Tratament eficient împotriva subvariantelor Omicron, dezvoltat de AstraZeneca. Cum acționează medicamentul Evusheld STUDIU

Luni, 21 Martie 2022, ora 17:19
3198 citiri
Tratament eficient împotriva subvariantelor Omicron, dezvoltat de AstraZeneca. Cum acționează medicamentul Evusheld STUDIU
Conform studiilor, Evusheld a redus riscul de apariţie a COVID-19 simptomatic cu 77% FOTO Hepta

Compania AstraZeneca a anunțat luni, 21 martie, rezultatul unui nou studiu privind eficiența cocktailului de anticorpi pe care l-a dezvoltat împotriva variantelor Omicron, inclusiv a subvariantei BA.2, care este mai contagioasă.

Potrivit producătorului de medicamente anglo-suedez, tratamentul cu Evusheld a redus cantitatea de virus detectată în probe - încărcătura virală - a tuturor subvariantelor Omicron (BA.1, BA.1.1 şi BA.2) testate în plămânii şoarecilor. De asemenea, s-a constatat că limitează inflamaţia din plămâni - un simptom critic în cazul infecţiilor severe cu COVID-19.

Studiul, realizat de Universitatea Washington din Statele Unite, nu a fost încă revizuit.

”Descoperirile sprijină ideea că Evusheld poate fi o opţiune importantă pentru a ajuta la protejarea pacienţilor vulnerabili, cum ar fi cei imunocompromişi, care s-ar putea confrunta cu rezultate slabe dacă s-ar infecta cu COVID-19”, a declarat John Perez, şeful departamentului de terapii imune din cadrul AstraZeneca.

Anunțul vine în contextul în care, recent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat că varianta Omicron ar putea cauza un nou val al pandemiei, în contextul relaxării restricțiilor și al scăderii testării.

Conform studiilor, Evusheld a redus riscul de apariţie a COVID-19 simptomatic cu 77%. De asemenea, s-a demonstrat că Evusheld salvează vieţi şi previne progresia bolii atunci când este administrat în termen de o săptămână de la primele simptome, notează Adevărul.

Evusheld conţine anticorpi produşi în laborator, concepuţi să rămână în organism timp de luni de zile pentru a combate virusul în cazul unei infecţii.

Terapia a fost aprobată în Marea Britanie pentru prevenirea infecţiilor la adulţii cu răspuns imunitar slab și, de asemenea, în SUA. În Europa, este încă în curs de examinare.

Cum acționează Evusheld

Evusheld este o combinație formată din substanțele tixagevimab și cilgavimab, doi anticorpi monoclonali. Un anticorp monoclonal este un tip de proteină care a fost conceput pentru a recunoaște și a se atașa la o structură specifică (numită antigen).

Tixagevimab și cilgavimab au fost concepute pentru a se atașa la proteina spike a SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19) în două locuri diferite. Prin atașarea la proteina spike, se așteaptă ca medicamentul să oprească virusul să pătrundă în celulele corpului și să provoace infecție. Deoarece anticorpii se atașează la diferite părți ale proteinei care cauzează boala, utilizarea lor în combinație poate fi mai eficientă.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#omicron, #subvariante omicron, #AstraZeneca, #tratament covid, #evusheld , #Tulpina Omicron