Guvernul adoptă noi decizii privind situaţia pandemică. Alexandru Rafila: ”Degeaba găsim soluţii care nu pot fi aplicate”

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 17:46
4863 citiri
Guvernul adoptă noi decizii privind situaţia pandemică. Alexandru Rafila: ”Degeaba găsim soluţii care nu pot fi aplicate”
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății FOTO Facebook / Alexandru Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat vineri, 3 decembrie, că a fost analizată în ședința de Guvern propunerea Centrului European de Control al Bolilor privind testarea PCR a tuturor persoanelor care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene, cu scopul de a se reduce riscul de transmitere a Omicron.

Rafila a precizat că o astfel de măsură trebuie să fie luată doar dacă poate fi aplicată și că Guvernul va lua decizia săptămâna viitoare.

”Au fost analizate documentele şi propunerile Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene cu teste PCR, încât să reducă riscul de transmitere a acestei tulpini”, a spus ministrul.

Rafila a precizat că este importantă şi aplicabilitatea unei măsuri.

”Dacă introduci o măsură pentru care nu te pregăteşti din punct de vedere logistic - dau un simplu exemplu: dacă acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienţii care vin din zona roşie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poţi face acest lucru, dacă discuţi şi de prelevarea probei la domiciliul pacientului. Trebuie găsită o soluţie care să fie convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată fi şi aplicată”, a spus Rafila, după o întâlnire cu medicii de familie.

Despre discuţia din şedinţa de Guvern, ministrul Sănătăţii a spus că ”nu a avut niciun fel de dispută cu dl. Arafat”.

”Nu a existat niciun fel de dezbatere în contradictoriu”, a mai precizat el.

Alexandru Rafila a mai explicat că s-a discutat despre a lua măsuri, în consonanţă cu ce se întâmplă în spaţiul UE, ca să putem limita sau întârzia noua tulpină Omnicron. ”Mai devreme sau mai târziu, ea va începe să circule şi în România, aşa cum se întâmplă şi în celelalte ţări ale UE”, a adăugat el.

”Degeaba luăm soluţii care nu pot fi aplicate, avem câteodată acest entuziasm, propunem soluţii şi când trecem la partea cu aplicarea vedem că este mai dificil”, a spus el.

Alexandru Rafila a anunţat că, în cursul săptămânii viitoare, Guvernul va veni cu o serie de măsuri care să fie adaptate situaţiei epidemiologice, el precizând că este vorba despre un document care să ateste că o persoană a fost testată într-un interval de 48 de ore, înainte de intrarea în România.

”Trebuie să vedem căror categorii de persoane şi din ce ţări vin aceste persoane”, a spus el.

Întrebat dacă vor fi testate şi persoanele vaccinate, Rafila a spus că nu ştie, dar este o preocupare şi în privinţa persoanelor vaccinate, pentru că ”nu se cunoaşte faptul legat de capacitatea neutralizantă a anticorpilor rezultaţi în urma vaccinului sau a bolii”, existând deja indicii că ”şi persoane vaccinate se pot îmbolnăvi”.

Taxe vamale pentru importurile de cereale din Rusia și Belarus, în toată Uniunea Europeană. Ar putea urma noi restricții
Taxe vamale pentru importurile de cereale din Rusia și Belarus, în toată Uniunea Europeană. Ar putea urma noi restricții
Uniunea Europeană să pregăteşte să introducă taxe vamale la importurile de cereale din Rusia şi Belarus, în ideea de a-i linişti pe fermieri şi unele state membre, informează Financial...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#omicron, #restrictii, #Alexandru Rafila, #ministrul sanatatii, #teste pcr, #Raed Arafat , #Stiri Alexandru Rafila