Dosarul fugii lui Omar Hayssam, din nou pe masa Înaltei Curți. Avocatul lui Mustafa Tartousi: „Supravegherea a încetat brusc cu două zile înainte de exfiltrare”

Joi, 09 Martie 2023, ora 03:00
4524 citiri
Dosarul fugii lui Omar Hayssam, din nou pe masa Înaltei Curți. Avocatul lui Mustafa Tartousi: „Supravegherea a încetat brusc cu două zile înainte de exfiltrare”
Omar Hayssam a fugit din țară în 2006, fiind adus în țară abia în 2013. FOTO: Ionuț Mureșan

Mustafa Tartousi – armatorul vasului Iman T cu complicitatea căruia a fugit din țară Omar Hayssam – a cerut la termenul de miercuri, 8 martie, audierea căpitanului navei care l-a făcut scăpat pe sirian în 2006, precum și cea a unui martor incomod, amantul concubinei teroristului. Tartousi a obținut revizuirea condamnării de din 2014 la 7 ani de pușcărie în dosarul fugii lui Omar Hayssam.

Omar Hayssam stă la Penitenciarul Mărgineni, unde execută pedeapsa de 24 de ani rezultată în urma contopirii condamnărilor din cinci procese:

  • „Răpiriea jurnaliștilor români în Irak” (20 de ani),
  • Dosarul „Manhattan” (23 de ani și 4 luni),
  • Dosarul „Volvo Truck” (16 ani),
  • Dosarul „Foresta Nehoiu” (3 ani)
  • Dosarul pentru fuga din țară (2 ani).
  • Reamintim că sirianul a fugit din țară în 2006 cu ajutorul lui Mustafa Tartousi, fiind repatriat abia în 2013.

    Tartousi – care a fost eliberat condiționat la începutul anului 2019 – a câștigat la CEDO împotriva statului român, pe 02.11.2021, judecătorii de la Bruxelles stabilind că nu a avut parte de un proces echitabil.

    În baza acestei decizii, Tartousi a cerut revizuirea condamnării.

    Astfel, Înalta Curte de Casație și Justiție are din nou pe masă dosarul fugii lui Omar Hayssam.

    Argumentele prin care Mustafa Tartousi i-a convins pe magistrații CEDO să îi dea câștig de cauză au fost, în principal, cele legate de faptul că a fost condamnat fără ca vărul lui – Youssef Tartousi (căpitanul vasului Iman T, vărul lui Mustafa și principalul denunțător al acestuia) – să fie audiat în fața instanței și pentru că unul dintre judecătorii care a pronunțat decizia definitivă s-a pensionat fără să o semneze personal.

    Mustafa Tartousi a susținut că Youssef a dat declarații sub presiune atunci când a fost audiat prin comisie rogatorie în Siria și ar fi spus ce voiau anchetatorii români să audă.

    Ulterior, acesta și-ar fi retras declarațiile, însă la proces – pe fond și în apel – acesta nu a mai fost reaudiat.

    Înalta Curte l-a condamnat însă pe Mustafa Tartousi în baza altor probe, cum ar fi itinerariul (pe baza semnalului de la telefonul mobil) pe care l-a parcurs Omar Hayssam în 2006, din București până în Constanța, unde s-a îmbarcat pe vasul care aparținea lui Tartousi.

    Avocat: „Supravegherea lui Hayssam a încetat brusc cu 2 zile înainte de exfiltrare”

    În prezent, avocatul lui Mustafa Tartousi cere audirerea lui Youssef (căpitanul vasului Iman T), precum și discutarea altor probe legate de localizarea ambarcațiunii la bordul căreia a fugit sirianul.

    Principala probă care pe care procurorii DIICOT au depus-o pentru a arăta că Hayssam se afla într-adevăr la bordul Iman T este interceptarea unui apel telefonic de 19 minute din data de 1 iulie 2006, pe care sirianul l-a efectuat în timp ce se afla în apele strâmtorii Bosfor.

    Sirianul își sunase iubita, pe Violeta Pârvan, pentru a o anunța că a scăpat cu bine din România.

    Iată probele pe care le solicită avocatul lui Mustafa Tarousi:

    • „Să ne precizeze DIICOT în ce condiții au fost efectuate înregistrările convorbirilor telefonice făcute de SRI în 2006 și să ne pună la dispoziție suporturile optice.
    • Fostul bodyguard al lui Omar Hayssam a spus că supravegherea acestuia a încetat brusc cu 2 zile înainte de exfiltrarea lui Omar Haysam.
    • Principala probă e o convorbire a lui Omar Hayssam din dreptul Strâmtorii Bosfor. Să ne precizeze (anchetatorii – n.r.) care era metoda de verificare la distanță a navelor. Navele sunt monitorizate cu ajutorul unui satelit.
    • Eu nu plec de la afirmația insolită a unui important militar că Hayssam a plecat la bordul unei nave cu berbecuți. Amprenta termică a unui om e diferită de cea a unui animal. Din 2006 toate navele sunt scanate termic din satelit. Dacă echipajul are – să zicem – 15 membri, satelitul identifică amprenta termică a pasagerului clandestin, a 16-a persoană.
    • Solicităm audierea inginerului mecanic al navei, pentru că acesta a declarat că nicio persoană nu a călătorit în cabina sa de la Constanța.
    • Mai solicităm audierea unui martor care se afla în Constanța în prezența Violetei Pârvan – fostă avocată și actual executor judecătoresc – cei doi fiind împreună (pe data de 1 iulie 2006, la ora 07.41, când a fost sunată de Hayssam). Ea întreținea relații extraconcubinale cu acest bărbat și poate să spună unde au fost”, a cerut avocatul lui Tartousi.

    Omar Hayssam și-a sunat iubita de la bordul vaporului Iman T

    Din interpretarea comunicaţiilor telefonice purtate şi a verificărilor efectuate în zona portului Constanţa a rezultat în mod indubitabil că ieşirea din România a numitului Omar Hayssam s-a realizat în noaptea de 30 iunie - 01 iulie 2006 orele 04:40, reține instanța în motivarea condamnării lui Tartousi.

    După părăsirea teritoriului României, conform graficului şi jurnalului de bord, traseul navei Iman T a fost următorul:

    • 30.06 ora 04:40, nava a părăsit portul Constanta;
    • 01.07, nava se afla în proximitatea zonei de coastă a Turciei;
    • 05.07, nava ajunge în portul Alexandria (Egipt),
    • 16.07, nava pleacă din portul Alexandria (Egipt) către Tartous (Siria);
    • 18.07, nava ajunge în portul Tartous (Siria).

    Prezenţa lui Omar Hayssam pe nava Iman T este confirmată tehnic de faptul că în data de 01 iulie 2006 a iniţiat comunicaţii roaming, la orele 07:41 – 08:00, de la numărul (…), către numărul (…), utilizat de Pârvan Violeta, concubina sa, stabilindu-se că semnalul comunicației făcute a fost iniţiat dintr-un releu de telefonie mobilă al unei reţele de telefonie turce amplasat în zona de coastă la nord de Istanbul şi destinat comunicărilor de pe mare”, rețin judecătorii ICCJ în decizia de condamnare.

    Ce a spus căpitanul vasului care l-a scos pe Hayssam din țară

    Iată extrasele relevante din ampla declaraţie a lui Youssef Tartousi aflată la dosarul cauzei:

    • Mustafa Tartousi m-a informat despre intenţia lui de a trimite ilegal o persoană la bordul navei Iman T. Eu m-am opus direct acestui subiect, dar el mi-a spus că această persoană are probleme cu autorităţile române, dar nu mi-a indicat numele persoanei, nici ce problemă are, nici naţionalitatea acestei persoane. Convorbirea s-a terminat aici.
    • După câteva zile, după ce am încărcat vasul şi am pregătit documentele de călătorie, Mustafa Tartousi m-a informat din nou că va trimite o persoană la bordul navei, fără ca eu să am vreo legătură cu această persoană sau să îl ştiu şi că acesta va fi plasat în camera inginerului (…), care va fi responsabil pentru toate nevoile acestei persoane şi că el (nota traducătorului: Mustafa Tartousi) va suporta răspunderea.
    • La început am refuzat acest lucru, dar el mi-a spus că o să anunţe autorităţile române cu privire la acest subiect şi că eu aş fi cel care l-ar fi informat, după ce vasul va fi parcurs o anumită distanţă, în calitatea lui de agent maritim şi responsabil de acest vas, despre existenţa unei persoane nelegitime la bordul vasului. A spus că el va anunţa autorităţile române în a doua zi după plecare. (…)
    • Am pornit pe mare, dar atunci nu ştiam dacă persoana era sau nu la bordul navei. (…) După ce am intrat în apele teritoriale egiptene şi înainte să ajung în portul Alexandria, l-am sunat din nou pe Mustafa Tartousi care sosise cu avionul în Egipt şi l-am întrebat numele şi datele de identitate ale persoanei care era la bordul vasului, deoarece nu are buletin de identitate ca să îl pot înregistra şi prezenta autorităţilor egiptene. Atunci a început să amâne momentul în care să îmi dea informaţiile şi mi-a cerut de mai multe ori să aştept, cu toate că îl sunam şi de fiecare dată îmi spunea din nou să aştept. (…)
    • Când ne-am apropiat de incinta portului Tartous, am solicitat de la Hayssam buletinul lui de identitate sau paşaportul sau orice alt act de identitate, dar el a refuzat şi mi-a spus că o şalupă va veni să îl preia ca şi cum nu ar fi fost la bord. Într-adevăr, când vasul era în zona de aşteptare a venit o şalupă care ne-a luat pe mine şi pe Hayssam pe ţărm”, se arată în documentele dosarului.

    De ce a orchestrat Omar Hayssam răpirea jurnaliștilor români

    Judecătorii ICCJ notează că Omar Hayssam a pus la pus la cale și a orchestrat în 2005 răpirea a trei jurnaliști români în Irak pentru a „poza ca erou” în contextul în care era urmărit penal pentru infracțiuni economice.

    • „Intenţiile infracţionale ale lui Omar Hayssam au fost animate de la bun început de dorinţa acestuia de a evita măsurile ce puteau fi luate în mod legal împotriva sa ca urmare a procedurilor judiciare iniţiate de autorităţile competente în luna noiembrie 2004, relativ la săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, spălare de bani, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, privatizări frauduloase, etc.
    • În cadrul planului său infracţional, Omar Hayssam intenţiona să procedeze la răpirea jurnaliştilor români pentru a putea ulterior „să pozeze” în salvator al acestora, considerând că printr-un astfel de „act de eroism” va obţine recunoştinţa autorităţilor române şi va fi exonerat de o eventuală răspundere penală.
    • În paralel acesta urmărea şi scoaterea din România a contravalorii afacerilor sale sub pretextul plăţii unei recompense către „răpitorii” jurnaliştilor români.
    • Pe aceeaşi linie de gândire, Omar Hayssam urmărea ca la un moment dat să părăsească definitiv teritoriul României.
    • Procesul de terorism şi acuzaţiile privindu-l pe Omar Hayssam, unice în istoria de până atunci a României, era cunoscut atât de membrii familiei sale, cât şi de întreaga opinie publică, acuzaţiile aduse acestuia făcând obiectul unei ample dezbateri în cadrul mass-media şi generând vii emoţii în rândul întregii societăţi româneşti”, se mai arată în motivarea ICCJ.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
    Condamnare la 18 luni de închisoare, în procesul legat de crima comisă de actorul Alec Baldwin
    Hannah Gutierrez, armuriera de la filmările pentru westernul "Rust", a fost condamnată luni la un an şi jumătate de închisoare pentru moartea cineastei Halyna Hutchins, care a fost...
    Zelenski, după atacul asupra Israelului: ”Noi cunoaştem foarte bine oroarea atacurilor similare ale Rusiei, cu aceleaşi drone Shahed”
    Zelenski, după atacul asupra Israelului: ”Noi cunoaştem foarte bine oroarea atacurilor similare ale Rusiei, cu aceleaşi drone Shahed”
    Liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, a condamnat atacul Iranului asupra Israelului, arătând că ţara sa înţelege "oroarea" dronelor iraniene, folosite şi de Rusia în invazia din Ucraina....
#Omar Hayssam, #Mustafa Tartousi, #terorism, #revizuire, #condamnare, #Hayssam fuga Romania, #Inalta Curte de Casatie si Justitie , #justitie
Comentarii
Poza Idol
Idol
rank 1
Poza vasile_stanescu
vasile_stanescu
rank 1
Cinva a luat baniui inscenarea a fost ca la carte