Avocatul lui Hayssam: O parte din infractiuni s-au prescris in urma noului Cod Penal

Vineri, 14 Februarie 2014, ora 08:18
2075 citiri
Avocatul lui Hayssam: O parte din infractiuni s-au prescris in urma noului Cod Penal
Foto: Arhiva

Avocatul lui Omar Hayssam a afirmat, joi, ca o parte din infractiunile economice de care este acuzat clientul sau in dosarul Manhattan, printre care "asa-zisele fapte de inselaciune", s-au prescris in urma intrarii in vigoare a noului Cod Penal.

Reprezentantul legal al sirianului, Mihai Mares, a cerut sa se ia in calcul aplicarea legii penale mai favorabile, solicitarea avand ca rezultat prescrierea unora dintre infractiuni, potrivit Mediafax.

"Am solicitat sa luam in discutie aplicarea legii penale mai favorabile, potrivit noului Cod penal, si a ramas sa discutam aceste chestiuni la termenul urmator, in 10 martie. Sunt fapte retinute in sarcina lui Omar Hayssam in acest dosar de infractiuni economice, care parte dintre ele s-au prescris, cum ar fi cazul unor fapte asa-zis de inselaciune, fiind vorba despre schimbarea unor incadrari juridice, cum ar fi infractiunea de delapidare.

La infractiunea de grup infractional organizat se discuta schimbarea unei incadrari juridice", a detaliat Mares, dupa termenul de judecata din dosarul Manhattan, in care Hayssam este acuzat de inselaciune si delapidare.

Hayssam: Grupul Manhattan nu a existat vreodata ca persoana juridica

Aparatorul sirianului a mai spus ca, potrivit vechilor reglementari, infractiunea de inselaciune cu consecinte deosebit de grave se pedepsea cu inchisoarea intre 10 si 20 de ani.

"Astazi, avem infractiunea de inselaciune de la unu la cinci ani si s-ar prescrie in 10 ani. In cazul acesta clar vorbim de o prescriptie a raspunderii penale. (...) In ceea ce priveste infractiunea de constituire de grup, exista o lege speciala cu privire la aceasta infractiune, care acum fapte se regaseste acum intr-un nou articol din noul Cod penal, care are alte incadrari, mult mai mici", a explicat avocatul.

Tribunal Bucuresti, unde s-a judecat termenul de joi, a ales o noua data pentru judecata, respectiv 10 martie, pentru ca cei cinci martori care fi fi trebuit sa fie audiati nu s-au prezentat in fata instantei.

Cum a alergat Tribunalul Bucuresti sa-l citeze pe Omar Hayssam

Omar Hayssam a fost trimis in judecata de DIICOT, in octombrie 2012, impreuna cu fratele si cumnatul sau, dar si alti oameni de afaceri. Toti au fost acuzati de inselaciune si delapidare. La solicitarea procurorilor, Tribunalul Bucuresti a emis, in august 2012, mandate de arestare preventiva pe numele sirianul si al fratelui sau.

Hayssam a fost condamnat definitiv, in lipsa, in trei dosare, pentru rapirea celor trei ziaristi romani, inselaciune in cazul Volvo si fraude in cazul Foresta Nehoiu. El a fost condamnat la 20, 16, respectiv trei ani de inchisoare.

Eveniment Quarterly Report

Ciolacu și Ciucă se întâlnesc să discute proiectul de buget pe 2024. Premierul vrea adoptarea lui săptămâna viitoare
Ciolacu și Ciucă se întâlnesc să discute proiectul de buget pe 2024. Premierul vrea adoptarea lui săptămâna viitoare
Liderii coaliţiei de guvernare vor avea o întâlnire de lucru duminică, 10 decembrie, pentru a discuta proiectul de buget pe anul viitor. "În acest weekend vom lucra împreună pe proiectul...
Mircea Geoană dezvăluie care ar fi marele avantaj al României dacă Ucraina și Moldova ar intra în UE. „Vor face parte din familia europeană”
Mircea Geoană dezvăluie care ar fi marele avantaj al României dacă Ucraina și Moldova ar intra în UE. „Vor face parte din familia europeană”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că există o cale ca România "să evadeze" definitiv de la "periferia Europei", arătând că în următorii ani Ucraina, Republica...
#Omar Hayssam prescris fapte, #Omar Hayssam prescris fapte Manhattan, #Omar Hayssam prescris fapte nou Cod , #inchisoare
Comentarii
Poza Vasile_Roaita
Vasile_Roaita
rank 5
S-a prescris rapirea ziaristilor romani in Irak?