Scenariul valului Omicron în România. Medicul Laura Ghibu din Suedia: ”Vom vedea o îmbunătățire a situației pandemice doar din Aprilie – Mai”

Sambata, 01 Ianuarie 2022, ora 22:39
9288 citiri
Scenariul valului Omicron în România. Medicul Laura Ghibu din Suedia: ”Vom vedea o îmbunătățire a situației pandemice doar din Aprilie – Mai”
Secție ATI Covid FOTO: Facebook/ RoVaccinare

Medicul român stabilit în Suedia, Laura Ghibu, consideră că dacă între sărbătorile de iarnă și revenirea elevilor din vacanță nu va exista o perioadă cu mai puțină interacțiune umană, creșterea numărului de infectări din cauza Omicron va fi accelerată.

Doctorul Laura Ghibu spune că întârzierea luării măsurilor de prevenție va duce la o creștere a cazurilor chiar din prima lună a anului.

”Scenariul probabil în România anului 2022 în contextul pandemic ar fi următorul: din cauza întârzieri luării măsurilor de prevenție a răspândirii virusului și a implementării certificatului verde ca modalitate de acces la locul de muncă, vom avea o creștere masivă a cazurilor de îmbolnăvire cu COVID, începând deja din luna ianuarie. La acesta vor contribui și relaxările din perioada sărbătorilor de iarna precum și redeschiderea școlilor în data de 3 ianuarie.

Ar fi necesară o perioadă “buffer”, cu mai puțină interacțiune umană, între sărbătorile de iarna și redeschiderea școlilor, pentru ca numărul infecțiilor să crească mai lent și pentru ca sistemul sanitar să poată face față. Proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde după trei săptămâni de creștere a numărului de cazuri, se va dovedi a fi o decizie greșită în situația de față, în care varianta Omicron are o răspândire exponențială, fără precedent”, a scris Medicul Laura Ghibu pe pagina ei de Facebook.

”Când se va decide adoptarea certificatului verde va fi prea târziu pentru a controla pandemia”

Medicul mai este de părere că, ”în momentul în care se va decide adoptarea certificatului verde și trecerea la școala online, va fi prea târziu pentru a putea controla pandemia în mod eficient și numărul deceselor va crește semnificativ, mult mai mult decât în valurile trecute. Personalul medical va fi suprasolicitat iar persoanele care suferă de alte boli în afară de COVID vor fi extrem de negativ afectate de situația creată”.

Dr. Laura Ghibu spune că ”vom vedea o îmbunătățire a situației pandemice doar din Aprilie – Mai, odată cu încălzirea vremii”.

”Măsurile care ar trebui deci luate cu maximă urgență, nu sunt diferite de măsurile luate în alte țări din Europa și anume: introducerea certificatului verde pentru personalul sanitar și pentru personalul din educație, trecerea la școala online în luna ianuarie, ca să se contrabalanseze transmiterea comunitară din perioada sărbătorilor de iarnă și aplicarea cu fermitate a măsurilor de protecție (masca de protecție în spațiul public, verificarea certificatelor verzi în locurile unde acestea sunt cerute, anchetarea serioasă a celor care produc și comercializează certificate verzi false etc)”, a mai punctat medicul.

Știrile false au zguduit încrederea în autorități

Specialista mai spune că ”extrem de importantă va fi campania de informare despre ceea ce va urma. Știrile false despre pandemie, vaccinare, tratamente împotriva COVID au creat o mare breșă în încrederea populației fața de măsurile luate de autorități.

Cu cât acestea vor fi mai eficient combătute cu atât mai ușor vom trece peste încercările acestui an.

S-a creat artificial o impresie de victorie asupra pandemiei cu raportarea unui mic număr de infectări și intrarea României în scenariul verde la nivel European.

Explicația nu este cum că pandemia s-ar fi terminat la noi, ci că suntem defazați cu circa o lună față de Europa în legătura cu răspândirea virusului și că nu suntem atât de bine conectați internațional ca infecția să ajungă la noi concomitent cu țările din vestul Europei.

La sfârșitul anului 2021, Romania se situa de fapt la finalul valului 4 în timp ce în Europa vedeam deja începutul valului 5”, a mai spus laura Ghibu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#omicron romania, #Laura Ghibu, #valul 5 al pandemiei, #previziuni , #Tulpina Omicron