Omar Hayssam ramane in inchisoare si in dosarul de inselaciune

Vineri, 30 August 2013, ora 16:00
706 citiri
Omar Hayssam ramane in inchisoare si in dosarul de inselaciune
Foto: Arhiva

Tribunalul Bucuresti a decis, vineri, mentinerea masurii arestarii preventive in cazul lui Omar Hayssam, in dosarul in care procurorii DIICOT il acuza de inselaciune si delapidare.

Propunerea procurorilor de mentinere a masurii arestarii preventive in cazul lui Omar Hayssam a fost admisa de instanta Tribunalului Bucuresti, sirianul putand contesta decizia la Curtea de Apel.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata de procurorii DIICOT, in acest dosar, in octombrie 2012, alaturi de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul sau, Mihai Nasture, si doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteuca si Doina Farladanschi, fiind acuzati de inselaciune si delapidare. Dosarul se judeca la Tribunalul Bucuresti, urmatorul termen fiind stabilit in 9 septembrie.

In 2 august, Tribunalul Bucuresti a dispus emiterea unor mandate de arestare preventiva pentru Omar Hayssam si, in lipsa, pentru Mohamad Omar, la solicitarea procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Motivarea judecatorului pentru mentinerea in arest a lui Hayssam

Judecatorul de la Tribunalul Bucuresti care a decis arestarea preventiva a lui Omar Hayssam a aratat in motivare ca sirianul a parasit in mod fraudulos teritoriul Romaniei, iar prin atitudinea adoptata si actiunile intreprinse "a vizat sustragerea de la urmarire penala si chiar de la judecata, prezenta la acest moment nefiind voluntara".

"Instanta apreciaza ca actele dosarului releva si riscul ca inculpatul sa incerce sa ii determine pe ceilalti inculpati sa dea declaratii de natura a-l disculpa. Astfel, inculpatul Nasture Mihai (cumnatul lui Hayssam-n.r.) a declarat in cursul urmaririi penale ca a fost influentat in depozitiile anterioare de (...) inculpatul Omar Hayssam, care i-a cerut sa nu dea declaratii pana nu discuta cu el, spunandu-i totodata ce anume sa declare anchetatorilor", a aratat instanta in motivare.

Hayssam, pericol pentru ordinea publica

Judecatorul a mai retinut ca lasarea in libertate a lui Omar Hayssam reprezinta un pericol pentru ordinea publica.

"Faptele inculpatului, ca de altfel atitudinea sa de desconsiderare a valorilor sociale ocrotite, cu urmari nefaste asupra increderii si stabilitatii de care trebuie sa se bucure mediul economic si de afaceri, neurmate de o riposta adecvata a societatii, ar intretine climatul infractional si ar echivala cu o incurajare tacita atat a faptuitorilor, cat si a altor persoane la savarsirea unor fapte similare, precum si cu scaderea increderii populatiei in capacitatea de riposta a statului", se mai arata in motivarea instantei.

Mai multe imobile, terenuri si instalatii industriale, precum si peste un milion de euro sunt puse sub sechestru in acest dosar de catre procurorii DIICOT in acest dosar.

Hayssam, urmarit penal intr-un nou dosar

Totodata, procurorii au inceput urmarirea penala in cazul lui Omar Hayssam intr-un nou dosar, desprins din cel in care este judecat pentru inselaciune si delapidare. Anchetatorii i-au adus la cunostinta lui Omar Hayssam acuzatiile din noul dosar in 2 august, iar de atunci a fost adus de la penitenciar la DIICOT pentru a fi audiat in 20 si 28 august, insa acesta nu a dat declaratii pe motiv ca nu are un aparator ales.

Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, in cei aproape sapte ani cat a lipsit din Romania, in trei dosare, la 20 de ani, 16 ani si, respectiv, trei ani, pentru rapirea celor trei jurnalisti, inselaciune in cazul "Volvo" si fraude in cauza "Foresta Nehoiu".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Hayssam judecatori arest dosar inselaciune, #Hayssam inchisoare dosar inselaciune, #Hayssam arest inselaciune tribunal , #inchisoare