Ziare.com

Omar Hayssam ar putea ramane fara cetatenia romana

Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 15:50

   

Omar Hayssam ar putea ramane fara cetatenia romana
Autoritatea Nationala pentru Cetatenie discuta vineri cererea unei structuri de informatii de retragere a cetateniei a lui Omar Hayssam, sirianul fiind dus din arest la sediul institutiei.

Sesizarea privind retragerea cetateniei romane a lui Omar Hayssam a fost inaintata de o structura de informatii din cadrul departamentului de siguranta nationala si in acest sens comisia din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie analizeaza solicitarea in mai multe etape. Omar Hayssam a fost adus din arest la sediul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie.

Sesizarea are ca temei articolul 25 din legea 21/1991, potrivit caruia cetatenia romana se poate retrage persoanei care "aflata in strainatate, savarseste fapte deosebit de grave prin care vatama interesele statului roman sau lezeaza prestigiul Romaniei, aflata in strainatate, se inroleaza in fortele armate ale unui stat cu care Romania a rupt relatiile diplomatice sau cu care este in stare de razboi, a obtinut cetatenia romana prin mijloace frauduloase, este cunoscuta ca avand legaturi cu grupari teroriste sau le-a sprijinit, sub orice forma, ori a savarsit alte fapte care pun in pericol siguranta nationala".

Hayssam, despre aducerea lui Munaf in tara: Momentul adevarului se apropie. Si eu si el vom fi liberi

Dupa ce o comisie formata din trei persoane ia o decizie, in conditiile in care se hotaraste retragerea cetateniei, presedintele ANC da un ordin care se trimite catre IGPR. Decizia autoritatii poate fi contestata la instanta.

Omar Hayssam trebuie sa execute 23 de ani si patru luni de inchisoare, pedeapsa rezultata in urma contopirii condamnarilor primite in mai multe dosare, in una dintre cauze fiind condamnat pentru terorism.

Omar Hayssam a fost trimis in judecata in 14 octombrie 2005 si condamnat definitiv, in lipsa, in 20 februarie 2008, la 20 de ani de inchisoare pentru implicarea in rapirea jurnalistilor Marie Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, in martie 2005, la Bagdad.

In 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din Romania la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din functii a sefilor SRI, SIE si DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga si Virgil Ardelean, dar si a procurorului general al Romaniei Ilie Botos, in 20 iulie 2006.

Omar Hayssam a fost adus in Romania in iulie 2013, dupa sapte ani de la fuga sa din tara.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 870 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

pai daca...

...ramane fara cetatenie inseamna ca poate fi expulzat in tara de bastina!...si va mai executa pedeapsa din romania, in tara lui ??

 

probabil

ca asta se si doreste de cineva care doreste foarte mult sa scape de Hayssam de frica ca nu cumva sa inceapa "arabul" sa "parlereasca"


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor