De ce au fost condamnati fratii lui Hayssam: Au sprijinit un suspect de terorism - motivarea instantei

Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 14:17
2693 citiri
De ce au fost condamnati fratii lui Hayssam: Au sprijinit un suspect de terorism - motivarea instantei

Complicii lui Omar Hayssam au sprijinit "cu intentie directa" un suspect de terorism sa paraseasca teritoriul Romaniei, se arata in motivarea sentintei prin care Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a condamnat la cate cinci ani de inchisoare pe Omar Mahmoud si Omar Mukhles si la sapte ani de inchisoare pe Tartousi Mustafa.

Omar Hayssam, condamnat definitiv la 23 de ani de inchisoare pentru terorism (Video)

"Din situatia de fapt (...) rezulta ca inculpatul Omar Mahmoud a fost cel care l-a insotit pe inculpatul Omar Khaled Hayssam pana la Constanta, iar inculpatul Omar Mukhles a fost cel care a asigurat securitatea operatiunii, din perspectiva posibilelor controale ori verificari ce puteau fi efectuate de autoritati la locuinta inculpatilor, in timpul in care Omar Khaled Hayssam se afla in Constanta.

De asemenea, inculpatul Tartousi Moustafa a fost cel care l-a imbarcat pe Omar Hayssam pe nava pe care o agentura si care i-a oferit tot sprijinul necesar pentru ca acesta sa paraseasca tara prin portul Constanta, ulterior asteptandu-l la Alexandria, pentru a asigura succesul celei de-a doua etape a calatoriei, pe ruta Alexandria-Tartus. Referitor la latura subiectiva a infractiunii, Inalta Curte apreciaza ca inculpatii au comis fapta cu intentie directa, intrucat au prevazut rezultatul faptei lor si l-au urmarit, respectiv au prevazut ca inlesnesc trecerea frontierei unei persoane care a comis un act terorist si au urmarit acest lucru", se precizeaza in motivare.

Fratele lui Omar Hayssam, prins in Turcia si adus in Romania

Desi cei trei au fost acuzati de comiterea aceleiasi infractiuni, instanta a decis individualizarea judiciara a pedepsei aplicate inculpatilor, avand in vedere ca Omar Mahmoud si Omar Mukhles au actionat si din perspectiva relatiei apropiate de rudenie cu suspectul de terorism.

"Astfel, in timp ce inculpatii Omar Mahmoud si Omar Mukhles, frati ai lui Omar Hayssam, au adoptat rezolutia infractionala si au trecut la executarea acesteia din motive legate de rudenie, inculpatul Tartousi Mustafa a intreprins aceasta activitate infractionala in schimbul unei sume mari de bani (...), mobilul infractiunii fiind deci unul de natura financiara", conform documentului citat.

Fratii lui Omar Hayssam, dati in urmarire internationala, depistati in Turcia - surse

ICCJ a mai apreciat ca inculpatii "au asigurat intregul suport tehnic, logistic, financiar, material si moral pentru inlesnirea trecerii frontierei de catre Omar Khaled Hayssam, persoana care a comis actul terorist ce a constat in rapirea jurnalistilor romani in Irak".

Cercetarile efectuate in faza de urmarire penala si confirmate in cursul cercetarii judecatoresti au evidentiat faptul ca plecarea din Romania a lui Omar Hayssam s-a realizat in trei etape, fiecare dintre ele cu specific propriu. Astfel, mai intai a avut loc deplasarea pe cale terestra de la Bucuresti la Constanta, dupa care a urmat deplasarea pe cale maritima de la Constanta la Alexandria (Egipt), in ultima etapa deplasarea facandu-se tot pe cale maritima, de la Alexandria la Tartous (Siria).

"Intreg probatoriul administrat a reliefat in mod indubitabil ca plecarea din tara a numitului Omar Hayssam s-a realizat pe cale maritima, pe baza aportului infractional al inculpatului Mustafa Tartousi si, deopotriva, al inculpatilor Mukhles Omar si Mahmoud Omar (...). Participarea inculpatilor (...) la savarsirea faptelor s-a facut in mod constient si liber consimtit, acestia avand in permanenta reprezentarea faptului ca Omar Hayssam este o persoana cercetata, inculpata si trimisa in judecata pentru infractiuni de terorism", se mai arata in motivare.

Printre probele pe care instanta le-a avut in vedere la solutionarea cauzei se numara si scrisorile trimise de Omar Hayssam fratilor sai, din care reiese ca a apelat la ajutorul lor pentru a fugi din tara.

Pe 7 octombrie 2014, ICCJ i-a condamnat pe Omar Mahmoud si Omar Mukhles la cate cinci ani de inchisoare iar pe Mustafa Tartousi, la sapte ani de inchisoare, pentru inlesnirea trecerii frontierei, gazduirea ori facilitarea accesului in zona obiectivelor vizate a unei persoane care a participat sau a comis un act de terorism, decizia fiind definitiva. Cei trei fusesera anterior achitati, printr-o sentinta a Curtii de Apel Oradea din 8 octombrie 2012.

Citeste si:
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
USR, un butoi cu pulbere după ultimul scandal al alegerilor din diaspora. Cioloș pierde autoritate în partid
Noi tensiuni au izbucnit în USR după ce mai mulți membri incomozi din filiala Diaspora au fost excluși din partid ca urmare a alegerilor pentru șefia filialei. Aceștia susțin că fostul...
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Fiul baronului PSD Dumitru Buzatu, numit secretar de stat prin decizia premierului Nicolae Ciucă
Tudor Buzatu a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului printr-o decizie a prim-ministrului Nicolae Ciucă. Decizia a fost publicată,...