De ce a fost arestat Hayssam: Exista riscul sa-i influenteze pe ceilalti inculpati

Joi, 08 August 2013, ora 18:22
830 citiri
De ce a fost arestat Hayssam: Exista riscul sa-i influenteze pe ceilalti inculpati

Magistratii Tribunalului Bucuresti sustin ca exista riscul ca, odata lasat liber, Omar Hayssam sa-i influenteze pe ceilalti inculpati din dosarul "Manhattan" sa dea declaratii de natura a-l disculpa.

Tribunalul a dat publicitatii motivele pentru care a decis pe 2 august emiterea unor mandate de arestare preventiva pe numele lui Omar Hayssam si fratelui acestuia, Mohamad Omar, intr-un dosar in care acestia sunt acuzati de savarsirea infractiunii de delapidare, prejudiciul fiind de 20 milioane euro.

Instanta a tinut cont de faptul ca Omar Hayssam a parasit in mod fraudulos teritoriul Romaniei, iar prin atitudinea adoptata si actiunile intreprinse sirianul "a vizat sustragerea de la urmarirea penala si chiar de la judecata, prezenta sa la acest moment nefiind una voluntara".

Omar Hayssam a cerut rejudecarea dosarului de terorism - cand va fi primul termen

"Aceste elemente converg, in egala masura, in a contura si riscul repetarii unei asemenea conduite in cazul in care nu s-ar dispune arestarea preventiva, existenta unor mandate de executare a unor pedepse cu inchisoarea emise in baza unor hotarari judecatoresti definitive nefiind de natura a inlatura un astfel de pericol, in conditiile in care aceste hotarari sunt susceptibile de o analiza a instantelor de judecata, fie intr-o cale extraordinara de atac, fie in procedura reglementata de art 522/1 Cpp, iar, pe de alta parte, dispozitiile din materia executarii pedepsei prevad o serie de beneficii pentru persoana condamnata", mai declara tribunalul.

De asemenea, judecatorii sustin ca exista si riscul ca Omar Hayssam sa influenteze alti inculpati din acest dosar.

"(...) Instanta apreciaza ca actele dosarului releva si riscul ca inculpatul sa incerce sa ii determine pe ceilalti inculpati sa dea declaratii de natura a disculpa. Astfel, inculpatul Nasture Mihai a declarat in cursul urmaririi penale ca inculpatul Omar Hayssam i-a cerut sa nu dea declaratii pana nu discuta cu el, spunandu-i totodata ce anume sa declare anchetatorilor", noteaza magistratii.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata in acest dosar in octombrie 2012 de procurorii DIICOT, alaturi de fratele sau, Mohamad Omar, cumnatul lui, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi.

Prejudiciul produs este de 78,4 milioane de lei pentru infractiunea de delapidare, 4.171.261,86 de dolari, respectiv 2.295.698 de lei pentru infractiunea de evaziune fiscala, 17,3 milioane de lei pentru infractiunea de spalare a banilor, totalul fiind de aproximativ 20 milioane de euro.

Omar Hayssam a fost condamnat de instantele din Romania in patru dosare: 20 de ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor in Irak, 16 ani de inchisoare in dosarul "Volvo Truck", 3 ani de inchisoare in dosarul "Foresta Nehoiu", 2 ani de inchisoare pentru trecerea frauduloasa a frontierei. Primele trei condamnari sunt definitive.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...