Omar Hayssam a ramas fara cetatenie romana, la cererea SRI

Miercuri, 27 Aprilie 2016, ora 17:06
3266 citiri
Omar Hayssam a ramas fara cetatenie romana, la cererea SRI

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie (ANC) i-a retras cetatenia lui Omar Hayssam, miercuri, decizia putand fi contestata la instanta, informeaza ANC.

Potrivit unui comunict, "constatand indeplinite conditiile prevazute de lege, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Cetatenie a emis Ordinul nr.426/P de retragere a cetateniei romane numitului Omar Khaled Hayssam. Potrivit dispozitiilor art.32, alin (7), ordinul poate fi atacat, in termen de 15 zile de la data comunicarii, la sectia de contencios administrativ si fiscal a tribunalului de la domiciliul sau, dupa caz, resedinta solicitantului.

Daca solicitantul nu are domiciliul sau resedinta in Romania, ordinul poate fi atacat, in acelasi termen, la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bucuresti", se mai spune in sursa citata.

Sesizarea privind retragerea cetateniei romane a lui Omar Hayssam a fost inaintata de Serviciul Roman de Informatii. SRI a invocat in cerere articolul de lege potrivit caruia cetatenia romana se poate retrage persoanei care "este cunoscuta ca avand legaturi cu grupari teroriste sau le-a sprijinit, sub orice forma, ori a savarsit alte fapte care pun in pericol siguranta nationala".

Omar Hayssam a multumit SRI: Au recunoscut ca NU sunt terorist

Omar Hayssam a fost dus, vineri dimineata, la sediul ANC pentru a isi exprima opinia in legatura cu sesizarea Serviciului Roman de Informatii privind retragerea cetateniei. Ulterior dezbaterilor, sirianul a postat un mesaj pe contul sau de Facebook, prin intermediul echipei de aparare.

"Vreau sa multumesc Serviciului Roman de Informatii ca astazi a lamurit pentru totdeauna ca Omar Hayssam nu este terorist, intrucat chiar reprezentantul SRI a declarat in fata comisiei ce tine de Autoritatea Nationala de Cetatenie ca SRI nu a zis niciodata ca Omar Hayssam este terorist si nu a fost facut terorist", e mesajul sirianul.

Omar Hayssam a mai precizat ca, indiferent de decizia ANC, se considera cetatean roman.

Omar Hayssam trebuie sa execute 23 de ani si patru luni de inchisoare, pedeapsa rezultata in urma contopirii condamnarilor primite in mai multe dosare, in una dintre cauze fiind condamnat pentru terorism. Sirianul a fost trimis in judecata in 14 octombrie 2005 si condamnat definitiv, in lipsa, in 20 februarie 2008, la 20 de ani de inchisoare pentru implicarea in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in martie 2005, la Bagdad.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006. Omar Hayssam a fost adus in Romania in iulie 2013, dupa sapte ani de la fuga sa din tara.

Citeste si:
CCR a respins sesizarea USR. Revocarea din funcția de președinte a Senatului a Ancăi Dragu, constituțională SURSE
CCR a respins sesizarea USR. Revocarea din funcția de președinte a Senatului a Ancăi Dragu, constituțională SURSE
Curtea Constituţională (CCR) a dezbătut miercuri sesizarea făcută de către USR privind revocarea din funcția de președinte al Senatului a Ancăi Dragu. Conform unor surse din CCR, citate de...
Reacție din tabăra USR în urma perchezițiilor de la Primăria Iași: ”Ce mai aşteaptă PNL, în ceasul al şaisprezecelea, ca să se delimiteze de Chirica?”
Reacție din tabăra USR în urma perchezițiilor de la Primăria Iași: ”Ce mai aşteaptă PNL, în ceasul al şaisprezecelea, ca să se delimiteze de Chirica?”
Senatorul USR Marius Bodea susţine că Mihai Chirica a ajuns exponentul corupţiei în administraţia locală şi se întreabă de ce PNL nu se delimitează de edilul ieşean din cauza dosarelor...