90% din pacienții Covid de la ATI care mor nu sunt vaccinați. Câți români au primit prima doză

Joi, 13 Ianuarie 2022, ora 18:56
2496 citiri
90% din pacienții Covid de la ATI care mor nu sunt vaccinați. Câți români au primit prima doză
Circa 41,5% din populația României a primit o doză de vaccin anti-Covid FOTO ROVaccinare

Autoritățile sanitare din România au precizat joi, 13 ianuarie, că 90% dintre pacienții Covid-19 care mor în ATI sunt nevaccinați. Potrivit acestora, la nivel național, rata de vaccinare a ajuns la 41,5%.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a atras atenția că numărul pacienților de la ATI și al persoanelor care se prezintă la Urgențe este în creștere. În ultimele 24 de ore, în secţiile de terapie intensivă au ajuns 24 de persoane, ”o cifră importantă”, a subliniat medicul.

”Vom vedea următoarele zile care va fi evoluţia (...) Persoanele vulnerabile, chiar dacă este variantă Omicron, este posibil să aibă un impact asupra lor şi este posibil să ajungă şi la terapie intensivă. Şi revin şi la analizele făcute şi de INSP şi la statistici mondiale, care demonstrează că persoanele nevaccinate sunt cele care sunt cele mai vulnerabile să ajungă la terapie intensivă, iar mortalitatea este de 90% aproximativ la persoanele nevaccinate, care sunt în terapie intensivă. 10% rămân persoane vaccinate cu comorbidităţi şi cu altele, adică mai bine zis 90% din cei decedaţi în terapie intensivă sunt persoane nevaccinate, 10% sunt persoane vaccinate, în marea parte a lor cu comorbidităţi”, a explicat Arafat într-o conferință de presă.

Medicul le-a recomandat celor care nu au o formă severă de boală să meargă la centrele de evaluare.

Rata de vaccinare la nivel național

Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, anunţat joi că până pe data de 12 ianuarie au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză peste 8.006.000 de români.

Aceştia reprezintă circa 41,5% din populaţia generală, a precizat şeful CNCAV, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria. În rândul populaţiei de peste 12 ani, rata de vaccinare cu cel puţin o doză este de 47,4%, iar în rândul populaţiei de peste 18 ani, rata de vaccinare cu cel puţin o doză este de 49,6%.

Totodată, cea mai mare rată de vaccinare se înregistrează în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 50-60 de ani (56%), urmate de cele cu vârste cuprinse între 60-70 de ani (52,6%) şi cele cu vârste de 40-49 de ani (51,2%).

Potrivit lui Gheorghiţă, peste 2,1 milioane de persoane au primit doza booster, reprezentând aproximativ 45% dintre cei eligibili (care puteau să facă doza booster după şase luni). Pe de altă parte, decizia de a devansa termenul de administrare a dozei booster de la şase la patru luni va creşte numărul persoanelor eligibile pentru doza booster cu 560.000.

”Dintre cei care au efectuat până la acest moment doza de booster, peste 45% sunt persoane vulnerabile - de peste 65 de ani sau au în evidenţă afecţiuni cronice”, a spus el.

Valeriu Gheorghiţă a subliniat că varianta Omicron este ”extrem de transmisibilă” şi ”eludează parţial răspunsul imun”. El a menţionat că prin vaccinare poate fi redus considerabil riscul unei forme grave de COVID-19.

”Încă nu ştim cum se comportă evoluţia naturală a bolii la persoane cu comorbidităţi, la o persoană vârstnică, de peste 80 de ani, care nu este vaccinată. Tocmai din acest punct de vedere, în România, în momentul de faţă, rata de vaccinare la persoanele vulnerabile, de peste 80 de ani, este insuficientă. Este de circa 26%, iar din acest punct de vedere, recomandarea noastră foarte clară este ca aceste persoane să fie în mod prioritar vaccinate în această perioadă, iar cei din familie, aparţinătorii, medicul de familie, asistenţii medicali comunitari - să încercăm să transmitem toate informaţiile necesare, încât aceste persoane să poată decide în cunoştinţă de cauză”, a mai spus medicul.

Rata de vaccinare în București - situația pe județe

Preşedintele CNCAV a mai anunțat că municipiul Bucureşti a ajuns la o rată de vaccinare de 66,5%.

”Toate judeţele în momentul de faţă au o rată vaccinare de peste 30% din populaţie rezidentă de peste 12 ani. Municipiul Bucureşti este la 66,5% rată de vaccinare”, a spus medicul militar.

Potrivit acestuia, alte şase judeţe au rata de vaccinare între 50 şi 60% - Cluj, Constanţa, Sibiu, Ilfov, Tulcea şi Braşov.

”Sunt 25 de judeţe care au rată de vaccinare între 40 şi 50% şi restul sunt judeţe care au rată de vaccinare între 30-40%”, a mai spus reprezentantul CNCAV.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#omicron, #decese covid ati, #pacienti covid, #Raed Arafat, #Valeriu Gheorghita, #rata vaccinare Romania, #vaccin COVID , #Tulpina Omicron
Comentarii
A
Atlantul
rank 1
Peste 3 ani veti citi ( dar nu si tu NcGigele)
Poza Maramu1976
Maramu1976
rank 1
Ce grijă are sistemul medical de români....