Alexandru Rafila anunță o dublare a cazurilor Covid în valul Omicron. Ce șanse mai are certificatul verde

Luni, 03 Ianuarie 2022, ora 21:14
3652 citiri
Alexandru Rafila anunță o dublare a cazurilor Covid în valul Omicron. Ce șanse mai are certificatul verde
În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate FOTO Facebook / Guvernul României

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni, 3 decembrie, că numărul cazurilor Covid-19 s-ar putea dubla în valul Omicron față de cel precedent.

În acest context, social-democratul a subliniat necesitatea Certificatului Covid, document care ar limita explozia infectărilor.

”În legătură cu Certificatul verde, ştiţi bine că este atributul Parlamentului să ia o decizie. Există un proiect de lege depus în Parlament de mai mult timp, care a fost respins de Senat, iar în momentul de faţă se găseşte în Camera Deputaţilor. Probabil există un blocaj la nivel legislativ şi sigur atunci când a existat o propunere tehnică din partea Ministerului Sănătăţi, a INSP, ea ar fi trebuit să fie sau nu îmbrăţişată, încât să îşi poată face efectul atunci când se înregistrează o creştere care ar putea să sugereze un val pandemic important. Cu cât întârzie adoptarea unui astfel de document, Certificat electronic COVID, sigur că şi eficacitatea lui devine tot mai puţin relevantă”, a declarat, luni seară, la Antena 3, Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății a precizat că autorităţile monitorizează situaţia.

”Rămâne să vedem dacă acest trend crescător se confirmă, dacă se va accelera transmiterea şi, atunci, sigur, că trebuie să găsim şi soluţii la situaţia de fapt”, a mai spus social-democratul.

Întrebat despre renunţarea la Certificatul verde profesional în România, ministrul a declarat: ”Nu ştiu să vă spun în acest moment, probabil că săptămânile următoare vor fi hotărâtoare şi vom avea un răspuns legat de acest certificat (...) Cu cât se introduce mai târziu în evoluţia unui val pandemic, cu atât utilitatea lui scade”.

Totodată, ministrul a precizat că se aşteaptă ca în valul 5 să avem o dublare a numărului de cazuri de infectare.

”În valul 4 am avut circa 400.000 de îmbolnăviri confirmate, prin diagnostic. Câte îmbolnăviri vom avea în valul 5 rămâne de văzut - noi estimăm probabil o dublare a numărului de cazuri în acest val”, a adăugat Rafila.

#omicron, #val 5 pandemie, #Alexandru Rafila, #ministrul sanatatii, #valul omicron, #certificat verde , #Stiri Alexandru Rafila