarde de lei, in principal catre Electrica, banci si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS).

Combinatul chimic a inregistrat pierderi din 2007 pana anul trecut, in valoare totala se ridica la 1,01 miliarde de lei. Ultimul an in care combinatul a avut profit a fost 2006, dar castigul a fost modest.

Citește și:
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Marcel Ciolacu este sigur că Gabriela Firea va mai câștiga un mandat la Primăria Capitalei: ”Trebuie să ai anumite afinităţi să fii primar general”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunțat duminică, 5 februarie, că PSD merge în acest moment cu Gabriela Firea candidat la Primăria Capitalei. Întrebat la Antena 3 cu ce candidat merge...
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Cât de posibil vede Marcel Ciolacu scenariul în care Klaus Iohannis l-ar respinge ca premier, la rotativa din mai
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat duminică, 5 februarie, că nu vede posibil scenariul în care președintele Klaus Iohannis ar refuza să îl numească premier la rotativa din luna mai....
Comentarii
Poza Android
Android
rank 5
Unii pun botul la petardele USL !