Motivarea condamnarii lui Hayssam: A initiat si finantat o entitate terorista pentru a-si proteja veniturile ilicite

Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 15:59
2816 citiri
Motivarea condamnarii lui Hayssam: A initiat si finantat o entitate terorista pentru a-si proteja veniturile ilicite

Omar Hayssam a initiat si finantat o entitate terorista pentru a-si proteja veniturile obtinute in mod ilicit, potrivit informatiilor aparute in motivarea sentintei prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a condamnat pe Omar Mahmoud, Omar Mukhles si Tartousi Mustafa pentru ca au facilitat fuga din tara a suspectului de terorism.

"Declansarea la sfarsitul anului 2004 a cercetarilor relativ la infractiuni economice asupra firmelor controlate de catre Omar Hayssam a condus in mod direct la criza ostaticilor romani rapiti in Irak si a scos la lumina modalitatea in care, prin obtinere frauduloasa de fonduri si pentru a-si proteja contravaloarea fondurilor ilicite obtinute, Omar Hayssam a recurs la initierea constituirii si finantarea unei entitati teroriste.

In momentul deconspirarii activitatilor si angajarea raspunderii sale penale, Omar Hayssam a reusit in mod organizat, dupa cel mai bine elaborate reguli in materie de diversiune terorista la toate nivelele autoritatilor publice, diversiune sustinuta fara vinovatie si in plan public de catre mass-media, intoxicata de scenariile aruncate in directia ei, sa paraseasca teritoriul Romaniei, sustragandu-se de la raspunderea penala", se arata in documentul citat.

De ce au fost condamnati fratii lui Hayssam: Au sprijinit un suspect de terorism - motivarea instantei

Judecatorii reamintesc faptul ca Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) s-a sesizat din oficiu, in aprilie 2005, cu privire la savarsirea de catre Omar Hayssam a infractiunii de initiere a unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism.

"In sarcina acestuia au fost retinute faptele de initiere a constituirii unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism, in baza unei intelegeri prealabile cu gruparea terorista hotarand lipsirea de libertate, prin rapire, a jurnalistilor romani Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in vederea obtinerii unui folos material sau a unui alt avantaj.

Intentiile infractionale ale lui Omar Hayssam au fost animate de la bun inceput de dorinta acestuia de a evita masurile ce puteau fi luate in mod legal impotriva sa, ca urmare a procedurilor judiciare initiate (...) relativ la savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, privatizari frauduloase etc.", se precizeaza in motivare.

Omar Hayssam, condamnat definitiv la 23 de ani de inchisoare pentru terorism (Video)

In opinia magistratilor, Omar Hayssam intentiona sa organizeze rapirea jurnalistilor romani pentru a putea ulterior "sa pozeze" in salvator al acestora, in speranta ca va obtine recunostinta autoritatilor si scapa de o eventuala raspundere penala. In paralel, suspectul urmarea si scoaterea din tara a banilor obtinuti din afaceri ilicite, sub pretextul platii unei recompense catre rapitorii jurnalistilor romani, intentionand totodata ca, la un moment dat, sa paraseasca definitiv teritoriul Romaniei.

Rapirea jurnalistilor romani ar fi fost organizata de Omar Hayssam cu sprijinul fratelui sau, Mahmoud, cel care l-a ajutat ulterior si sa paraseasca teritoriul Romaniei.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv de instantele din Romania in trei dosare in care a fost trimis in judecata de DIICOT, el primind 20 de ani de inchisoare pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak, 16 ani de inchisoare in dosarul "Volvo Truck" si trei ani de inchisoare in dosarul "Foresta Nehoiu". Sirianul a fost ulterior condamnat definitiv de ICCJ la 23 de ani si 4 luni de inchisoare, prin contopirea pedepselor primite in cele trei dosare.

Pe 7 octombrie 2014, ICCJ i-a condamnat pe Omar Mahmoud si Omar Mukhles la cate cinci ani de inchisoare iar pe Mustafa Tartousi, la sapte ani de inchisoare, pentru inlesnirea trecerii frontierei, gazduirea ori facilitarea accesului in zona obiectivelor vizate a unei persoane care a participat sau a comis un act de terorism, decizia fiind definitiva. Cei trei fusesera anterior achitati, printr-o sentinta a Curtii de Apel Oradea din 8 octombrie 2012.

Citeste si:
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Copiii care au ieșit în centrul Oradei să protesteze contra AUR: "Nu-mi pare normal ca în zilele noastre părinții să se teamă că voi lua bătaie pentru că spun ce cred"
Evenimentul organizat, duminică după amiaza, 16 ianuarie, la Oradea, unde a preşedintele AUR, George Simion, şi mai mulţi membri ai echipei lui, au mers să strângă semnături împotriva...
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Dominic Fritz, scrisoare deschisă către premierul Ciucă: ”Urgentați găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat”
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz (USR), a transmis o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă şi parlamentarilor de Timiş, în care face apel la găsirea unor soluţii pentru...